in ,

Πώς δρούσε η σπείρα χρυσού: Η ζάχαρη, τα κέρδη & ο “καμπούρης

Απίστευτα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση της σπείρας λαθρεμπορίας χρυσού και για τα κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων με τα μαγαζιά-ενεχυροδανειστήρια και τις αγορές χρυσού.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν, μεταξύ άλλων, πλάκες χρυσού βάρους 6,2 κιλών, 513 κιλά ασήμι και 1121 χρυσές λίρες.

Το “τραστ”, οι δύο αρχηγοί και οι μοιρασμένοι ρόλοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ρόλοι εντός της οργάνωσης αλλά και οι διαδικασίες ήταν όλες μοιρασμένες και καλά στημένες. Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε μόνο στο “κλείσιμο συμφωνιών” με πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη. Αντίθετα, υπήρχαν και συνεργασίες.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν σε μια συμφωνία που λειτουργούσε ουσιαστικά σαν τραστ. Η συμφωνία προέβλεπε να αγοράζουν 1.000 ευρώ κάτω από την τιμή αγοράς χρυσού του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της πρώτης ομάδας φέρεται να είναι ένας 65χρονος Έλληνας, παλιός έμπορος χρυσού, ο οποίος εμφανίζεται να είναι ο αρχηγός της πρώτης ομάδας. Η δεύτερη ομάδα φέρεται να είχε ως αρχηγό γνωστό ενεχυροδανειστή ο οποίος ήταν η νόμιμη βιτρίνα και η λογιστική υποστήριξη, ενώ επιχειρησιακός αρχηγός ήταν ο Τούρκος συριακής καταγωγής.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ομάδες είχαν μοιρασμένους ρόλους για… όλες τις δουλειές. Άλλοι μάζευαν τον χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι έκαναν τη φασματογράφηση, δηλαδή εξέταζαν την πυκνότητα και καθαρότητα, άλλοι είχαν επιβαρυνθεί με τη μεταφορά του χρυσού και άλλοι υπήρχαν για τη μεταφορά των χρημάτων. Το μεροκάματο διέφερε ανάλογα με την ποσότητα χρυσού που έφερνε, έλιωνε και μετέφερε το κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Κυμαινόταν από 50.000 – 70.000 ευρώ.

Τα ευρήματα της αστυνομίας

Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα που εντόπισε η αστυνομία:

– Πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών και αξίας 545.000 ευρώ

– Πλάκες και καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλά αξίας 235.600 ευρώ

– 513 κιλά ασήμι ακίας 220.590 ευρώ

– 1121 χρυσές λίρες αξίας 330.695 ευρώ

– 360 χρυσά νομίσματα

– 18 πολύτιμες πέτρες

– Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας 56.900 ευρώ

– Δύο εικόνες εμφανούς παλαιότητας

– 850.000 ευρώ

– Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ

– Πέντε πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα 2 αεροβόλα 121 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης

Η ζημιά στο δημόσιο λόγω της απώλειας εσόδων από τη δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Πώς νομιμοποιούσαν τα κέρδη

Τα μέλη τους νομιμοποιούσαν τα κέρδη τους μέσω νομίμων διαδικασιών, όπως απόκτηση περιουσίας, με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων, κλπ. Όλα αυτά γίνονταν με νομότυπες διαδικασίες που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Οι κωδικές ονομασίες

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός

Κίτρινο: Χρυσός

Fine: Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός

Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα

Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ

Χαρτιά: χρήματα

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενέχυρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να φτάνει στις περίπου 400.000 ευρώ.

Τι δήλωσε στην απολογία του ο ενεχυροδανειστής

Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής είπε απολογούμενος:

“Έχω 88 καταστήματα, 200 υπαλλήλους, μπορεί κάποιος να έχει κάνει λάθος. Κάποιοι υπάλληλοι, πώς να τους ελέγξω;”

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Και ο … καμπούρης

Ένας μεταφορέας συνελήφθη στους Κήπους του ¨Εβρου με 23 κιλά και 600 γραμμάρια χρυσό επάνω του, τα οποία κουβαλούσε με… γάντζους! Μάλιστα, ο συγκεκριμένος, επειδή μετέφερε πολλές φορές χρυσό με τον ίδιο τρόπο, “λύγιζε” από το βάρος και.. καμπούριαζε, είχε το παρατσούκλι “ο καμπούρης”.

Δείτε το βίντεο με τα ευρήματα:

ΠΗΓΗ THETOC.GR

Φωτό: Ευρωκίνηση