in

Και Κρητικοί εμπλέκονται στη σπείρα με τον χρυσό

Δύο Ηρακλειώτες, ο ένας μάλιστα χαρακτηρίζεται ως βασικό μέλος εγκληματικής ομάδας, δύο ακόμη Κρητικοί με σημαντικό ρόλο ως μέλος της ομάδας αυτής, αναφέρονται στην ογκώδη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ  για την υπόθεση με τους ενεχυροδανειστές και την παράνομη μεταφορά χρυσού στο εξωτερικό.

Πρόκειται για έναν Ηρακλειώτη ηλικίας 44 ετών, ο οποίος αναφέρεται στην ογκωδέστατη δικογραφία ως άτυπος διαχειριστής καταστήματος- κοσμηματοπωλείου σε περιοχή της Αττικής.

Στη δικογραφία υπάρχει ένας  ακόμη Ηρακλειώτης ηλικίας 39 ετών για τον οποίο στη δικογραφία γίνεται η αναφορά με την ένδειξη «είναι υπό διερεύνηση η συμμετοχή του», αλλά και ένας ακόμη 44χρονος, καθώς κι ένας 49χρονος που φέρονται να ήταν ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πρώτος 44χρονος από το Ηράκλειο «συγκέντρωνε στο κοσμηματοπωλείο του  τιμαλφή και τα παρέδιδε στην Ε.Ο., ενώ φέρεται να είχε διασυνδέσεις με τη χώρα της Σερβίας από όπου έφερνε τιμαλφή κ.ά.

Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού υπογραμμίζεται ότι ο ίδιος είχε φιλικές σχέσεις με τον επιχειρησιακό αρχηγό της οργάνωσης, έχοντας μάλιστα κάνει και μαζί διακοπές. Επίσης σε επιχείρηση της Αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2016 για την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά, είχε βρεθεί στον χώρο όπου συνελήφθη ένα εκ των μελών της προαναφερθείσας σπείρας, το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας, το οποίο κατασχέθηκε και ουδέποτε το αναζήτησε.

Μάλιστα σε συνομιλία που είχε με ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, ο 44χρονος και ο συνεργός του λένε:

44χρονος: Και τι σου είπε για τα δύο δαχτυλίδια ρε Λιάκο ότι είναι δεκατεσσάρια

Η.Π: Ότι είναι δεκατεσσάρι και εάν κλείσουμε τιμή να πάμε να το ξύσουμε

44χρονος: Πως το είδε ότι είναι δεκατεσσάρι; Με το μάτι;

Η.Π: Όχι με τα χημικά, αλλά γιατί να το ξύσουμε δεν καταλαβαίνω εγώ

44χρονος: Το ξύσιμο στην δουλειά την δικιά μας σημαίνει το βάζουμε πάνω στην πέτρα και το ξύνουμε με τα χημικά. Κάπου πρέπει να το έχασε η Δήμητρα, εκεί πρέπει να έγινε η παρεξήγηση. Με την ξαδέρφη πως θα το κάνουμε τώρα;

Η.Π: Θα πούμε είπε ο Μάνος να περιμένει και αυτά μες στο πρόγραμμα είναι. Θες να τα δώσω στον Ισμαήλ; Πόσα γραμμάρια ήταν αυτά ρε φίλε;

44ΧΡΟΝΟΣ: Λιάκο εγώ της είπα 215 ευρώ έβγαινε διά 16 και θα βγουν ακριβώς τα γραμμάρια

Η.Π: Εσύ στον Ισμαήλ δεν θα τα έδινες;

44χρονος: Στον Ισμαήλ θα τα δώσω ναι, τα έχω στο σπίτι δεν μπορώ να τα κάνω κάτι

Η.Π: Θα του πω να τα πάρει ότι συνεννοήθηκα μαζί σου να δώσει 215 και τελείωσε.

Αναφορικά με τους δύο άλλους Κρητικούς στο δικόγραφο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι παρέδιδαν χρυσό  σε σημεία-καβάτζα της οργάνωσης.  Για τον 49χρονο Α.Λ οι αστυνομικοί σημειώνουν:  Ήταν ιδιοκτήτης και διαχειρίζόταν περί τα -5- καταστήματα/ενεχυροδανειστήρια

Το μέλος αυτό είχε απευθείας επικοινωνίες με τον αρχηγό σχετικά με την συγκέντρωση χρυσού και την προώθησή του στην Ε.Ο. για πώληση και χρηματοδότηση. Επισημαίνεται ότι της παράδοσης προηγού-νταν η φασματομέτρηση. Τέλος, τα μέταλλα παρέδιδε ο ίδιος με συχνότητα περίπου μια φορά την εβδομάδα και από την επισύνδεση προκύπτει σε μία συναλλαγή να παραδίδει χρυσό αξίας περί τα 15.000€».

ΠΗΓΗ: patris.gr