in , ,

Πρωινό καφεδάκι με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου

– κ. Πεπόνη φέτος είστε για τέταρτη συνεχή φορά Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου . Αυτό δείχνει ότι είστε ένας επιτυχημένος Πρόεδρος. Πως αισθάνεστε γι΄αυτό;

– Δεν νιώθω επιτυχημένος Πρόεδρος, απλά οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι του Εργατικού Κέντρου μας εμπιστεύονται και έχουν δει τόσα χρόνια ότι δεν κοιτάζουμε ποιο κόμμα κυβερνά για να καθορίζουμε τη στάση μας, αλλά πάντα είναι ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης. Έτσι συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους του Νομού μας, παρά την κρίση που περνά το Συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα.

– Εκτός από Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είστε και μέλος στο Δ.Σ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Τι αρμοδιότητες έχει αυτός ο Οργανισμός;

 -Στην ουσία αυτά τα χρόνια ο Οργανισμός είχε αδρανοποιηθεί γιατί με τα μνημόνια δεν γινόταν καμιά διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Όμως τώρα πιστεύω ότι θα παίξει ξανά το ρόλο του, που είναι η υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών ή σε μεμονωμένους εργοδότες με την παροχή υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας.

– Όπως είπατε κι εσείς το Συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα διέρχεται μια βαθιά δομική κρίση. Ισχύει όντως αυτό;

– Φυσικά και ισχύει! Και αυτό φαίνεται στο σύνολο των εργαζομένων που οι συνδικαλισμένοι είναι ένα μικρό ποσοστό. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με λάθη του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και με το ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο εύκολος στόχος της κάθε κυβέρνησης, γιατί όσο λιγότεροι εργαζόμενοι είναι στα συνδικάτα τόσο εύκολα περνάνε τις αντεργατικές πολιτικές τους.

– Σε λίγο ανοίγει μια νέα ξενοδοχειακή σαιζόν. Τι μηνύματα έχετε για τους εργαζόμενους ;

 – Από τις εξαγγελίες που έχουμε ακούσει από τη νέα Κυβέρνηση θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν οι διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στο Νομό μας έχει υπογραφεί η Τοπική Συλλογική Σύμβαση και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να γνωρίζουν ότι αυτά που λέει η Συλλογική Σύμβαση θα πρέπει να εφαρμόζονται.

– Στη περιοχή μας έχουμε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Βλέπετε στο άμεσο μέλλον να γίνεται κάτι στον τομέα αυτό;

– Έχετε δίκιο και να πούμε ότι με την οικοδομή είναι συνυφασμένα άλλα εκατό περίπου επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια όλοι αυτοί οι νόμοι για την οικοδομή και για την ιδιοκτησία μαζί και με την οικονομική κρίση είχαν σαν αποτέλεσμα ο τομέας αυτός να έχει καθηλωθεί. Εγώ θεωρώ βέβαια ότι αν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από τη νέα Κυβέρνηση και αν γίνουν και κάποιες επενδύσεις στο Νομό, που τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται στη περιοχή μας, η οικοδομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει.

– Στο Νομό μας υπάρχουν τρεις μεγάλες πόλεις που συνεχώς αντιπάλλονται. Ποια είναι η θέση του Εργατικού Κέντρου;

– Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να καθίσουν όλοι οι φορείς να συζητήσουν τις ανάγκες κάθε περιοχής κα με βάση αυτές τις ανάγκες να διευθετηθούν τα προβλήματα. Όσο για τις Υπηρεσίες , είναι υποχρέωση του κράτους να κάνει τη ζωή του πολίτη καλύτερη, οπότε πρέπει να μείνουν και στις τρεις πόλεις. Για τα Νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν, το καθένα χρειάζεται στη περιοχή που βρίσκεται. Για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα θα τονίσω ότι η Τουριστική Σχολή θα πρέπει να πάρει ξανά το όνομα της: Τουριστική Σχολή Αγίου Νικολάου, και να αναβαθμιστεί. Και φυσικά πρέπει να διατηρήσουμε τις Σχολές που ήδη υπάρχουν στο Νομό μας και να διεκδικήσουμε περισσότερες.

– Για την εμπορική κίνηση στο Δήμο μας, που οι περισσότεροι πάνε στο Ηράκλειο για τα ψώνια τους τι έχετε να πείτε;

– Οι εμπορικοί Σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν κάποιες κινήσεις για να μπορέσουν να κρατήσουν τους καταναλωτές στο Δήμο μας. Να δουν τις τιμές τους και την παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας.

– Τι μηνύματα έχετε από τη νέα Κυβέρνηση σε θέματα εργασιακά; Για τον κατώτατο μισθό, για το Επίδομα του ΟΑΕΔ, για την Εργατική Εστία;

– Οι προθέσεις της Κυβέρνησης από τα πρώτα δείγματα φαίνονται καλές. Εφόσον ο κατώτατος μισθός πάει στα 751ευρώ αυτόματα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας. Για την Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία καταργήθηκαν παρόλο που λειτουργούσαν με χρήματα των εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2013 εξακολουθούσαν να μας κάνουν κράτηση στους μισθούς μας για αυτούς τους Οργανισμούς και ας είχαν καταργηθεί. Απαίτηση των Εργατικών Κέντρων θα είναι να λειτουργήσουν ξανά.

– Ο συνάδελφος σας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου εκλέχτηκε Βουλευτής . Εσείς φλερτάρατε κάποια στιγμή με την πολιτική;

– Πολιτικό ον είμαι από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πως λειτουργεί η κοινωνία . Κάποια στιγμή είχα ενδιαφερθεί για τα Δημοτικά, είχα εκλεγεί σαν Δημοτικός Σύμβουλος όμως τελικά αποφάσισα ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα σαν Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ο συνάδελφος Σωκράτης Βαρδάκης από το Ηράκλειο θεωρώ ότι άξιζε να εκλεγεί και πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει πολλά από αυτό το αξίωμα. Εμείς συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια , παλέψαμε και πετύχαμε σε όλη αυτή την ομίχλη κάποια λίγα για τους εργαζόμενους.

– Ξέρω ότι διατηρείτε φιλικές σχέσεις με τον κ. Αβραμόπουλο, πιστεύετε ότι θα είναι αυτός ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας;

 – Είναι όπως το είπατε. Οι σχέσεις μας είναι καθαρά προσωπικές. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ πρώτα απ΄όλα σαν άνθρωπο και μετά ως πολιτικό. Δεν ξέρω αν θα εκλεγεί τελικά, αλλά επειδή τον γνωρίζω από κοντά, παρά τις τσεκουρωμένες αρμοδιότητες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το συγκεκριμένο αξίωμα.

 – Ένα μήνυμα για τους Λασιθιώτες εργαζόμενους κ. Πεπόνη;

 Πάνω απ’ όλα είναι η ενότητα! Με αντιπαλότητες δεν πρόκειται τίποτα να προχωρήσει. Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο το έχουμε κάνει πράξη. Έχουμε αλλάξει το καταστατικό μας και υπάρχει αντιπρόσωπος από Σητεία και Ιεράπετρα. Στα θέματα που απασχολούν το Νομό μας είμαστε πάντα ενωμένοι και διεκδικούμε όλοι μαζί!

– Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και εύχομαι δύναμη σ΄εσάς και σε όλους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα συνδικάτα μπορούν να αποτελέσουν, τον ρυθμιστικό παράγοντα στην κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.