in ,

Το Λασίθι ανοίγει πανιά! – Συνέντευξη με τον Δήμαρχο του Οροπεδίου Λασιθίου

Μια συνέντευξη του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη στο fonien.gr και την Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη

  • Δήμαρχε σήμερα είδα ένα τόπο με πανέμορφα αλλά έρημα χωριά , με μια φύση σαν πίνακα ζωγραφικής. Η αλήθεια είναι ότι  κάθε φορά που έρχομαι ανακαλύπτω διαφορετικές εικόνες του Οροπεδίου. Εσάς ποια εικόνα του σας γοητεύει περισσότερο;

Τις περισσότερες φορές σταματάω στη Μονή Βιδιανή,  αγναντεύω από εκεί το κάμπο του Λασιθίου  και στο βάθος τη Δίχτυ που είναι ο κυρίαρχος ορεινός όγκος με την έντονη μυθολογική διάσταση . Βλέποντας αυτές τις εικόνες σκέφτομαι ότι αυτός ο τόπος  δεν ανήκει σε εμάς αλλά εμείς ανήκουμε σε αυτόν, γιαυτό  πρέπει να τον φροντίζουμε  και να  τον παραδώσουμε όπως πραγματικά του αξίζει  στα παιδιά μας.

 

  • Πόσοι άνθρωποι ζούνε εδώ;

Δυστυχώς έχουμε μείωση πλυθησμού. Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο πληθυσμός τότε ήταν 2.500 κάτοικοι. Από το 2001 έως  το 2011 είχε μείωσει 20% και πριν από το 2001 ξανά 20%. Αυτό σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια ότι αν δεν αλλάξει κάτι, εγώ το λέω αναπτυξιακό σοκ, δηλαδή να κάνουμε κάτι να παραμείνει ο κόσμος εδώ ή να προσελκύσουμε νέο κόσμο, το Λασίθι σε είκοσι χρόνια  θα είναι ακατοίκητο.Και φυσικά εδώ είναι ο γηραιότερος πληθυσμός της Ελλάδας.

 

  • Η φύση του Οροπεδίου ανταμείβει τους ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν εδώ και να ασχοληθούν με αυτήν;

Η φύση είναι ευεργετική και ανταμοίβει είτε αφορά τη καλλιέργεια της γης είτε την κτηνοτροφία και τον τουρισμό . Οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με την καλλιέργεια της γης. Παλιότερα σε όλο το κάμπο είχαν φυτέψει πατάτες. Τώρα τελευταία έχουν γίνει προσπάθειες στον τομέα των φρούτων κυρίως της φράουλας.

 

  • Εσείς σαν Δήμος βοηθάτε τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες;

Εμείς συνεργαζόμαστε με τον αγροτικό συναιτερισμό, τον κτηνοτροφικό και τον εμποροβιοτεχνικό σύλλογο. Έχουμε κάνει αρκετές ημερίδες για την οικοτεχνία, θεωρούμε ότι φωτογραφίζει το Λασίθι και με την νέα νομοθετική ρύθμιση μπορούν να μπουν παραγωγοί και ειδικότερα οι γυναίκες  στον τομέα αυτό. Στο Οροπέδιο δραστηριοποιείτε ένας πολύ ενεργός  γυναικείος σύλλογος, η ΡΕΑ, για τον οποίο έχουμε διοργανώσει ημερίδες σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Λαιθίου, δίνοντας τους  τα εργαλεία για να δημιουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις. Συνεργαζόμαστε πολύ με την  Περιφέρεια και προσπαθούμε να δώσουμε υπεραξία στα δικά μας προιόντα,  που για να γίνει αυτό πρέπει να τα διαφοροποιήσουμε. Πρόσφατα περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη συνεργασία μας με το Δήμο Χερσονήσου για να μπορέσουμε να διαθέτουμε τα προιόντα μας στη Χερσόνησο παντρεύοντας τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον πολιτισμό του Οροπεδίου.

 

  • Έχουν ολοκληρωθεί τα αρδρευτικά δίχτυα για να βοηθηθούν οι καλλιέργειες;

Δεν έχει γίνει το αρδρευτικό δίχτυο σε μεγάλο μέρος του κάμπου και αφορά τη λιμενοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται σχεδόν δύο εκατομύρια κυβικά νερό. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες το προηγούμενο καλοκαίρι, πήραμε τις τελικές εγκρίσεις όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες. Έχουν αρχίσει οι απαλωτριώσεις και περιμένουμε μετά το Πάσχα να ξεκινήσει η δημοπράτηση. Είναι ένα μεγάλο έργο προυπολογισμού 15 εκατομμυρίων που εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός ερχόμενος στον Άγιο Νικόλο και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί για να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

 

  • Το μεγάλο υψόμετρο και οι καιρικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα στη γεωργία, κτηνοτροφία και γενικά στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Πως τα αντιμετωπίζεται όλα αυτά ; Στον τελευταίο χιονιά σας είδα να πηγαινοέρχεστε στους χιονισμένους δρόμους με ένα αγροτικό αυτοκίνητο και να συνοδεύετε το εκχιονιστικό μηχάνημα. Αυτό φανερώνει την αγάπη προς τον τόπο σας. Αλήθεια αυτό το εκτιμούν οι δημότες σας;

Η χειμερινή διαβίωση είναι δύσκολη. Ζητήσαμε να πάμε στη πρώτη ζώνη θέρμανσης από το Υπουργείο Οικονομκών και καταφέραμε να περάσουμε  στη τρίτη από την τέταρτη, πιστεύοντας ότι στο νέο προυπολογισμό θα ενταχθούμε στην πρώτη. Όσο για τους συνδημότες μου, εγώ τους ευχαριστώ και θυμάμαι πως αυτές τις δύσκολες στγμές του χιονιά πάντα μας περίμεναν με ένα ζεστό μεζέ και ρακί. Χαρακτηριστικό είναι ο παπα Χρύσανθος στο Μαγουλά που με το γιο του μας περίμεναν 2 ώρα τα μεσάνυχτα και μας πρόσφεραν διάφορα καλούδια.

 

  • Είναι επαρκές ο μηχανολογικός εξοπλισμός σας για να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες;

Έχουμε ένα γκρέιτερ αλλά δεν φτάνει. Ένα μηχάνημα για να γυρίσει όλο το Οροπέδιο χρειάζεται 5 ώρες περίπου οπότε άπό εκεί που περνάει σε λίγο γεμίζει ξανά χιόνι. Φέτος ζητήσαμε από τον Υπουργό Άμυνας κ. Καμένο και μας έστειλε βοήθεια  από την 133 μεραρχία μάχης της αεροπορίας. Όσο για το ασθενοφόρο μας είναι ένα και είναι συνεχώς σε ετοιμότητα. Μάλιστα φέτος είχαμε δυο περιστατικά με θέματα υγείας  στον μεγάλο χιονιά αλλά με ένα καλό συντονισμό καταφέραμε να φτάσουν έγκαιρα στο Ηράκλειο. Φυσικά και θα θέλαμε περισσότερα μηχανήματα εκχιονιστικά αλλά και ασθενοφόρα. Όπως και προσωπικό. Οδηγός γκρέιτερ είναι ένας που σε προηγούμενες άσχημες καιρικές συνθήκες  ήταν άρρωστος αλλά ήταν παρών στην εργασία του.

 

  • Το Οροπέδιο είναι μια απομωνομένη περιοχή. Παρατηρούνται δείγματα παραβατικότητας; Υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα;

Γίνονται αρκετές κλοπές. Λειτουργεί ένας αστυνομικός σταθμός στελεχωμένος με έξι άτομα που πρέπει να ελέγχουν από Δίχτυ έως  Ποτάμους. Έχουμε ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός τους και θα προσαρμόσουμε το κτίριο του Ειρηνοδικείου σε αστυνομικό σταθμό β΄τάξης .

 

  • Δήμαρχε παλιότερα λειτουργούσαν 10.000 ανεμόμυλοι και έχω ακούσει ότι κάνετε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας τους;

Είναι ευτύχημα που έχουμε δύο ντόπιους που ασχολούνται πολύ με την επαναλειτουργία των  ανεμόμυλων. Ο ένας είναι ο Γιώργος  Χατζάκης, Μηχανολόγος ,  που έχει κατασκευάσει  την πατέντα  με  το διάτρητο πανί για να περνάει ο άνεμος, το πανί να μην φθείρετε  και να μην δέχετε πιέσεις ο μύλος. Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Τζενάκης, ο οποίος έχει κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια εξαρχής που προσομοιώνει ακριβώς τον παραδοσιακό ανεμόμυλο. Το καλοκαίρι με τους τοπικούς φορείς θα κάνουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ με το όνομα: ΄΄ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ΄΄ με σκοπό μια βδομάδα να απλώσουμε όσα περισσότερα πανιά μπορούμε στους μύλους και να στήσουμε την πρότυπη ανεμογεννήτρια, η οποία είναι ακριβώς το μοντέλο του ανεμόμυλου και έτσι  δίνουμε μια απάντηση στις εταιρείες που ήθελαν να γεμίσουν το Λασίθι με τις δικές τους ανεμογενήτριες.

 

  • Πέρυσι επισκέφτηκα ένα μικρότερο οροπέδιο λίγο πιο πάνω από εδώ, το Λιμνάκαρο. Ένα μέρος με ιδιαίτερη ομορφιά που σε αφήνει άναυδο και οι περισσότεροι όμως δεν το ξέρουν.

Το επισκέπτονται πολύ συχνά σκιέρ και μάλιστα το 2015 είχαμε φιλοξενήσει μια ομάδα Γάλλων σκιέρ με τον  παγκόσμιο πρωταθλητή του snowkite. Ενθουσιάστηκαν πάρα πολύ και μας έλεγαν ότι ενώ πηγαίνουν πολύ συχνά στις Άλπεις, εδώ βρίσκουν κάτι διαφορετικό. Στις Άλπεις κάνοντας σκι βλέπουν συνεχώς κορυφές βουνών ενώ στο Λιμνάκαρο βλέπουν το γαλάζιο της θάλασσας. Αυτή είναι η μαγεία  του τοπίου.  Στο Λιμνάκαρο σας προσκαλούμε να το επισκεφτείτε τη Μ. Παρασκευή και να παρακολουθήσετε τη θεία λειτουργία και τον στολισμό του επιταφίου.

 

  • Δήμαρχε σας ευχαριστώ πολύ και κλείνοντας θάθελα να μου πείτε για το Συνέδριο που ετοιμάζεται το Σεπτέμβριο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρώτο μας Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα την ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου μέσα από τους πυλώνες του πρωρογενή τομέα, τον τουρισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό. Θα καλέσουμε εισηγητές ανάλογα με τα θέματα μας, θα ακουστούν τα προβλήματα των κατοίκων και πιθανές προτάσεις τους και εμείς σαν Δημοτική Αρχή θα δεσμευτούμε για την υλοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων. Τελειώνοντας και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να πω ότι εμείς  έχουμε ένα  μεγάλο στόχο: να φτιάξουμε σωστές υποδομές για τα σχολεία μας. Υπάρχουν  πολλές ελλείψεις και θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν  περήφανα για τα σχολεία τους. Εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά κοντά στη φύση, κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματα της. Μαθαίνουν να σκέφτονται και δεν είναι συνεχώς σε ένα κινητό ή έναν υπολογιστή. Επενδύοντας λοιπόν σε αυτά επενδύουμε στο μέλλον.

Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη