in , ,

…άκουσα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να λέει στους πιστούς: ΄΄Σας παρακαλώ ανεχθείτε μας για λίγο ακόμα…΄΄ Εκείνη την ώρα ντράπηκα.

Μια απογευματινή επίσκεψη στο Ιατρείο του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάουκ. Γιώργου Καλογεράκη

 

  • Κ. Καλογεράκη χαίρομαι ιδιαίτερα που συνομιλώ μαζί σας, έναν άνθρωπο που ασχολείται πολλά χρόνια με τα κοινά του Δήμου μας αλλά και έναν εξαίρετο γιατρό. Αλήθεια πόσα χρόνια συνολικά συμμετέχετε στα Δημοτικά;

Ξεκίνησα το 1994 με το συνδυασμό του κ. Μενεγάκη και συνεχίζω σήμερα με τον κ. Ζερβό. Περίπου είκοσι χρόνια. Όμως δεν μιλάω εύκολα δημόσια, προτιμώ να δουλεύω μεθοδικά, αθόρυβα και να μιλάει η δουλειά μου. Γενικά είμαι του δόγματος :΄΄αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις καλύτερα να μην μιλάς΄΄

  • Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει κρίση όπως και όλοι οι θεσμοί. Για την κρίση αυτή δεν φταίνε οι άνθρωποι αλλά το Ελληνικό κράτος. Πρώτα ο ΄΄Καποδίστριας΄΄ μετά ο ΄΄Καλικράτης΄΄! Συνενώσαμε χωριά! Σίγουρα υπήρχε καλή πρόθεση αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν πολλά προβλήματα! Όταν δημιουργείς μεγάλους Δήμους βοηθάς και οικονομικά, δίνεις πόρους. Όχι να δίνεις ένα και να παίρνεις πέντε, με κορυφαίο τα τελευταία χρόνια την απώλεια από τους Δήμους τα τέλη παρεπιδημούντων που ήταν ένα μεγάλο έσοδο. Ειδικά για τους τουριστικούς Δήμους όπως είναι ο δικός μας.

  • Πως κρίνετε τη συμπόρευση των Τοπικών διαμερισμάτων με τη πόλη του Αγίου Νικολάου με δεδομένα κάποια σημάδια τοπικισμού γίνετε ισομερής κατανομή πόρων και έργων σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα;

Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια να υπάρχουν τέτοιες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις . Η γιαγιά μου, Φούσκη το επώνυμο, αναφερόταν συχνά σε τέτοια φαινόμενα. Σήμερα πιστεύω δεν υπάρχουν δογματικοί υποστηρικτές τοπικιστικού φανατισμού. Πολλές φορές οι Πρόεδροι των διαμερισμάτων του Δήμου μας, καλοπροαίρετα θέλοντας να εμφανίσουν έργο, βάζουν κάποια διλήμματα: ΄΄γιατί εκεί και όχι εδώ!΄΄ Το θεωρώ υγιές και σε κάποιο βαθμό λειτουργεί θετικά. Σήμερα δεδομένου ότι οι πόροι του Δήμου μας αλλά και οι καιροί δεν ευνοούν για μεγαλεπήβολα σχέδια, πρέπει να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας στο παραλιακό μέτωπο από Καλό Χωριό μέχρι Πλάκα, που αποτελεί τον καθρέπτη και την αιχμή του δόρατος της μοναδικής βιομηχανίας που διαθέτουμε, του τουρισμού. Παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού λόγω του μνημονίου, να αρχίσουμε να προβάλλουμε την ενδοχώρα, τα χωριά μας αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλιώς το παιχνίδι έχει χαθεί. Το παλιό μοντέλο ΄΄ ήλιος και θάλασσα ΄΄ είναι κατά γενική ομολογία παρωχημένο. Πρέπει να ανοιχθούν νέοι δρόμοι , νέοι ορίζοντες.

  • Σας ικανοποιεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου όπως είναι σήμερα;

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας χώρος αντιπαράθεσης. Δυστυχώς μερικές φορές μαζί με την αντιπαράθεση για τα τοπικά θέματα υπάρχει και η πολιτική αντιπαράθεση. Έχω πει ότι εμείς δεν είμαστε Βουλή που δεν γνωρίζονται οι περισσότεροι βουλευτές μεταξύ τους. Οι τυχόν αντεγκλήσεις μεταξύ μας, οι φωνασκίες, δεν αρμόζουν σε ένα τέτοιο χώρο. Μετά αύριο το πρωί πως θα καλημερίσουμε τον διπλανό μας Δημοτικό Σύμβουλο, πως θα πιούμε καφέ στο καφενείο; Μπορεί καθένας να έχει την άποψη του αλλά θα πρέπει να τη λέει με σεβασμό.

  • Εσείς έχετε ξεπεράσει τα όρια σας σε κάποια συνεδρίαση;    

Χαίρομαι που με ρωτάς γιατί θα σου αναφέρω ένα περιστατικό. Κάποια στιγμή τα όρια μου τα ξεπέρασα όταν είπα : ΄΄εγώ είμαι γεννημένος στα Αράπικα και από μαγκιές δεν παίρνω…΄΄ Ήταν λάθος μου και ζητάω και τώρα δημόσια συγνώμη . Το είπα όμως για να δηλώσω ότι τα Αράπικα ήταν μια φτωχή γειτονιά, και εμείς μεγαλώσαμε στο δρόμο. Χρόνια δύσκολα! Γνωρίζουμε λοιπόν και τη γλώσσα του δρόμου και τις μαγκιές που μερικοί μέσα στο Συμβούλιο ίσως θα ήθελαν να περάσουν. Γι΄αυτό και μόνο το λόγο το είπα. Η έκφραση όμως αυτή παρόλο που ειπώθηκε καλοπροαίρετα και δεν περιείχε καμιά δόση υπερβολής ή αναίδειας, αποπνέει μια δόση λαϊκισμού. Και επειδή απεχθάνομαι τον λαϊκισμό, καλύτερα να μην είχε ειπωθεί.

  • Πιστεύετε ότι στις συνεδριάσεις σας θα μπορούσαν να συμμετέχουν παιδιά της τρίτης Λυκείου και να εκφράζουν άποψη για θέματα της πόλης τους; Στο Δημοτικό Συμβούλιο στον Πύργο Ηλείας δίνεται η δυνατότητα με συνεδριάσεις πρωινές, δυο το χρόνο, μια το Δεκέμβριο και μια το Μάρτιο να συμμετέχουν μαθητές των τελευταίων τάξεων των λυκείων .

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούγεται η γνώμη της νεολαίας που βλέπει με μια άλλη ματιά τα προβλήματα του Δήμου μας . Από την κυκλοφοριακή αγωγή, την καθαριότητα, την ηχορύπανση, τα πολιτιστικά, μέχρι την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας έτσι ώστε να υπάρξει κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

  • Ο απλός λαός βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση στο εισόδημα του και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδηγείται στην εξαθλίωση. Πιστεύετε ότι υπάρχει διέξοδος;

Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης ηθικής και κρίση στην παιδεία μας. Στην Ελλάδα έχουμε αλλάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια, τριάντα συστήματα Παιδείας ανάλογα με τα κέφια του κάθε υπουργού. Το κύτταρο της οικογένειας επίσης, ακολουθώντας πρότυπα εκτός Ελληνικής πραγματικότητας και Ελληνικής παράδοσης, δυστυχώς αποδιοργανώνεται συνεχώς. Ο ηθικός νόμος είναι έμφυτος στον άνθρωπο. Ο θεός δεν δημιούργησε ανήθικα όντα. Η παιδεία μας όμως αποτελεί το φραγμό σε κάθε ερέθισμα που σκοπό έχει να διαβρώσει την ηθική μας. Πήγαινε σήμερα στην εκκλησία σε μια βάφτιση, σε μια κηδεία, σ΄ένα γάμο. Ζήσε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και θα καταλάβεις. Θυμάμαι κάποτε σε μια βάφτιση στον Άγιο Γεώργιο Σεληνάρι τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας να λέει: ΄΄σας παρακαλώ ανεχτείτε μας για λίγα λεπτά ακόμα΄΄. Εκείνη την ώρα ντράπηκα. Είχαμε μετατρέψει τον οίκο του θεού σε καφενείο.

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή στη δημόσια υγεία;

Η μειωμένη και κατά κακό τρόπο κατανεμημένη επιχορήγηση από το κράτος, οι γιατροί με λιγοστό αίσθημα ευθύνης αλλά  και εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς. Το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι σάπιο. Είναι αδιανόητα τα φακελάκια ή να θεωρούμε αυτονόητο ότι ένας γιατρός – είτε παθολογικής είτε χειρουργικής ειδικότητας – πρέπει να πληρωθεί έξτρα πέραν της αμοιβής του από το κράτος. Είναι αυτονόητο ότι ο γιατρός δεν πρέπει να λαμβάνει έξτρα χρήματα, καθώς αποτελεί χρέος του να υπηρετεί τον άνθρωπο και να σώζει ανθρώπινες ζωές.
– Θα ήθελα να σας κάνω και μια προσωπική ερώτηση. Σας βλέπω συχνά να απολαμβάνεται τη συντροφιά της πάτριας μου γης : του Μόχλου. Είναι μια διέξοδος σας από τη καθημερινότητα; Και γιατί εκεί;
Πρωτοπήγα το 1969 με δυο καλούς μου φίλους που ο ένας ήταν από τη Λάστρο. Από τότε πηγαίνω πολύ συχνά και μάλιστα συναντώ ανθρώπους που τον επισκέπτονται κάθε χρόνο, ειδικά Γερμανούς. Συζητήσαμε λοιπόν γι αυτό το τόπο και καταλήξαμε ότι έχει μια μαγική αύρα. Ένας καθηγητής αρχαιολογίας μάλιστα μας είπε ότι οι περιοχές που είναι κτισμένες πάνω σε αρχαίους οικισμούς διαθέτουν αυτήν την ιδιαίτερη αύρα. Πάντως γύρω μας έχουμε πολλά όμορφα μέρη και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγος χρόνος από τη καθημερινότητα και διάθεση για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα μας. Με όλα αυτά που περνάμε ευνοούνται πολύ οι ψυχικές καταπτώσεις και θα πρέπει να βρούμε λύσεις μέσα στη φτώχια μας. Κάθε φορά που πάω στο Μόχλο βλέπω ένα γέρο να κατεβαίνει με τη γριούλα του και να κάθονται σ΄ένα από τα καφενεία. Να τρώνε μια σαλάτα , μία μερίδα ΄΄μαριδάκι΄΄ και να πίνουν το κρασάκι τους. Βλέπω στα πρόσωπα τους την ηρεμία και τη γαλήνη. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με τα χρήματα αλλά με τον τρόπο που μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν τη λεβεντιά μας και ας ξαναγυρίσουμε στις παλιές μας αξίες.
Σας ευχαριστώ κ. Καλογεράκη, σας εύχομαι καλή δύναμη και ελπίζω όπως είπατε και εσείς να ξαναθυμηθούμε τη λεβεντιά μας!