in ,

Ποιος κατάργησε πραγματικά το ΕΚΑΣ

ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΣ
 
…γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε αποφασιστεί από το 2010.   Με τον ν. 3863 του 2010, υπήρχε δέσμευση, να αποκοπεί το μέρος του ΕΚΑΣ από την σύνταξη και κρίθηκε ως προνοιακό επίδομα. Στο άρθρο 37 παρ.2 το Δημόσιο εγγυάται μόνο τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης. Από την άλλη στο άρθρο 39 του ίδιου νόμου οι συντάξεις και οι λοιπές συνταξιοδοτικές παροχές διαχωρίστηκαν λογιστικά στο οργανικό και στο προνοιακό τμήμα. Το ΕΚΑΣ στην παράγραφο 3  του άρθρου  αυτού ορίστηκε ως προνοιακή παροχή.
Αναλυτικότερα, το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον νόμο 3863 που ρύθμιζε θέματα  ασφαλιστικού. Στον νόμο αυτόν στο άρθρο 1 όρισε τη βασική και την αναλογική σύνταξη που θα χορηγείται μετά την 1.1.2015. Ουδεμία άλλη αναφορά υπήρχε για το ΕΚΑΣ ή γι’ άλλη μορφή σύνταξης.
Ο τότε υπουργός ο κ. Λοβέρδος ως νομικός έχει δίκιο καθώς δε νομοθέτησε ρητά την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά η κατάργηση εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης το 2010 με  α) τη ρητή διάταξη του άρθρου 37 για τη μοναδική υποχρέωση χρηματοδότησης εκ μέρους του κράτους της βασικής μόνο σύνταξης και β) τον «έξυπνο» διαχωρισμό που εισήγαγε το άρθρο 39 ανάμεσα στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, χωρίς την υποχρέωση χρηματοδότησης των δεύτερων από το κράτος.
Η θέση και οι πιέσεις της τρόικας αναφορικά με τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση δεν είναι τυχαία επιλογή. Το ΕΚΑΣ δεν καταγράφηκε ως ασφαλιστική εισφορά. Από την άλλη, στο νόμο 3863 δεν υπάρχει καμία ρητή πρόβλεψη συνέχισης καταβολής του ΕΚΑΣ μετά την 1.1.2015, αφού  ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε ή ορθότερα υποχρέωση για κρατική χρηματοδότηση (άρθρο 37, παρ.2 του ν.3863). Η «παράλειψη» αυτή άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την κατάργησή του.
Τέλος από τα δημοσιεύματα της εποχής που έκαναν λόγο για ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται χαρακτηριστικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 14/9/2014 με τίτλο « Τέλος εποχής για το ΕΚΑΣ…» όπου αναφέρεται το εξής: «… όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» ο νόμος 3863 του 2010 που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ».
Χωρίς λοιπόν πόρους και υποχρεωτική χρηματοδότηση ενός προνοιακού επιδόματος ουδεμία παροχή μπορεί να υπάρχει, άρα επί της ουσίας το ΕΚΑΣ καταργήθηκε με τον νόμο. Ακόμη, η δήλωση του τότε υπουργού Εργασίας κου Βρούτση τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγεί εμμέσως σε αυτό το συμπέρασμα. Ο κος Βούτσης είπε τότε: «Το επίδομα θα διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη χρόνο». Γιατί όχι περισσότερο, εφόσον δεν προβλεπόταν πριν το 2015 η ουσιαστική κατάργησή του; Βέβαια, η όλη προσπάθεια κατάργησης κρύβεται πίσω από τη λέξη «αναδιάρθρωση» της προνοιακής πολιτικής, ενώ προβάλλεται από τους δανειστές (και έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον κ. Βρούτση) ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται. Πάντως ο κ. Βρούτσης (γνωρίζοντας ότι το 2015 θα ήταν προεκλογική χρονιά) έχει εισηγηθεί να παραμείνει (αλλά πετσοκομμένο κατά τουλάχιστον 30%) το ΕΚΑΣ για το 2015 και να προωθηθεί επικοινωνιακά ότι καταργείται μετά από πρόταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις θέσεις των προηγουμένων κυβερνήσεων, ενισχύθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ μετά το 2012. Τα στοιχεία όμως του κρατικού προϋπολογισμού δίνουν άλλη εικόνα. Ειδικότερα το 2011 οι επιχορηγήσεις του ΕΚΑΣ ήταν 890 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκαν στα 775 εκ. ευρώ και το 2013 δέχθηκαν νέα μείωση ανερχόμενες σε 680 εκ. ευρώ. Το τελικό ράπισμα το δέχθηκε το ΕΚΑΣ με το γνωστό mail Χαρδούβελη (και στο mail Χαρδούβελη  το ΕΚΑΣ συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο της κατάργησης).
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε για την κατάργηση κανενός ΕΚΑΣ. Βρήκε μια νομοθεσία έτοιμη την οποία δεν μπόρεσε να ανατρέψει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας την αυτοκριτική του παραδέχθηκε ότι στο θέμα του ΕΚΑΣ βρήκαμε τοίχο απέναντι μας από τους δανειστές και το ΔΝΤ οι οποίοι δεν δέχονταν με τίποτα την συνέχιση χορήγησης  προνοιακών επιδομάτων και έτσι δεν μπορέσαμε να ανακόψουμε την υλοποίηση αυτού του μνημονιακού μέτρου που ήταν θεσμοθετημένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για αυτούς που ακόμα φωνάζουν στα κανάλια ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ».
Μαζί σας πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.
Με εκτίμηση, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ