in ,

«Μένουμε Όρθιοι»

«Μένουμε Όρθιοι»
… Της Ειρήνης Καζαμία
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση πορεύεται με λογική βλέποντας και κάνοντας σε ότι αφορά στην οικονομία, αλλά έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την επανάληψη του 2012, με αναδιάρθρωση της αγοράς υπέρ των λίγων και ισχυρών και περεταίρω συμπίεση των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων.
 
Ηδη, πριν από την επιδημία, είχε δείξει σημάδια γραφής: οι πρώτες αντιδραστικές πολιτικές είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Οι εξυπηρετήσεις σε φίλους επιχειρηματίες είχαν αρχίσει. Η οικονομία επιβραδύνθηκε. Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό επλήγησαν. Η πρώτη κατοικία απειλήθηκε και συνεχίζει να απειλείται. Το σύστημα υγείας αφέθηκε στην τύχη του. Έτσι θα συνεχίσει και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσουν τις λάθος λύσεις στα λάθος προβλήματα. Κάθε δημοκρατικός, προοδευτικός πολίτης, το βλέπει.
 
Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών στα δεδομένα της απασχόλησης. Η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από τον ίδιο μήνα του 2012, όταν η ανεργία εκτοξευόταν και οι μισθοί περικόπτονταν βίαια. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών κατά 50%.
 
Την ίδια ώρα οι εποχικοί εργαζόμενοι, τα μπλοκάκια, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, είναι παντελώς ακάλυπτοι, χωρίς καν το πενιχρό έκτακτο επίδομα, ενώ δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που έχουν μηδενικό εισόδημα αυτούς τους μήνες, ενώ τα έξοδα τους τρέχουν, παραπέμφθηκαν σε πρόγραμμα κατάρτισης.
 
Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που το ονόμασε «Μένουμε Όρθιοι» και που μπορεί αν εφαρμοστεί άμεσα να σώσει την κοινωνία και την οικονομία από τα δεινά της βαθιάς ύφεσης που θα ακολουθήσουν στην οικονομία όταν οι πολίτες κληθούν να βγουν από τα σπίτια τους μετά την λήξη της καραντίνας.
 
Και τα μέτρα αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
 
Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Πρόγραμμα “Ηρακλής” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.
 
Το «Μένουμε Όρθιοι» είναι η αρχή ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που έρχεται. Είναι η προϋπόθεση για να θωρακιστούμε καλύτερα απέναντι στην οικονομική απειλή, που χτυπά την πόρτα μας και πάλι. Και αυτό, η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης μπορεί να το κάνει. Μπορεί γιατί έχει το απόθεμα ρευστότητας, το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το κράτος δεν διασφαλίσει αυτή τη στιγμή θέσεις εργασίας και μισθούς μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ανεξέλεγκτο κύμα ανεργίας και σε δραματική πτώση της ζήτησης, που συνεπακόλουθα θα βυθίσει την αγορά.
Όλα αυτά σαν πολιτικός κόσμος πρέπει τώρα να τα συζητήσουμε και να πάρουμε άμεσα αποφάσεις όσο είναι καιρός. Μετά θα είναι αργά και θα χρειάζονται πολλαπλάσια ποσά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όμως η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο. Τα ΜΜΕ που ελέγχονται πλήρως από την κυβερνητική προπαγάνδα δεν συζητούν το θέμα. Είναι ανατριχιαστική η εικόνα. Υπάρχει ένα ενιαίο και μόνο αφήγημα που είναι το κυβερνητικό. Οι υπουργοί κυκλοφορούν παντού στο γυαλί. Ανενόχλητοι. Αμέριμνοι. Αναλύουν προγράμματα, εξηγούν σχεδιασμούς, απαντούν σε ερωτήσεις για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Στα τηλεοπτικά παράθυρα όλα δουλεύουν ρολόι για αυτούς. Η πανδημία αξιοποιείται ως αφορμή για την παύση κάθε δημόσιου διαλόγου και κριτικής σκέψης και για την αποσιώπηση κάθε αντιπολιτευτικής φωνής.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην Ελλάδα τηρεί μια υπεύθυνη συναινετική στάση και στηρίζει με προτάσεις τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα.
Όμως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, η κυβέρνηση απαξιώνει και τα κανάλια σιωπούν. Την προηγούμενη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ και μετά την υγειονομική κρίση. Κι όμως, η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει δεν χώρεσε παρά για κάποια δευτερόλεπτα στα περισσότερα δελτία ειδήσεων.
Η κυβέρνηση δια μέσου του κ. Πέτσα απαξίωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με εξυπνακισμούς και με μια άχαρη προσπάθεια να παίξει με τους αριθμούς και να θολώσει την εικόνα και στη συνέχεια το ίδιο έκαναν όλοι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη σε όλες τις συνεντεύξεις τους. Τι συμβαίνει; Δεν μπορούν να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της επόμενης μέρας ή βλέπουν αυτή την κρίση ως ευκαιρία για να περάσουν τώρα όσα αντιδραστικά μέτρα δεν μπόρεσαν με την βοήθεια των μνημονίων που επέβαλαν στον ελληνικό λαό πολύ πριν από τον συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ; Κρίμα γιατί αύριο, εκ των υστέρων, θα είναι πολύ αργά για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τότε θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ