in ,

Πάει στο διάστημα μαθητικό θερμοκήπιο απο την Ιεράπετρα

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα,καινοτόμα και ελπιδοφόρα ιδέα που συνδυάζει το παρόν με το μέλλον και την καθημερινότητα με τη φαντασία των μικρών μαθητών, ετοιμάζεται να συμμετάσχει η ομάδα Space Anonymous από το χώρο εκπαίδευσης Edu Robots στην Ιεράπετρα, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής First Lego League που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium.
Οι Εdu Robots που πρόσφατα διακρίθηκαν και στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (διαβάστε ΕΔΩ), τον τελευταίο καιρό δουλεύουν και πρόκειται να παρουσιάσουν μια αυτοματοποιημένη θερμοκηπιακή καλλιέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, με σκοπό να γλιτώσει χρόνο για άλλες τους δραστηριότητες!
Με διάφορους αυτοματισμούς και αισθητήρες στόχος είναι να επιτευχθεί το αυτόματο πότισμα της καλλιέργειας ενώ μελλοντικά η ομάδα σκοπεύει να προσθέσει και άλλους αυτοματισμούς.
Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και σύντομα να δουν τις κατασκευές τους όσο ψηλά φαντάζονται!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την προσπάθεια:
Στη Γη επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε η καλλιέργεια φυτών να πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με εξαίρεση ελάχιστα μέρη όπου τα φυτά αδυνατούν να αναπτυχθούν.
Σε αντίθεση με τη Γη, το διάστημα δεν έχει τις προϋποθέσεις για να καλλιεργήσει κανείς. Όμως, αρκετά πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες έτσι ώστε τα φυτά να φωτοσυνθέτουν, με σκοπό την παραγωγή οξυγόνου και τροφής.
Θα σκέφτεστε τώρα, σε τι θα μας φανεί χρήσιμη η καλλιέργεια στο διάσημα και πως θα ωφελήσει τους αστροναύτες; Δεν είναι μόνο το ότι βοηθάει στη παραγωγή οξυγόνου, αλλά και το ότι συμβάλλει θετικά στη ψυχολογία των αστροναυτών, καθώς η παρουσία φυτών στο χώρο, αυξάνει επιπρόσθετα τα αίσθημα ότι οι αστροναύτες βρίσκονται σπίτι τους, ενώ βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά. Επιπλέον, θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, όπως η παραγωγή τροφίμων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των αστροναυτών.
Μέχρι τώρα οι αστροναύτες στο διάστημα τρέφονταν κυρίως με κονσερβοποιημένες ή συμπυκνωμένες τροφές. Όμως, η καλλιέργεια στο διάστημα θα προσέφερε στους αστροναύτες τα δικά τους φρούτα και λαχανικά.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχουν γίνει αρκετά πειράματα για αυτό το σκοπό. Και παρόλο που έχουμε καταφέρει να φυτέψουμε στο διάστημα, όλες οι προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία, καθώς κανένα φυτό δεν άντεξε για πολύ καιρό.
Ο λόγος που απέτυχαν οι προσπάθειες αυτές δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονταν αυτά τα φυτά, αλλά και με το γεγονός ότι οι αστροναύτες ασχολούνται με τόσα πράγματα εκεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που δεν είχαν αρκετό χρόνο να ασχοληθούν με τα φυτά.
Αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να επιλύσουμε με την ομάδα μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν τη λύση μιας αυτοματοποιημένης καλλιέργειας. Η ομάδα μας έχει περάσει πολλές βδομάδες δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Ακολουθώντας την διαδικασία της επιστημονικής μεθόδου, καταφέραμε μετά από πολλές ώρες έρευνας και μελέτης να κατασκευάσουμε χρησιμοποιώντας την πλακέτα Arduino και μερικούς ακόμη αισθητήρες, το δικό μας θερμοκήπιο με αυτοματισμούς.

Η χρήση ενός θερμοκηπίου με αυτοματισμούς στον ISS, θα επέτρεπε στους αστροναύτες να ασχοληθούν με άλλα θέματα, χωρίς να ανησυχούν για τη φροντίδα των φυτών. Η ομάδα μας, έχοντας συγκεντρώσει αρκετό υλικό για το θέμα αυτό, κατάφερε να κατασκευάσει με ένα μικρό μοτέρ, ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος, το οποίο ποτίζει τα φυτά, όταν αρχίζουν να μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας στο μέσα στο χώμα.
Όταν συμβαίνει αυτό, ο αισθητήρας τα αντιλαμβάνεται και αμέσως αρχίζει το αυτόματο πότισμα. Αφού το συζητήσαμε, αποφασίσαμε όλη η ομάδα, ότι θα εξελίξουμε ακόμη περισσότερο την κατασκευή στο μέλλον, προσθέτοντας κι άλλους αυτοματισμούς. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και ελπίζουμε να τα πάμε καλά στο διαγωνισμό.
Η ομάδα μας SPACE ANONYMOUS των EduRobots – Εκπ. Ρομποτική

πηγη radiolasithi.gr