in

Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ για την επίσκεψη Ομπάμα

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ συγκεντρώνει η επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα που καταγράφουν λεπτό προς λεπτό την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Ο Ομπάμα φτάνει στην Ελλάδα γεννώντας ελπίδες ότι θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters. «Ο Πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα του χρέους και το προσφυγικό (…) ενώ θα δώσει ομιλία την Τετάρτη», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι προσπάθειες κατευνασμού των ανησυχιών των ξένων ηγετών ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και στη συνεργασία σε σημαντικά θέματα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», σχολιάζει από την πλευρά της η Wall Street Journal.

«Στο τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος, το έργο του Ομπάμα είναι τεράστιο: Να καθησυχάσει τον κόσμο για έναν διάδοχο για τον οποίο είπε πως δεν θα μπορούσε να επικρατήσει στις εκλογές», γράφει το Politico.

Ο Ομπάμα φτάνει στην Αθήνα, καθώς ξεκινά περιοδεία για να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τον Τραμπ, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα είπε στους δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους προβληματισμούς των μελών της Συμμαχίας που πήραν στα σοβαρά τις απειλές του Τραμπ».

H Deutsche Welle από την πλευρά της, κάνει αναφορά στην ομιλία που θα δώσει την Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αναμένεται ότι η ομιλία Ομπάμα θα αποτελέσει την πολιτική του παρακαταθήκη και ταυτόχρονα θα είναι και μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου κάνει και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της με τίτλο: «O Oμπάμα υπόσχεται περαιτέρω βοήθεια στους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητεί με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Ο Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, όπως είπε, μεταδίδει η εφημερίδα.

Με τίτλο «Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ», η ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur δημοσιεύει ρεπορτάζ για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ αναφέροντας ότι ο «εάν ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Ομως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα».

Ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Ομπάμα περί τερματισμού της λιτότητας κάνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Η λιτότητα δεν φέρνει ευημερία, δήλωσε ο Ομπάμα κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ» αναφέρει η εφημερίδα που τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση εκπόνησε ένα «εντυπωσιακό σχέδιο για να διασφαλίσει τα ην ασφάλεια του προέδρου έπειτα από τις απειλές για διαδηλώσεις».

Στην επίσκεψη Ομπάμα αναφέρθηκαν και τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας τονίζοντας την επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση των στενών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας.

Τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν τη διαβεβαίωση Ομπάμπα, ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκεται η συζήτηση για το χρέος, η προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η κατάσταση στις αποσταθεροποιημένες ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, αναφέρεται στα δελτία της Αυστριακής Ραδιοφωνίας.

Στις ειδήσεις σημειώνεται επίσης πως κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μία ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι καλό όχι μόνον για την Ευρώπη, αλλά για τον κόσμο και για τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, ευρεία είναι η κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα από τις ιστοσελίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Βελγίου.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα.
Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνονται με έμφαση οι δηλώσεις Ομπάμα για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον οικονομικό τομέα, αλλά και η εύφημος μνεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την προσφυγική κρίση.

newpost.gr