in ,

Νέος χρόνος νέο μουσείο απο την ΠΛΕΑΜ, video – fotos

Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε μια εκδήλωση αποχαιρετισμούς ενός παλιού και του καλωσορίσματος ενός νέου. Από αυτά ήταν πλημμυρισμένη η εξαιρετική εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του παλιού Γυμνασίου της Νεάπολη όπου η Πολιτιστική, Λαογραφική Εταιρία, Απάνω Μεραμπέλλου   αποχαιρέτησε το παλιό μουσείο της και καλωσόρισε το νέο.

_D200948

«…σας καλωσορίζουμε στη σημαντικότερη εκδήλωση της ΠΛΕΑΜ των τελευταίων χρόνων, μια και αυτή αφορά την ουσιαστικότερη δράση της δηλ. το λαογραφικό Μουσείο. Ένα Μουσείο που μετασχηματίζεται, αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και φιλοδοξεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για ένα ευρύτερο μετασχηματισμό και μια αλλαγή πορείας της τοπικής κοινωνίας.» είπε μεταξύ άλλων με εμφανή την συγκίνηση της στον χαιρετισμό της η Μαρία Κωστάκη, πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ σε μια αίθουσα όπου πραγματικά ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μέλη και φίλους της ΠΛΕΑΜ. Η κα Κωστάκη δανειζόμενη από τον Φώτη Κόντογλου και το  έργο του Ασάλευτο θεμέλιο που περιγράφει την κατάσταση της σύγχρονης Ελλάδα, είπε: « Σήμερα νομίζεται καλὸς σὲ ὅλα, ὅποιος εἶναι ἀδιάφορος, ὅποιος δὲν νοιάζεται γιὰ τίποτα, ὅποιος δὲν νιώθει καμιὰ εὐθύνη. Ἀλλιῶς τὸν λένε σωβινιστή, τοπικιστή, μισαλλόδοξο, φανατικό. Ὅποιος ἀγαπᾶ τὴν χώρα μας, τὰ ἤθη καὶ ἔθιμά μας, τὴν παράδοσή μας, τὴν γλώσσα μας, θεωρεῖται ὀπισθοδρομικός. Οἱ ἀδιάφοροι περνοῦν γιὰ φιλελεύθεροι ἄνθρωποι, γιὰ ἄνθρωποι ποὺ ζοῦνε μὲ τὸ πνεῦμα τῆς ἐποχῆς μας, ποὺ ἔχουν γιὰ πιστεύω τὴν καλοπέραση, τὸ εὔκολο κέρδος, τὶς εὐκολίες, τὶς ἀναπαύσεις, κι ἂς μὴν ἀπομείνῃ τίποτα ποὺ νὰ θυμίζῃ σὲ ποιὸ μέρος βρισκόμαστε, ἀπὸ ποὺ κρατᾶμε, ποιοὶ ζήσανε πρὶν ἀπὸ μᾶς στὴν χώρα μας. Ἡ ξενομανία μᾶς ἔγινε τώρα σωστὴ ξενοδουλεία, σήμερα περνᾶ γιὰ ἀρετή, κι ὅποιος ἔχῃ τούτη τὴν ἀρρώστεια πιὸ βαρειὰ παρμένη, λογαριάζεται γιὰ σπουδαῖος ἄνθρωπος. Ἡ Ἑλλάδα ἔγινε ἕνα παζάρι ποὺ πουλιοῦνται ὅλα, σὲ ὅποιον θέλῃ νὰ τὸ ἀγοράσῃ»  Ε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, εμείς είμαστε εδώ παρόντες για να αντισταθούμε στη λαίλαπα τούτη, να διασώσουμε και να διαφυλάξουμε ό,τι μας ξεχωρίζει και μας διαφοροποιεί δηλ. την πολιτιστική μας κληρονομιά και την πολιτισμική μας ταυτότητα.» και τόνισε πως η προσπάθειά αυτή χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο απόθεμα εθελοντισμού και αφιλοκερδούς εργασίας. «Μοναδικός στόχος μας ο Πολιτισμός και οι Αξίες του. Συμπαραστάτες μας σ’ αυτό το εγχείρημα είναι η μελετητική ομάδα του έργου, αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους και οικονομολόγους  και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στον κ. Οδυσσέα Σγουρό, ο οποίος μας έχει περιβάλλει με μεγάλη αγάπη και έχει δώσει ξεχωριστή προσοχή όχι μόνο στο αρχιτεκτονικό μέρος, αλλά και στην ιστορική τεκμηρίωση και τη μελέτη σκοπιμότητας .

_D200949

 

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο κ. Κουνενάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο, που το 2012 πήρε τη γενναία απόφαση παραχώρησης του κτηρίου στην ΠΛΕΑΜ, και ικανοποίησε ένα αίτημα  πολλών χρόνων που έμενε για άγνωστους λόγους ανικανοποίητο. Την αναπτυξιακή Λασιθίου που κατέταξε την πρόταση μας για το πρόγραμμα LEADER στην πρώτη θέση, χρηματοδοτώντας την αναμόρφωση του Μουσείου μας με 207.000 €. Τα 5 μέλη του ΔΣ της ΠΛΕΑΜ που υπέγραψαν με τα περιουσιακά τους στοιχεία για τη δανειοδότηση από την Παγκρήτια προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Τα μέλη και τους φίλους της ΠΛΕΑΜ, που πάντοτε συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο, όπως σήμερα με τα χειροποίητα προϊόντα που έχουμε στο παζάρι και το Μιχάλη το Μαρή για τη βασιλόπιτα. Τον ΠΑΟΔΑΝ για την υποστήριξη της εκδήλωσης με την παρουσία της εξαιρετικής χορωδίας και την οικονομική ενίσχυση. Τη χορωδία και το δάσκαλο Μανώλη Κανακάκη και φυσικά όλους εσάς που μας στηρίζετε .» είπε τέλος.

_D200958

Με πολλή συγκίνηση στην συνέχεια έγινε μια εικονική περιήγηση στο παλιό μουσείο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και παρουσίαση ο Μάνώλης Φούσκης. Περιφερειακής εμβέλειας, χαρακτήρισε ο επικεφαλής των μελετητών Οδυσσέας Σγουρός το Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης λέγοντας πως το υλικό που έχει, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητας  του δεν υπάρχει αλλού ενώ στα τέλη του τρέχοντος έτους όπου και θα έχει ολοκληρωθεί  σίγουρα θα αποτελεί το σημείο αναφοράς σε όλη την Κρήτη.

S1400120

Παρουσίασε στην συνέχεια μια σύντομη ιστορία του παλιού Γυμνασίου τονίζοντας ότι αν δεν είχε γίνει η επέμβαση των  Καφφετζάκη – Φούσκη πριν μερικά χρόνια, με χρήματα από την Ν.Α του νομού και του Δήμου Νεάπολης,  τότε το κτίριο θα είχε πάρα πολλά προβλήματα σήμερα. Ο ίδιος παρουσίασε το νέο κτίριο του νέου μουσείου μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους συνεργάτες του, την αρχιτέκτονα μηχανικό Ίρις Περουλιού Σεργάκη, τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Τσιχλή και την ειδική συνεργάτιδα Εμμανουέλα Φούσκη για την σπουδαία δουλειά που όλοι τους έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν.  Στην συνέχεια την πίτα ευλόγησε ο π. Κωνσταντίνος Περβολαράκης ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου ενώ την έκοψαν ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής Λασιθίου Δημήτρης Κουνενεκάκης και η πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ Μαρία Κωστάκη.

S1400139 S1400140 S1400141

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση κειμένων λογοτεχνικών από τους κ.κ. Μανόλη Φούσκη και Γιώργου Μαυροειδή ενώ παράλληλα υπέροχα τραγούδια από την χορωδία του ΠΑΟΔΑΝ υπο τον Μανόλη Κανακάκη.

S1400153

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ