in ,

Μουσικό καλειδοσκόπιο στο Ωδείο Τέχνης

Το Ωδείο Τέχνης Κρήτης στα πλαίσια των Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων που γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του, φιλοξενεί τη διεθνούς φήμης πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου με τους αξιόλογους συνεργάτες της, Γιώργο Καρτελιά και Χριστόφορο Μιροσνικοφ.
Ένα Τρίο λοιπόν, με έργα για πιάνο βιολί και βιολοντσέλο
σε ένα μουσικό καλειδοσκόπιο με έργα μεγάλων συνθετών.
Θα ακουστούν τα έργα: το Πρελούδιο σε Ντο Μείζονα J.S. Bach, η Σονάτα για βιολί και πιάνο Nο 10 Opus 96 του L.v. Beethoven, το An die Musik του Franz Schubert αλλά και το Clair de lune (Σεληνόφως) του Claude Debussy , το Des pas sur la neige (Bήματα στο χιόνι) του Claude Debussy, η Ελεγεία για βιολοντσέλο και πιάνο του Gabriel Faure και το Πιάνο Τρίο σε μι ύφεση μείζονα, Opus100 του Franz Schubert .
Ο σχολιασμός για τα έργα και τους συνθέτες ανήκει στην πιανίστα κ Ντόρα Μπακοπούλου
J.S.Bach Ο Γ.Σ Mπαχ (1685 – Λειψία 1750) αν και ανήκει στην τελευταία περίοδο της εποχής Μπαρόκ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της έντεχνης δυτικοευρωπαϊκής μουσικής.
Έγραψε για τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο, ορχήστρα και πάρα πολλά έργα θρησκευτικής μουσικής,(πρωτίστως, πάνω σε κείμενα των Ευαγγελίων) μοναδικής πνευματικότητας . H προσφορά του θεωρείται ισάξια με αυτή του Νεύτωνα στη Φυσική και του Σαίξπηρ στη λογοτεχνία. Η μουσική του Μπαχ καθώς και του Μπετόβεν ταξιδεύει στο σύμπαν σε δίσκο οπτικής ακτίνας, με το δορυφορικό σκάφος της αποστολής voyager, σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμού.
L.v. Beethoven Ο Mπετόβεν (Βόνη 1770 – Βιέννη 1827) είναι ο συνθέτης που έβαλε στο κέντρο της δημιουργίας του τον άνθρωπο, σαν οντότητα, δύναμη, ελευθερία βούλησης. Ο ίδιος στη ζωή του, έδειξε μια τεραστία δύναμη θέλησης, παλεύοντας με τη μοίρα, που τον καταδίκασε σε κώφωση. Είναι πανανθρώπινο το παράδειγμα του γι’αυτό και παραμένει διαχρονικός, αγαπημένος και φωτεινός. Άνοιξε τον δρόμο στην υποκειμενικότητα και αν και κλασικός, αγγίζει την περίοδο του ρομαντισμού. Έγραψε σονάτες για πιάνο, μουσική δωματίου και αξεπέραστες συμφωνίες. Πέθανε 57 ετών. Στην κηδεία του ένας από αυτούς που σήκωσαν το φέρετρο του ήταν ο Σούμπερτ.
 
F.Schubert Ο Σούμπερτ (1797-1828)-Απίστευτο φαινόμενο στην ιστορία της δυτικής μουσικής. Υπήρξε νεότερος ,μα σύγχρονος τού Μπετόβεν τον οποίον και λάτρευε. όμως από την αρχή της σύντομης ζωής του,(31 χρόνια),έβαλε την απόλυτα προσωπική του σφραγίδα σε όλες του τις συνθέσεις. Η μουσική του διαπνέεται από τις συγκινήσεις της ζωής, την ονειροπόληση και από την αίσθηση τού θανάτου. Παραμένει ένα μυστήριο ,το πότε πρόλαβε να γράψει τα εκατοντάδες έργα του (600 μελωδίες, 9 συμφωνίες, 25 σονάτες για πιάνο και άλλα!) Το τρίο ορ. 100,εμβληματικό και δημοφιλές, γράφτηκε ένα χρόνο πρίν τον θάνατό του.
Claude Debussy (1862-1918) Μεγαλοφυής Γάλλος συνθέτης, που κατάφερε ν’ αλλάξει το ιδίωμα της ως τότε μουσικής γλώσσας στην Ευρώπη. Πήρε ερεθίσματα από την φύση, τα χρώματα, τον άνεμο, την θάλασσα. Πρωτόγνωρη προσέγγιση! !Αφουγκράστηκε και μεταχειρίστηκε φθόγγους πού μας είχε αποκαλύψει θεωρητικά ο Πυθαγόρας Ανήκει στους εμπρεσιονιστές, (Impressionists) αν και δεν τού άρεσε αυτός ο χαρακτηρισμός για τον εαυτό του .Είναι ο πρωτοπόρος στη μουσική τού 20 αιώνα πού άντεξε στο χρόνο. Συνέθεσε έργα για όλα τα είδη της μουσικής Είχε έντονα την αίσθηση της εθνικότητάς του Υπέγραφε προς το τέλος της ζωής του“Claude Debussy, compositeur francais”Δεν πρόλαβε να ζήσει το τέλος τού Πρώτου παγκοσμίου πολέμου
Gabriel Faure (1845-1924) Εμπνευσμένος Γάλλος συνθέτης και πιανίστας Διετέλεσε καθηγητής κι αργότερα, από το 1905, διευθυντής του περίφημου Ωδείου των Παρισίων. Επηρέασε την εξέλιξη της γαλλικής μουσικής. Μαθητές του υπήρξαν ο Debussy, Ravel, Chausson Satie. Έχει γράψει πάμπολλα τραγούδια κι έργα για πιάνο! Eχει μείνει στην ιστορία, για τις θαυμάσιες μελωδίες με τον πλούσιο αρμονικό τους ιστό. Το διασημότερο του έργο είναι το Ρέκβιεμ
Ωδείο Τέχνης Κρήτης
Επιμενίδου 19
Απέναντι από S/M Χαλκιαδάκη
Γενική Είσοδος 10 ευρω
Η συναυλία θα αρχίσει στις 21:00