in

«Μικρό Φεστιβάλ» Ωδείο Τέχνης Κρήτης-Αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό

Στις 4-05-2019 έκλεισε το «Μικρό Φεστιβάλ» με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό -ο οποίος και διεύθυνε ο ίδιος την χορωδία και τους μαθητές  του Ωδείου Τέχνης Αγίου Νικολάου- και την συμμετοχή του Δώρου Δημοσθένους, της Τζένης Φραγκούλη, του Γιώργου Γεροντή και του Βαγγέλη Περάκη.

Είχα την τύχη να βρίσκομαι στην συναυλία και συνέλαβα πολλές φορές τον εαυτό μου να μην μπορώ να συγχρονίσω την εικόνα που βλέπανε τα μάτια μου με τον ήχο που έφτανε στ’αυτιά μου. Ο λόγος πολύ απλός. Οι ήχοι από τα όργανα και τις φωνές της χορωδίας, η αρμονία, και τα ηχοχρώματα που έπιαναν τα αυτιά μου δεν μπορούσε να συνδυαστεί με το γεγονός πως αυτοί οι ήχοι έβγαιναν κατά το 96% από παιδιά -όλων των ηλικιών- τα οποία με ένα πρωτοφανή επαγγελματισμό ακολουθούσαν πιστά τα χέρια του κ.Κυπουργού που λες και τα μάγευε με το ραβδί του και τα έκανε να ακολουθούν πιστά τον ρυθμό που τους έδινε! Θα νομίζετε πως υπερβάλω αλλά σας μιλάω ειλικρινά!

Τα συγχαρητήριά μου στους δασκάλους τους που με την υπομονή τους έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και βέβαια ένα μεγάλο μπράβο στην Ρένα και την Σοφία για το ρίσκο που πήραν. Ένα είναι σίγουρο πως έχετε ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και πως από εδώ και πέρα μας κάνατε να περιμένουμε με ανυπομονησία για την επόμενή σας εκδήλωση!

Δεν πρέπει να παραλείψω να δώσω τα συγχαρητήριά μου και στον ηχολήπτη ο οποίος έβγαλε έναν εξαιρετικό ήχο παρά τον  μεγάλο αριθμό των οργάνων και φωνών που είχε να καλύψει!

Δείτε τι μας είπαν οι συντελεστές:

Στον απόηχο της συναυλίας του Νίκου Κυπουργού:
Το «Μικρό φεστιβάλ 2019» τελείωσε με τη συναυλία « Τα μυστικά του παιδικού τραγουδιού». Την ορχήστρα των μαθητών και καθηγητών του Ωδείου Τέχνης διηύθυνε ο συνθέτης των ερμηνευόμενων έργων Νίκος Κυπουργός και τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Δώρος Δημοσθένους, η Τζένη Φραγκούλη και μαθητές του Ωδείου Τέχνης.
Είναι πολλά τα συναισθήματα και οι σκέψεις που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης προετοιμασίας αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.
Κυρίαρχη σκέψη και διαπίστωση είναι το πόσο μέγαλα πράγματα μπορούν να προκύψουν μέσ’ από συλλογική εργασία. Η πόλη μας για άλλη μια φορά αποδεικνύεται μία μικρή πόλη με μεγάλες δυνατότητες όταν οι φορείς της έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν χωρίς ιδιοτέλεια και εγωισμό.
Αυτή η συναυλία δε θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία του Δήμου. Ευχαριστούμε, λοιπόν, τον Δήμο Αγίου Νικολάου για την συνεργασία και κυρίως τον ακούραστο Χάρη Αλεξάκη, που κατά τη γνώμη μας, είχε συνολικότερα μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο κομμάτι του πολιτισμού και πολύ καλή διάθεση για συνεργασία όλα τα χρόνια που υπήρξε υπεύθυνος αυτού. Ευχαριστούμε τους προέδρους του ΠΑΟΔΑΝ Λευτέρη Ραφαϊλάκη και Ελπινίκη Γιατζάκη, τη νέα συνεργάτιδα του “μικρού φεστιβάλ” Ματίνα Συλλιγάρδου για τα όμορφα κείμενα της και την παλιά συνεργάτιδα Φανή Μπατζάκη για τις καλαίσθητες με προσωπική σφραγίδα αφίσες της. Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Saint Nicolas Bay, Miramare, Lato και Dimitra apartments για τη φιλοξενία των μουσικών. Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας Ανατολή, fonien.gr,104,4fm radio και cna.gr.

Θερμές ευχαριστίες στο Νίκο Κυπουργό που εμπιστεύθηκε το έργο του στα χέρια μας και με ταπεινότητα και αγάπη διηύθυνε την ορχήστρα του Ωδείου τέχνης.Με τη δυνατή και ήρεμη προσωπικότητα του ενέπνευσε τα παιδιά και τους προσέφερε ένα βίωμα που θα το κουβαλούν για πάντα. Χαρισματικός καλλιτέχνης με ωραίο ηχόχρωμα και δύνατη σκηνική παρουσία ο Δώρος Δημοσθένους γοήτευσε όπως πάντα όλους μας.Η δικιά μας Τζένη Φραγκούλη ξεδίπλωσε τις πτυχές της φωνής της δείχνοντας τις ερμηνευτικές της δυνατότητεςκαι τη βαθιά εσωτερική της ποιότητα.Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές του ωδείου τέχνης για τη διδασκαλία των μαθητών και την υποστήριξή τους.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους Μιχάλη Σπυριδάκη, Νατάσα Άνινου και Μαριάννα Παπαδάκη, που εκτός από τα παραπάνω συμμετείχαν στην ορχήστρα αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού τους χρόνου. Επίσης τον Μανώλη Κογκάκη, καθηγητή κλασικής κιθάρας για την εκπαίδευση και τον συντονισμό των μαθητών αυτού του οργάνου. Ευχαριστούμε τους φίλους μουσικούς Γιάννη Κιαγιαδάκη και Άννυ Καλογεράκη καθώς και τους μαθητές Γιώργο Δρακωνάκη και Γιώργο Θεοδώρου για την υπομονή τους και το μεγάλο χαμόγελο τους. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Δώρα Μάστακα για τη θετική της ενέργεια, την αμέριστη συμπαράστασή της και την αγόγγυστη προσπάθεια καθόλη τη διάρκεια της οκτάμηνης προετοιμασίας της συναυλίας. Ήταν μεγάλη χαρά για μας που μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό μας και συμμετείχαν με θέρμη και διάθεση προσφοράς οι Γιώργος Γεροντής και Βαγγέλης Περράκης. Ευχαριστίες στη Ζαχαρένια Αλέξη γραμματέα του Ωδείου Τέχνης που συνέβαλε αποτελεσματικά στην οργάνωση των προβών.
Αυτό που έμεινε ως βαθιά αίσθηση είναι ότι το αποτέλεσμα προήλθε από μια ομάδα όπου ο καθένας έβαλε ένα κομμάτι από τον εαυτό του και προσπάθησε στο μέτρο που μπορούσε και άντεχε. Μάλιστα ήταν εντυπωσιακό με πόση υπομονή συμμετείχαν τα παιδιά στις πολύωρες πρόβες στερούμενα χρόνο από το παιχνίδι τους, τη βόλτα, τη χαλάρωση τους. Στους μικρούς μουσικούς του ωδείου μας λοιπόν, ευχόμαστε να κρατήσουν την ανάμνηση αυτής της εμπειρίας σαν φυλαχτό και να θυμούνται πως τα αγαθά “κόποις κτώνται” ένα ρητό κόντρα στον καιρό. Σημαντική βέβαια ήταν και η συμβολή των αφανών ηρώων, των γονέων των παιδιών που τα στήριξαν και τα βοήθησαν με κάθε τρόπο να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη συναυλία.
Αυτή η συναυλία μας έδειξε για άλλη μια φορά αυτό που ξέρουμε αλλά συχνά ξεχνάμε: Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα!!

Σοφία Αρακαδάκη – Ειρήνη Παναγιωτάκη