in

Μαξίμου: «Οι διαφωνίες δεν εκτροχιάζουν τις διαπραγματεύσεις»: Οι διαφορές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση

Παρά τις διαφωνίες που σημειώθηκαν στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αξιωματούχος του Μαξίμου εξέφρασε στο newpost την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέληση της κυβέρνησης να οριστικοποιηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Sτaff Level Agreement). Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση η οποία βλέπει να συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, καθώς και η επενδυτική άπνοια.

Μαξίμου: Τα κλιμάκια έχουν έρθει για συμφωνία

«Οι διαδικασίες της Αξιολόγησης βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Είναι φανερό ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν έρθει για να κλείσουν τη συμφωνία», είπε στο newpost αξιωματούχος του Μαξίμου.

Προσέθεσε δε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς. Κατά συνέπεια, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Οι διαφωνίες όμως αυτές δεν εκτροχιάζουν τη διαδικασία.»

Στο σημερινό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλοςεπανέλαβε ότι θέληση της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreemen) στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ο κ. Τζανακόπουλουλος είπε χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες. Είναι εφικτός ο στόχος να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί το ένα μόνο μέρος της Αξιολόγησης: «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους. Η παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος είναι αναπόσπαστο  μέρος της 2ης αξιολόγησης.»

Διαφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, στη σημερινή συνάντηση για την εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Τα σημεία διαφωνίας αφορούσαν:

  •  Το αν θα συμπεριληφθούν ο ΦΠΑ και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών στις οφειλές των επιχειρήσεων που θα απομειώνονται. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούν να διαγράφονται ποσά που έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις.
  • Το όριο των οφειλών πάνω από το οποίο θα μπορεί να μπαίνει μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι δανειστές θέλουν να ανέρχεται στις 50.000, ενώ η κυβέρνηση στις 20.000.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, οι διαφορές αυτές δεν είναι αγεφύρωτες.

Η πίεση του χρόνου

Πάντως η κυβέρνηση αρχίζει να πιέζει την κυβέρνηση. Οι εκροές καταθέσεων (1,57 δισεκατομμύρια τον Ιανοάριο) συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, καλά κρατεί και η επενδυτική άπνοια. Ο φόβος κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με την Αξιολόγηση, δεν θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Χωρίς την προβλεπόμενη ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσει το υπουργείο Οικονομικών και το στόχο του πλεονάσματος (1,75% για το 2017).

Πάνω ακριβώς στην πίεση του χρόνου  θεμελιώνουν οι δανειστές τις ασφυκτικές πιέσεις τους για να σύρουν την κυβέρνηση στη χειρότερη δυνατή συμφωνία.

ΠΗΓΗ: newpost.gr