in ,

Ενεργή και επιτυχημένη η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής “Η Ευαγγελίστρια”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής “Η Ευαγγελίστρια” μετά το πέρας των εκδηλώσεων του 9ου Παιδικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου:

“Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 9ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγ. Νικολάου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Φουρνής « Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» θέλοντας και αυτός να συμβάλει σε αυτό το πανηγύρι της πολιτιστικής προσφοράς ,της συλλογικής συμμετοχής και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λαϊκής μας παράδοσης και της παιδείας ,συμμετείχε οργανώνοντας εντός του χώρου του Φεστιβάλ, παραδοσιακή γωνιά με θεματικό αντικείμενο την κατασκευή χειροποίητων «σκουφικτών» μακαρονιών.

Νοικοκυρές του χωριού μας έβαλαν όλη τους την εμπειρία και την καλή τους διάθεση για να μεταφέρουν στα παιδιά και στους νεότερους, που παρέλασαν μπροστά από τους πάγκους ,τον τρόπο και την τεχνική της κατασκευής των «σκιουφικτών » μακαρονιών.

Η διαδικασία άρχιζε από το κοσκίνισμα του αλευριού, το ζύμωμα στις λεκάνες, το πλάσιμο σε μακριά κορδόνια και το «σκιούφισμα» μικρών κομματιών από τα κορδόνια, για να προκύψουν τα σκιουφικτά μακαρόνια, έτοιμα για ψήσιμο. Στη συνέχεια η κατσαρόλα ήταν έτοιμη με το ζεστό νερό για ψήσιμο. Ο ανθότυρος τριβόταν επί τόπου και τα σκιουφικτά σερβιρόταν σε μπολάκια σε όλους τους επισκέπτες με την συνοδεία ρακής. Ήταν χάρμα οφθαλμών να βλέπεις τις νοικοκυρές να ασχολούνται με αυτές τις εργασίες, ταξιδεύοντας μας σε παλαιότερες εποχές και τα μικρά παιδιά να προσπαθούν να μιμηθούν στο φτιάξιμο των μακαρονιών.

Εδώ αναφέρουμε ότι το 9ο παιδικό φεστιβάλ Αγίου Νικολάου , μέσα από τις δεκάδες των συμμετοχών , άνοιξε τις πύλες στη λαογραφία, στην παράδοση, στην γνώση, στην παιδεία , στις πατροπαράδοτες τεχνικές, μέσα από παρουσιάσεις και δράσεις που διαδραματίστηκαν αυτό το τριήμερο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα ήθελε να ευχαριστήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Φουρνής «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» για την διοργάνωση της παρουσίασης. Επίσης ευχαριστεί τις Φουρνιώτισσες κυρίες, Μαγδαληνή Μπουραντά, Μαρία Ζερβάκη, Μαρία Φουντουλάκη, Μαρία Φιορέτζη, Μαρία Μπουραντά, Ελένη Μπουραντά και Αθανασία Παυλάκη , η οποία είχε αναλάβει και την επίδειξη και εκμάθηση της κατασκευής των «σκουφικτών» στα παιδιά, που με προθυμία και καλή διάθεση ανέλαβαν την όλη διαδικασία της παρουσίασης της εκδήλωσης. Τέλος ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας και όλους όσους πέρασαν από την επίδειξη, δίνοντας μας δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να μη σβήσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και οι παραδόσεις μας”.

NIKOΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
(Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής)