in ,

Τον γλέντησαν για τα καλά τον Κλήδονα (και) φέτος στη Φουρνή

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής “Η Ευαγγελίστρια” εξέδωσε ανακοίνωση, έπειτα από άλλη μία επιτυχημένη βραδιά στο όμορφο χωριό του Μεραμπέλλου:

“Σε ένα χώρο κατάμεστο από κόσμο ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Φουρνής αναβίωσε και φέτος το παλιό έθιμο του Κλήδονα. Το βράδυ της 23ης Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Αη Γιάννη, ο περίβολος του Δημοτικού Σχολείου πλημύρισε από κόσμο, που μαζεύτηκε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη γιορτή του Κλήδονα και να θυμηθούμε το πατροπαράδοτο έθιμο.

Ο Κλήδονας έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του πολύ παλιά αρχίζει να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από τους Πολιτικούς Συλλόγους της περιοχής μας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Φουρνής κρατώντας τις παραδόσεις  αναβιώνει για αρκετά χρόνια  το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά..

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου , ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους  και  αναφέρθηκε  εν συντομία στο ιστορικό του εθίμου ,στην τελετουργίας όλης διαδικασίας του ανοίγματος του Κλήδονα,  και στην ετυμολογία της λέξεως «Κλήδονας» , που σημαίνει τον οιωνό ,το σημάδι, το μάντεμα ,άρχισε η όλη διαδικασία της τελετής.  Την γιορτή άνοιξαν  τα δύο  χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου , το παιδικό και το τμήμα των μεγάλων, τα οποία κατενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν .Ιδιαιτέρα το παιδικό τμήμα με τα μικρά παιδιά ντυμένα τις παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες, να προσπαθούν να δείξουν  την συνέχεια της κρητικής τους λεβεντιάς .   Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις αυτά τα μικρά παιδιά  με τι όρεξη και θέληση προσπαθούν  να αποδείξουν τις  ικανότητες τους για να διατηρήσουν την προγονική κληρονομιά. Θερμά συγχαρητήρια στην ακούραστη διοργανώτρια και δασκάλα του χορευτικού κ. Ευαγγελία  Κωστάκη ,μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στη συνέχεια άρχισε η τελετουργία του Κλήδονα.  Στη μέση της αυλής τοποθετήθηκαν οι Μάηδες , οι οποίοι άναψαν  και άρχισε το πήδημα πάνω από τις φωτιές. Εν τω μεταξύ μια κοπέλα με την παρέα της , ντυμένες με τις παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, είχε πάρει τη στάμνα και πήγαινε να τη γεμίσει με το « αμίλητο νερό »από το διπλανό πηγάδι. Επιστρέφοντας το σταμνί τοποθετήθηκε στη μέση της πίστας και άρχισαν να βάζουν μέσα τα κληδονικά τους οι παρευρισκόμενοι. Σε λίγη ώρα άρχισε «το άνοιγμα του κλήδονα». Ο Μανώλης ο Μουραντάς με την λύρα του άρχισε να παίζει το σκοπό του κλήδονα  και άρχισαν να βγαίνουν ένα-ένα τα κληδονικά από το σταμνί. Σε κάθε βγάλσιμο και ενός κληδονικού τραγουδιόταν και μια μαντινάδα που αφιερωνόταν στον ιδιοκτήτη του κληδονικού. Οι μαντινάδες πότε πειρακτικές ,πότε ερωτικές και πότε διασκεδαστικές εναλλασσόταν μέχρι που βγήκαν όλα τα κληδονικά από τη στάμνα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το κρητικό συγκρότημα του Γιώργη Ξυλούρη . Η πίστα δεν άδειαζε από χορευτές κάθε ηλικίας ,τους οποίους ξεσήκωνε το κρητικό συγκρότημα με το κέφι που μετέδιδε. Ήταν μια βραδιά όπου όλοι διασκέδασαν γεμάτη ζωντάνια ,κέφι, παράδοση και θύμισες από τα παλιά και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Στα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου που διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν αυτή την εκδήλωση καθώς και σε αυτούς που βοήθησαν στην όλη διαδικασία. Επίσης σε όλους τους προσφέροντες δώρα για την λαχειοφόρο αγορά και σε όλους όσους παρευρέθηκαν και διασκέδασαν μαζί μας αυτή την παραδοσιακή όμορφη βραδιά. Τέλος ευχαριστούμε την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και το ΦΩΝΉΕΝ  για την αφιλοκερδώς προβολή και διαφήμιση της εκδήλωσης , όπως άλλωστε κάνουν σε κάθε μας δραστηριότητα”.

ΝΙΚΟΣ  ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου