Menu
in

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου ένα έργο eTwinning. [VIDEO – PICS]

Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές  από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες , κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών  Πληροφορίας και Επικοινωνιών ( ΤΠΕ ), έχουν την ευκαιρία να  επικοινωνήσουν, να μοιραστούν τις  απόψεις  και τις εμπειρίες τους και να μάθουν μαζί καθώς  συνεργάζονται στην εκπόνηση συγκεκριμένων εργασιών ( project ).
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς  μια ομάδα μαθητών της Γ’ Γυμνασίου συμμετείχε στο περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο ‘Alice in Waterland’,το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με άλλα 4 ευρωπαïκά σχολεία :
από την Ιταλία(Συρακούσες Σικελίας), την Ολλανδία (Tholen) και την Τουρκία(ένα σχολείο από το Ercis κοντά στη λίμνη Βαν κι ένα από τα Πριγκηπονήσια ).Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στους εταίρους ήταν η στενή σχέση τους με το νερό, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ζουν κοντά είτε σε θάλασσα, είτε σε λίμνη ή ποτάμι.

Εικόνες από το online quiz, που παίξαμε ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης με τα υπόλοιπα σχολεία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τα βίντεο με τα οποία το κάθε σχολείο είχε παρουσιάσει το υγρό στοιχείο στην περιοχή του.

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν , ενδεχομένως και να επαναξιολογήσουν οι μαθητές τη σημασία του νερού, όχι μόνο στη ζωή και την καθημερινότητά τους, αλλά και το ρόλο του στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και να εξετάσουν το υγρό στοιχείο ως προς τη φυσική ομορφιά, την γεωμορφολογία, την χλωρίδα και πανίδα, την ιστορία και τους μύθους που συνδέονται με αυτό, τον αθλητισμό και την επίδρασή του  στην οικονομική ζωή της πόλης, όπου ζουν.
Για τη συλλογή πληροφοριών οι μαθητές μας χρειάστηκε να κάνουν επιτόπια έρευνα, να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να πάρουν συνεντεύξεις και στη συνέχεια μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν με τους συνεργάτες τους μέσω ζωγραφικής, φωτογραφιών, βίντεο,  και παρουσιάσεων.
Ένα από τα υποψήφια logos ( σήμα ) της εργασίας που φιλοτέχνησε μια μαθήτριά μας

Παράλληλα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις αντίστοιχες εργασίες των υπόλοιπων σχολείων και
-βρήκαν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις συμμετέχουσες πόλεις και χώρες
– συνειδητοποίησαν το σημαντικό ρόλο του υγρού στοιχείου  ως πηγή ζωής για το περιβάλλον ( π.χ. λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στην πόλη Ercis της Τουρκίας )
-διαπίστωσαν πως το νερό  μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ιστορία και την οικονομία ενός τόπου -η ναυτιλία και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος τόσο στην πόλη μας όσο και στα Πριγκηπονήσια και τις Συρακούσες
-γνώρισαν συγχρόνως και την καταστροφική του δύναμη, όπως διαπίστωσαν στην περίπτωση των Ολλανδών συνεργατών, των οποίων η περιοχή έχει υποστεί στο παρελθόν βιβλικές καταστροφές από πλημμύρες.
-μοιράστηκαν ιστορίες και μύθους σχετικά με το νερό.
-γνώρισαν τα δημοφιλέστερα water sports της κάθε περιοχής των μελών του project
Ο μύθος της νύμφης Αρέθουσας που μεταμορφώθηκε σε ρυάκι για να ξεφύγει από τον Αλφειό. Οι δυο τους αποτελούν τους προστάτες των Συρακουσών, όπως μάθαμε από τους Ιταλούς συνεργάτες μας

Συμμετείχαν όμως και σε μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα online, όπως
-ψηφοφορία για το logo (σήμα) του project,
-ανταλλαγή απόψεων και  συνομιλία τόσο στο chatroom και το forum του eTwinning , όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης,
– quiz-τηλεπαιχνίδι γνώσεων για όσα έμαθε ο ένας για τον άλλο με ταυτόχρονη συμμετοχή μαθητών από 4 σχολεία μέσω skype
-και συγγραφή μιας ιστορίας , η οποία στην συνέχεια πήρε τη μορφή e-book  ( ηλεκτρονικού βιβλίου), το οποίο μπορείτε να δείτε στο link που ακολουθεί. Αυτό ήταν και το τελικό προϊόν της εργασίας που ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες καθώς είδαν την ιστορία που δημιούργησαν τμηματικά ( κάθε σχολείο έγραψε από ένα κεφάλαιο ) και η οποία συνδύασε με ευφάνταστο τρόπο τους μύθους του κάθε τόπου για το νερό.
https://view.joomag.com/alice-in-waterland-alice-in-waterlan/0673242001496057326 
Εικόνα από τα αντιπλημμυρικά έργα στο Tholen Ολλανδίας

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι  ήρθαν σε επαφή με νέα μέρη και πολιτισμούς και δημιούργησαν καινούριες φιλίες αναπτύσσοντας έτσι συναισθήματα σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Ελπίζουμε η εργασία αυτή ,πέρα από τις όμορφες εμπειρίες κι αναμνήσεις που μας άφησε, να βραβευθεί, όπως και η περυσινή, με Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από το eTwinning.
Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές για την άψογη συνεργασία τους και τους ευχόμαστε ένα όμορφο καλοκαίρι!

Η ομάδα μας παρουσιάζει το υγρό στοιχείο στην πόλη μας

και τα αθλήματα του υγρού στίβου


 

 

Οι μαθητές από το Ercis παρουσιάζουν την λίμνη Βαν, που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία και βρίσκεται κοντά στην πόλη τους

Οι μαθητές από τα Πριγκηπονήσια παρουσιάζουν το ρόλο του νερού στην περιοχή τους

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Ταμπουρατζή Ειρήνη
Φουτάκη Νεκταρία
 
 

Leave a Reply

Exit mobile version