in

«Αργυρό» Πανευρωπαϊκό βραβείο Δημόσιας Διοίκησης για την Περιφέρεια Κρήτης

«Αργυρό» Πανευρωπαϊκό βραβείο Δημόσιας Διοίκησης για την Περιφέρεια Κρήτης στον «τελικό» του Μάαστριχτ της Ολλανδίας
Το «αργυρό», το δεύτερο Πανευρωπαϊκό βραβείο Δημόσιας Διοίκησης έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης στον τελικό διαγωνισμό στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας όπου συμμετείχαν ως συνυποψήφιες άλλες τρείς Περιφέρειες της Ευρώπης, Vlaanderen (Φλαμανδία)  Βέλγιο, Περιφέρεια  Καταλονίας και  Σάλτσμπουργκ (Αυστρία). Η Περιφέρεια Κρήτης βραβεύτηκε για τις αναγνωρισμένες ως βέλτιστες πρακτικές στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διαφάνεια και λογοδοσία. Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό έλαβε η Περιφέρεια του Σάλτσμπουργκ που παρουσίασε κοινωνικές δομές ενσωμάτωσης ανήλικων προσφυγόπουλων.  
«Η κορυφαία αυτή Πανευρωπαϊκή διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης και της Ελλάδας κατ’ επέκταση, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αντανακλά την συνολική προσπάθειά μας, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών μας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Πολιτών, την διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα, μέσα απ’ την έμπνευση του ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και τη συνεργασία της με τα κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος παρέλαβε το βραβείο μαζί με τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας στη τελετή βράβευσης που έγινε χθες στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ωστόσο τα συγχαρητήρια και την αναγνώριση των διαγωνιζομένων δέχτηκε ο Περιφερειάρχης και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση στη διοργάνωση τόσο από εμπειρογνώμονες της Commission και έμπειρα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (EIPA), όσο και από μέλη των αντιπροσωπειών αλλά και τα μέλη της ίδιας της κατόχου του πρώτου βραβείου του Σάλτσμπουργκ, ότι η Ελληνική υποψηφιότητα ήταν το φαβορί με όρους Ευρωπαϊκών προσανατολισμών, σημαντικότητας, μεγέθους, κοινωνικής ενσωμάτωσης, αειφορίας και κυρίως της μεγάλης «διαδρομής» που διήνυσε η υπηρεσία και η Περιφέρεια Κρήτης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το παραπάνω κατέστη σαφές από το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης ήταν ο μοναδικός Περιφερειάρχης που συναντήθηκε, στο πλαίσιο της διοργάνωσης -πριν την απονομή- με τον Περιφερειάρχη του Limburg, της Ολλανδικής Περιφέρειας που βρίσκεται το Μάαστριχτ, ο οποίος, έχοντας σπουδές Αρχαίων Ελληνικών αντάλλαξε απόψεις σε Περιφερειακό επίπεδο, συγχαίροντας την Ελληνική αποστολή και τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την Ελληνική συμμετοχή και τις διακρίσεις της στο πεδίο αυτό. Τα μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Κρήτης και ήταν παρόντες στη τελετή βράβευσης ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Ραπτάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου – Δημήτρης Σηφάκης Διευθυντής, Μαρία Βασιλάκη Τμηματάρχης, Σοφία Δρακάκη, (στέλεχος) αλλά και ερευνητές του προγράμματος από το Ι.Τ.Ε. Κρήτης, (κ.κ. Μανώλης Καλαϊτζάκης και Γιώργος Μαθιουδάκης).
Στο «δρόμο» για το Μάαστριχτ, όπου έλαβε το «αργυρό», η Περιφέρεια Κρήτης πριν κριθεί ως υποψήφια στην τελική αυτή φάση, είχε ξεχωρίσει και βραβευθεί ανάμεσα και σε άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες (Μάλτα, 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιότητας, Εσθονία, Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης κ.α.) και επιλέχθηκε ως μια από τις (34) Βέλτιστες Πρακτικές της Ε.Ε. στον Δημόσιο Τομέα σε Περιφερειακό Επίπεδο (Best Public Sector Practice), μόνη ανάμεσα στις (9) Ελληνικές Συμμετοχές κι 150 Ευρωπαϊκών πρακτικών, ανάμεσα σε (30) Ευρωπαϊκά κράτη. Είναι η πρώτη φορά που στην Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ Βαθμού στη χώρα μας, μια Περιφέρεια διακρίνεται και συμμετέχει στον τελικό, μιας τέτοιας, κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.