in , , ,

Ανάσταση στο Άγιο Όρος της Κρήτης…. ηχητικό

Με κατάνυξη και στο κλίμα των ημερών της μεγάλης εβδομάδας και παράλληλα με τον άσχημο και παγωμένο καιρό στο Επάνω Μεραμπέλλο να θυμίζει περισσότερο άλλες εποχές του έτους βιώσαν οι πιστοί της Νεάπολης και οι επισκέπτες τις μέρες πριν την βραδιά της Ανάσταση. Η παγωνιά την βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής δεν επέτρεψε την περιφορά του επιτάφιου της Μεγάλης Παναγίας ενώ η περιφορά της δεύτερης ενορίας της πόλης του Αγίου Γεωργίου περιορίστηκε μόνο στο τετράγωνο του Ιερού Ναού με τους πιστούς να είναι ντυμένοι πολύ βαριά.

14 4 15 νεαπολη ανασταση 2

Η επόμενη μέρα αυτή του Μεγάλου Σαββάτου σαφώς πιο καλή επέτρεψε και στην τοπική αγορά να κινηθεί ευτυχώς σε πιο καλούς ρυθμούς από ότι τις προηγούμενες μέρες που στην κυριολεξία είχε σχεδόν, παγώσει. Την βραδιά της Ανάστασης λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη» οι δύο ενορίες συναντήθηκαν στην κορυφή της πλατείας με τους πιστούς να ακολουθούν με τα κεριά τους αναμμένα με το Άγιο Φώς. Οι δύο αναστάσεις ανέβηκαν στην βεράντα του κτήριο της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου που πρόσφατα ανακινήθηκε και επί στης ουσίας έγιναν κατά κάποιο τρόπο και τα εγκαίνια του.

 

Εκεί ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μ.Π.Χ. π. Τίτος Ταμπακάκης  με την συνοδεία των ιερέων των δύο ναών ανακοίνωσαν το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Θεανθρώπου στον κλήρο της πόλης που είχε γίνει μια μικρή λίμνη από αναμμένα κεριά ακριβώς κάτω από τον χώρο που αντικατέστησε την εξέδρα.  «Είναι πραγματικά μια  διαφορετική ανάσταση αυτή στη Νεάπολη την οποία και πρώτη φορά παρακολούθησα και την χάρηκα με την ψυχή και την καρδιά μου βλέποντας όλη την πόλη να ανταμώνει στον χώρο της πλατείας και όλοι μαζί να λέμε το Χριστός Ανέστη.

 

14 4 15 νεαπολη ανασταση 3

Προτείνω στον κάθε ένα μια επίσκεψη την περίοδο αυτή, στην όχι άδικα χαρακτηρισμένη περιοχή σαν το Άγιο Όρος της Κρήτης διότι όλα είναι τόσο ήρεμα και κατανυκτικά ώστε οι μέρες αυτές να αγγίζουν τις ψυχές των πιστών όπου και αν βρεθούν.» σχολίασε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιδήμαρχος Κώστας Κοκκίνης. Ανήμερα σε κάθε σπίτι ή γειτονιά μετά την δεύτερη Ανάσταση  και την δημοτική φιλαρμονική να παιανίζει ανάλογα ξεκίνησε το ψήσιμο του οβελία και το στρώσιμο του εορταστικού τραπεζιού.

 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

 

Ενα διαφορετικό Πάσχα ζουν οι πιστοί στη Νεάπολη, όπως επιβεβαίωσε και ο Κώστας Κοκκίνης μιλώντας στην εκπομπή ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ στο Λατώ 103,3 και στον δημοσιογράφο Θάνο Κορομπύλια

 

ακούστε εδώ