in

Ένα ταξίδι παρέα με τον θεό Διόνυσο για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στη Βόρεια Ελλάδα [PICS]

Ένα ταξίδι παρέα με τον θεό Διόνυσο και 31 μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε από τις 11-14 Απριλίου σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στο σχολείο με θέμα το κρασί.

Στο οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη

Το συγκεκριμένο ταξίδι μας βοήθησε στην επίτευξη των παιδαγωγικών – γνωστικών στόχων του προγράμματος, αφού διευρύναμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και πλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με την παραγωγή, την εμφιάλωση και  την εμπορική εκμετάλλευση του κρασιού. Δε στερηθήκαμε όμως και την ψυχαγωγία, καθώς επισκεφτήκαμε μέρη πολύ διαφορετικά από το νησί μας και ήρθαμε σε επαφή με τη “βορειοελλαδίτικη ” φιλοξενία.
Επίσκεψη στο ΤΕΙ Οινολογίας στη Δράμα

Αρχικά, περιηγηθήκαμε στην πόλη της Δράμας, την οποία χαρακτηρίζουν οι πλούσιες πηγές  που αναβλύζουν στην περιοχή και της χαρίζουν πλούσια βλάστηση. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη καθώς και το ΤΕΙ Δράμας,  (συγκεκριμένα το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών). Ενημερωθήκαμε για την προέλευση πολλών αλκοολούχων ποτών- όχι μόνο του κρασιού- αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωσή τους στην υγεία μας. Ήταν ένα μάθημα ζωής τόσο για εμάς όσο και για τους έφηβους μαθητές μας.
Ξενάγηση στο οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη

   Την επόμενη μέρα με την επίσκεψή μας στο  Οινοποιείο, ”Βιβλία Χώρα,” κτήμα Γεροβασιλείου συμπληρώσαμε και προεκτείναμε τις γνώσεις μας αναφορικά με το κρασί  με την ξενάγησή μας στον χώρο και μέσω της παρακολούθησης της εμφιάλωσης του κρασιού.
Επίσκεψη στο κτήμα Βιβλία Χώρα

Έπειτα, αναχωρήσαμε  για την πόλη της  Καβάλας. Ανεβήκαμε στο κάστρο, περπατήσαμε την παλιά πόλη και επισκεφτήκαμε το μουσείο καπνού με σχετικά εκθέματα, αρχειακό υλικό και καπνοδείγματα. Άλλωστε, η Καβάλα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καπνοπαραγωγικής δραστηριότητας και εμπορίου τον προηγούμενο αιώνα.
Επίσκεψη στο μουσείο καπνού στην Καβάλα

Επόμενος σταθμός μας, ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, το σπήλαιο της Αλιστράτης, με τον πλούσιο διάκοσμο από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε σπάνιους χρωματισμούς και σπάνιους εκκεντρίτες.
Επίσκεψη στην Καβάλα

Τελευταία στάση του ταξιδιού μας, η πρωτεύουσα του βορρά, η όμορφη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από μια ευχάριστη και διαφωτιστική ξενάγηση των σημαντικότερων μνημείων της πόλης, επισκεφτήκαμε το μουσείο Νoesis  (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας), όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δια δραστικά προγράμματα.
Επίσκεψη στα κάστρα Θεσσαλονίκης

Επιστρέψαμε γεμάτοι γνώσεις και εικόνες αλλά κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε  ότι το σημαντικότερο όφελος από αυτή την επίσκεψη ήταν η γνωριμία με ανθρώπους ευγενικούς και εγκάρδιους, γενναιόδωρους και  αυθεντικούς με πνεύμα της γνήσιας φιλοξενίας, πρόθυμους να μας βοηθήσουν και να μας εξυπηρετήσουν. Οι κάτοικοι της Δράμας μας δημιούργησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και μας “σκλάβωσαν “ με τη συμπεριφορά τους!
Στο κελάρι του οινοποιείου Κώστα Λαζαρίδη

Φέτος, λοιπόν, διανύσαμε με τους μαθητές μας έναν από τους πιο μαγευτικούς δρόμους του κρασιού.  Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές και αποκτήσαμε πολύτιμες εμπειρίες. Τους ευχόμαστε, φεύγοντας από το Γυμνάσιο,  να διασχίσουν κι άλλους πολλούς «δρόμους» και να κάνουν πολλά «ταξίδια» καλλιεργώντας την ψυχή και το πνεύμα τους…..
 
Οι συνοδοί καθηγητές
Νίκος Κοϊνάκης
Μαρία Μανωλαράκη
Γιώργος Σηφάκης