in

Ένας τραγικός Ολυμπιακός γλύτωσε τον διασυρμό – Ηττήθηκε με 2-3 από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας

Ζόρισαν πολύ τα πράγματα για τον Ολυμπιακό στον τέταρτο όμιλο του Champions League. Οι “ερυθρόλευκοι” ηττήθηκαν εντός έδρας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και πλέον θα χρειαστεί ένας μικρός άθλος ακόμη και για την κατάκτηση της 3ης θέσης, που ήταν ο ρεαλιστικός στόχος ευθύς εξ αρχής.
Ο Μπέσνικ Χάσι μπέρδεψε τα πράγματα στις προπονήσεις μεσοβδόμαδα, ενώ και στη συνέντευξη Τύπου άφησε να εννοηθεί ότι είχε σκοπό να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα και διάταξη. Εντέλει ο 46χρονος τεχνικός παρουσίασε τον Ολυμπιακό όπως και στα περισσότερα παιχνίδια μέχρι σήμερα. Με 4-2-3-1, διατηρώντας στην ενδεκάδα τόσο τον Φορτούνη, όσο και τον Μάριν. Κάτι που έμοιαζε -και αποδείχθηκε- παράλογο για τις ανάγκες ενός τέτοιου αγώνα.
Η παρουσία των “ερυθρολεύκων” στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα ήταν τραγική, κάτι που ευθύνεται τόσο από την φιλοσοφία που επέλεξε ο προπονητής τους να τους παρατάξει στο γήπεδο, όσο και από τις επιλογές προσώπων. Σαν βούτυρο στο ψωμί της Σπόρτινγκ έμοιαζε ο τρόπος που αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός και οι Πορτογάλοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, κάνοντας ότι ήθελαν στο πρώτο ημίχρονο, όταν και πήραν προβάδισμα με 3-0!
Ο Χάσι έκανε το ποδοσφαιρικά ορθό στην επανάληψη με την τοποθέτηση και τρίτου κεντρικού μέσου (Ζντιέλαρ) που συμμάζεψε κάπως τα πράγματα στον άξονα, ενώ έριξε στη μάχη και τον Πάρντο που με δύο καταπληκτικά γκολ έσωσε τα προσχήματα…
Οι ανέτοιμοι Ταχτσίδης, Μποτία και ο τραυματίας Βούκοβιτς ήταν τα προβλήματα για τον προπονητή του Ολυμπιακού, με τους Μαρτίνς, Σισέ, Ανσαριφάρντ και Μίλιτς να είναι ούτως ή άλλως εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Ο Χάσι είχε συμπεριλάβει 21 παίκτες στην αποστολή, για να αφήσει τελικά εκτός 18άδας τους Χουτεσιώτη, Ανδρούτσο και Μπεν.
Χωρίς εκπλήξεις και το σχήμα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, με εξαίρεση ίσως το γεγονός ότι ο Ζόρζε Ζεζούς επέλεξε έναν πιο κινητικό φορ σε σχέση με τον Μπας Ντοστ, δίνοντας φανέλα βασικού στον Σεϊντού Ντουμπιά. Ο Πιτσίνι που ήταν αμφίβολος, ξεκίνησε κανονικά στο δεξί άκρο της πορτογαλικής άμυνας. Σημαντική απουσία για τους φιλοξενούμενους αυτή του Φάμπιο Κοεντράο.
Εφιαλτικό το ξεκίνημα της αναμέτρησης για τον Ολυμπιακό, με την Σπόρτινγκ να παίρνει το προβάδισμα μόλις στο 2′. Ο Πιτσίνι πάτησε στο φάουλ για τον Ακούνια, η άμυνα του Ολυμπιακού βγήκε, ο Οτζίτζα Οφόε κράτησε εντός θέσης όλους τους αντιπάλους του και ο Καπίνο δεν πρόλαβε τον Ντουμπιά, που με κεφαλιά άνοιξε το σκορ στο Φάληρο.
Κρύο γκολ, ψυχρολουσία για τον Ολυμπιακό και με το “καλημέρα” η αποστολή της πρεμιέρας αποκτούσε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για τους Πειραιώτες.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ 45ΛΕΠΤΟ

Η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας είχε φέρει γρήγορα το ματς στα μέτρα της και δεν άργησε να χρησιμοποιήσει το δυνατό της όπλο στο ματς: “φονική” αντεπίθεση στο 13′, ο Ζέλσον Μαρτίνς έφυγε πίσω από το κέντρο ολομόναχος με ένα… στρέμμα γηπέδου μπροστά του, πλάσαρε ψύχραιμα τον Καπίνο και “πάγωσε” για τα καλά το “Γ. Καραϊσκάκης”. Σε μια φάση που στο ξεκίνημα της μπορούσε να σβήσει, αν ο Οτζίτζα Οφόε είχε πάει αποφασιστικά στην μπάλα και όχι με τόσο… σοφτ διάθεση.
Τρικυμία την σκέψη των “ερυθρολεύκων” που πλέον έπαιρναν ανυπολόγιστα ρίσκα στο ματς και λίγο έλειψε να δεχθούν τρίτο γκολ στο 18′, πάλι στην κόντρα, αλλά το σουτ του Μπρούνο Φερνάντες σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Καπίνο.
Στο 20′ ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού σταμάτησε τον Ντουμπιά σε τετ-α-τετ, το ίδιο και στο 22′, όταν νέο φτηνό λάθος στο ύψος της μεσαίας γραμμής έφερε σε θέση τετ-α-τετ τον στόπερ (!!!) Κοάτες, αλλά ο Καπίνο έσωσε ξανά την εστία του!
Οι “ερυθρόλευκοι” άρχισαν να… σαλεύουν επιθετικά μετά το 25′, αλλά χωρίς να δημιουργούν πραγματικές συνθήκες για γκολ εντός περιοχής, με την Σπόρτινγκ έτοιμη να τιμωρήσει κάθε υποψία λάθους των γηπεδούχων. Στο 40′ ο Καπίνο βγήκε γρήγορα από την εστία του και έκλεισε τη γωνία εκτέλεσης του Ντουμπιά, που γύρισε στον Ζέλσον Μαρτίνς, με τον Φιγκέιρας να βάζει σωτήρια κόντρα και σε δεύτερο χρόνο ο αντίπαλος του να σημαδεύει το δοκάρι!
Τρία λεπτά αργότερα ο Μπρούνο Φερνάντες έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, βγήκε σε άνετο τετ-α-τετ με τον Καπίνο, που βρήκε ξανά την μπάλα αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεψε να αποτρέψει την πορεία της προς τα δίχτυα… Το 0-3 του ημιχρόνου ουσιαστικά μετέτρεπε σε τυπική διαδικασία το δεύτερο 45λεπτο στο Φάληρο. Το μόνο ερώτημα ήταν αν θα έβγαζε εγωισμό ο Ολυμπιακός για να μετριάσει τις εντυπώσεις.

ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΡΓΑ

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Χάσι πέρασε τον Ζντιέλαρ αντί του Φορτούνη στον αγωνιστικό χώρο και με την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, τίποτα δεν άλλαζε στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ο Κοάτες με σωτήρια επέμβαση δεν άφησε τον Τζούρτζεβιτς να σκοράρει στο 61′ και δύο λεπτά αργότερα ο Εμενίκε καθυστέρησε να εκτελέσει εντός περιοχής με μοναδικό κέρδος ένα κόρνερ.
Η Σπόρτινγκ κρατούσε δίχως κανένα πρόβλημα το προβάδισμα της και μάλιστα έφτασε κοντά στο γκολ δύο φορές στο 88ο λεπτό. Πρώτα ο Καπίνο σταμάτησε τον Ντοστ σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ και στην εκτέλεση του κόρνερ ο Ολλανδός φορ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με κεφαλιά.
Μια καταπληκτική προσπάθεια και εκτέλεση του Πάρντο μέσα από την περιοχή έφερε τη μείωση του σκορ σε 1-3 για τους “ερυθρόλευκους” και ο Κολομβιανός με εκπληκτικό εναέριο σουτ, σκόραρε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για το 2-3!
Ο Ολυμπιακός άργησε να καταλάβει τι χρειαζόταν στο ματς, πλήρωσε τις ποδοσφαιρικά παράλογες επιλογές του Μπέσνικ Χάσι στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και εντέλει το πλήρωσε με την εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα των ομίλων. Μια ήττα που κάνει εξαιρετικά δυσοίωνο το ευρωπαϊκό του μέλλον τη φετινή σεζόν.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Μπεσνίκ Χάσι): Καπiνο, Ομάρ, Ρομαό, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Ζιλέ, Οτζίτζα, Φορτούνης (46′ Ζντιέλαρ), Καρσελά (78′ Πάρντο), Μάριν, Τζούρτζεβιτς (62′ Εμενίκε).
Σπόρτινγκ (Ζόρζε Ζέσους): Πατρίσιο, Πιτσίνι, Κόατες, Ματιέ, Τζόναθαν, Καρβάλιο, Μπατάλια, Ζέλσον (72′ Μπρούνο Σέζαρ), Ακούνια, Φερνάντες (87′ Ριστόφσκι), Ντουμπιά (63′ Ντοστ).
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Βοηθοί: Γκιόργκι Ρινγκ (Ουγγαρία), Βένσελ Τοτ (Ουγγαρία)
Τέταρτος: Πέτερ Μπερετιάν (Ουγγαρία)
ΠΗΓΗ: sport24.gr