in

Τουρισμός: Ποιες οι επιπτώσεις από τα μέτρα στους κινέζους τουρίστες

Οι τελευταίοι τουρίστες από την Κίνα είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2020, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και την απαγόρευση των ταξιδιών.

Η χώρα είχε εδώ και τρία χρόνια την πιο αυστηρή υγειονομική πολιτική για τον περιορισμό του κορονοϊού, με τα σύνορά της να παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους ξένους πολίτες και τα διαβατήρια να ανανεώνονται μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους ταξιδιού.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στα τέλη του 2022 (το Νοέμβριο αποφασίστηκε πως οι κάτοικοι δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό προκειμένου να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών περιοχών της χώρας) ανανέωσε τις ελπίδες για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Κίνα, όπως έχει ανακοινωθεί από το Πεκίνο, δεν θα χρειάζεται πια να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους, από τις 8 Ιανουαρίου.

Όμως το νέο τεράστιο κύμα διασποράς, η έκρηξη των κρουσμάτων μετά την εγκατάλειψη της -αδιέξοδης, όπως αποδείχθηκε- πολιτικής του zero Covid και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κίνα (https://www.capital.gr/diethni/3690887/ee-sustasi-gia-arnitiko-test-koronoiou-48-oron-kai-xrisi-maskas-gia-tous-taxidiotes-apo-kina), φαίνεται να απομακρύνουν για ακόμη περισσότερο χρόνο την “επιστροφή” των Κινέζων τουριστών. Σημειώνεται πως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ εξέδωσε ισχυρή σύσταση να απαιτείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στις πτήσεις από την Κίνα η προσκόμιση αρνητικού τεστ κορονοϊού 48 ωρών.

Η έκρηξη της πανδημίας στην Κίνα έρχεται σε μια περίοδο, στην οποία το αεροδρόμιο της Αθήνας, έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών, κατάφερε να εγκαινιάσει – δια μέσου της Air China – απευθείας πτήσεις στη Σαγκάη, σύμφωνα με το Capital.gr .

Οι πτήσεις Αθήνα – Σαγκάη διεξάγονται 1 φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη. Παράλληλα, κανονικά διεξάγεται (1 εβδομαδιαίο δρομολόγιο κάθε Τετάρτη) η πτήση Αθήνα – Πεκίνο, η οποία εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2017 και διακόπηκε για κάποιο διάστημα στην κορύφωση της πανδημίας.

Πόσοι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα

Αν και στην Ελλάδα ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα δεν είναι μεγάλος, πρόκειται για ταξιδιώτες με υψηλή δαπάνη ανά ταξίδι, που τους κατατάσσει στις πολυτιμότερες “δεξαμενές” εσόδων στον παγκόσμιο τουρισμό. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις τρεις χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι Κινέζοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 20% των διεθνών τουριστικών δαπανών. Οι δαπάνες το 2019 ξεπέρασαν τα 250 δισ. δολάρια.

Υπολογίζεται πως το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 150.000 με 180.000 Κινέζοι τουρίστες, από τους συνολικά 30 εκατομμύρια επισκέπτες την Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα στην Ελλάδα κατέγραφε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με δημοφιλέστερους προορισμούς την Αθήνα και τη Σαντορίνη.

Τα μέτρα που πρότεινε ο ΕΟΔΥ για τους επισκέπτες από την Κίνα

Τα προληπτικά μέτρα που πρότεινε ο ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι:

– Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους

– Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών

– Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών

– Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα.

– Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες

– Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

capital.gr