in

Τουρισμός: Γιατί οι επαγγελματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένοι για τη νέα σεζόν

Αέρα ανανέωσης επιδιώκει να φέρει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο Γιάννης Χατζής, ο οποίος στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου διαδέχθηκε στην προεδρία τον Γρηγόρη Τάσιο.

Ο Ροδίτης επιχειρηματίας, δίνοντας τον τόνο για την θητεία του  στην ομοσπονδία, σε πρόσφατη πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την αντίθεσή του στον υπερτουρισμό ενώ παράλληλα ανέφερε ότι παρότι η μεγάλη εικόνα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος είναι θετική σε επίπεδο επιδόσεων, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή ξεχωριστά. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο και τη συμβολή των μικρότερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει σημαντικές προοπτικές και μεγάλο περιθώριο βελτίωσης του αριθμού των επισκεπτών, ο οποίος έχει δυναμική να αγγίξει τους 60 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας. 

Θετικά τα μηνύματα παρά τις υφιστάμενες συνθήκες 

Πάντως παρά τα θετικά πρώτα μηνύματα που έρχονται σχετικά με την επερχόμενη θερινή σεζόν, δε θέλησε να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ),  Βασίλης Βασιλικός, στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης τύπου, λέγοντας ότι στη βασική του αρχή να μην κάνει προβλέψεις, περιορίστηκε στο να σημειώσει ότι η τάση είναι ανοδική επίπεδο προκρατήσεων και προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. “Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν όπως για παράδειγμα η ακρίβεια και οι κοινωνικές αναταραχές που λαμβάνουν χώρα στις αγορές που απευθυνόμαστε θα συνέτειναν στο αντίθετο, ωστόσο μέχρι στιγμής το πρόσημο για τη νέα θερινή σεζόν είναι θετικό”, σημείωσε ο κ. Βασιλικός. Η στόχευση σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία καθώς και η επέκταση της τουριστικής περιόδου αποτελούν διαχρονικές επιδιώξεις. Επιπλέον, ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε και στην ανάγκη πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία όχι μόνο από τα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και από αυτά που εντάσσονται σε χαμηλότερη κατηγορία ή είναι μικρότερου μεγέθους. 

Ο πήχης που τέθηκε το 2023 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024, αποφεύγοντας να μιλήσουν για νέα ρεκόρ. Θυμίζουμε ότι το 2023 έθεσε ακόμη υψηλότερα τον πήχη για το εγχώριο τουριστικό προϊόν τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων. Θυμίζουμε ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023 στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 18,9% και 26,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 13,3% και 8,8% αντίστοιχα. Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς διακινήθηκαν 28,174 εκατ. επιβάτες έναντι 22,728 εκατ. το 2022 . Τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν οι διεθνείς επιβάτες, οι οποίοι ανήλθαν σε 19,391 εκατ. από 15,342 που είχαν φθάσει το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας άνοδο 26,4% και 8,8% σε σχέση με το 2022 και το 2019 αντίστοιχα.

Προς νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις οδεύουν και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στηνπεριφέρεια μετά από τα ρεκόρ του 2023 τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και σε αριθμό πτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ζάκυνθος, Καβάλα, Χανιά, Ρόδος, Σάμος, Σκιάθος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη και Κως), στο σύνολο της περσινής χρονιάς διακινήθηκαν 33,87 εκατ. επιβάτες τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και εξωτερικού έναντι 31,194 εκατ. το 202, σημειώνοντας άνοδο 8,6%. Ο αριθμός των ξένων επιβατών έφθασε σε 26,535 εκατ. από 24,92 εκατ., ενισχυμένος κατά 6,5%.

capital.gr