in

Το τυροκομείο Συλλιγάρδος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίου Νικολάου

ΤΟ ΣΔΕ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΛΛΙΓΑΡΔΟΣ

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου του 2022, στο πλαίσιο του μαθήματος του Project με το θέμα «Ανακαλύπτουμε τον Τόπο μας μέσω Παραδοσιακών Προϊόντων, Τοπικών Επιχειρήσεων και Σημείων Ενδιαφέροντος», το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Αγίου Νικολάου υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τον κύριο Κώστα Συλλιγάρδο, συνιδιοκτήτη της γνωστής βιοτεχνίας τυροκομικών  προϊόντων Συλλιγάρδος.

Το τυροκομείο αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, που σήμερα έχει περάσει στα χέρια της νέας γενιάς με συνιδιοκτήτες τον ίδιο, τον αδερφό και τα δύο ξαδέρφια του ομιλητή μας. Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στη Νεάπολη του Νομού Λασιθίου.

Η συζήτησή μας είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά για την παρασκευή αρκετών παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και για άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή και την κατανάλωση τους. 

Η εταιρεία ΣΥΛΛΙΓΑΡΔΟΣ Ο.Ε ιδρύθηκε το 1987 από τους αδερφούς Ιωάννη & Μιχάλη Συλλιγάρδο, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση του πατρός Νικολάου Ι. Συλλιγάρδου στην παραγωγή παραδοσιακής γιαούρτης από το 1958. Το 1998, σε εναρμόνιση με τις Κοινοτικές οδηγίες και τις εγχώριες διατάξεις, η εταιρία μετεγκαταστάθηκε από το ιδιόκτητο παραδοσιακό εργαστήρι της σε ένα σύγχρονο τυροκομείο σε ιδιόκτητο οικόπεδο 20 στρεμμάτων.

Σήμερα παράγουν και προωθούν στην κρητική αγορά και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλά και διαφορετικά προϊόντα όπως εμφιαλωμένο γάλα, παραδοσιακό γιαούρτι, μυζήθρα, ξινόγαλο, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, στάκα, βούτυρο και τέλος τα νέα τους προϊόντα που είναι το ρυζόγαλο, η κρέμα βανίλια και η κρέμα σοκολάτα. Όλα τους τα προϊόντα παράγονται από πρόβειο γάλα εκτός του εμφιαλωμένου γάλακτος που είναι κατσικίσιο, αφού όπως μας επισήμανε ο κύριος Συλλιγάρδος θεωρείται το πιο υγιεινό, ιδιαιτέρως για τα μικρά παιδιά.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι κατσίκες είναι πιο ανθεκτικές γενικότερα, ενώ παράγουν τις ίδιες ποσότητες γάλακτος σε όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του. 

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε αναλυτικά για όλα τα στάδια επεξεργασίας του γάλακτος, πού είναι τα εξής: Αφού πραγματοποιηθεί η παραλαβή του γάλακτος από τους παραγωγούς, γίνεται ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος και έπειτα αποθηκεύεται σε παγολεκάνες. Στη συνέχεια διεξάγεται η παστερίωση και η φυγοκέντρηση του γάλακτος, κατά την οποία απομακρύνονται όλοι οι παθογόνοι οργανισμοί, ενώ παράλληλα σε αυτό το στάδιο μπορούν να αφαιρέσουν όση ποσότητα λιπαρών είναι επιθυμητό.

Το επόμενο βήμα είναι η παστερίωση του γάλακτος όπου συνήθως διαρκεί 15 δευτερόλεπτα και πραγματοποιείται στους 74 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, το γάλα μοιράζεται ανάλογα με τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθεί και στη συνέχεια προστίθενται και άλλα απαραίτητα συστατικά ανάλογα με το τελικό προϊόν που θα παραχθεί, όπως η καλλιέργεια γάλατος, τα ένζυμα και η πυτιά.

Η πυτιά είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται στο στομάχι των μικρών αγελάδων και έχει την ιδιότητα να πήζει το γάλα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε παρασκευή προϊόντος, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, που αποτελεί τη ναυαρχίδα των προϊόντων της επιχείρησης. 

Μέσω των ερωτήσεων των εκπαιδευομένων αντλήσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η γεύση του τυριού, η οποία και εξαρτάται από τον τρόπο τυροκομίας, τον τρόπο της παστερίωσης του γάλακτος, την καλλιέργεια γάλακτος πού χρησιμοποιείται και φυσικά από την ποιότητα της αρχικής πρώτης ύλης που είναι το γάλα.

Εν συνεχεία πληροφορηθήκαμε για τις διαφορές ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι που σχετίζονται με τον διαφορετικό τρόπο παρασκευής τους. Επιπρόσθετα, ενημερωθήκαμε για την αναλυτική διαδικασία παραγωγής του βουτύρου και της στάκας, τα οποία είναι δύο προϊόντα που παράγονται από την λεγόμενη κρέμα γάλακτος, η οποία αποτελείται από τα λιπαρά του γάλακτος. 

Όπως μας επισήμανε ο κ. Συλλιγάρδος, ο κύριος ανταγωνιστής των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων όλων των παραγωγών γενικότερα του τόπου μας είναι τα ξένης προέλευσης τυριά, που έχουν κατακλύσει όλη την αγορά. Καταλήγοντας συζητήσαμε για θέματα ελέγχου που αφορούν τις επιχειρήσεις παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται έλεγχος 2-3 φορές το χρόνο από την κρατική υπηρεσία ελέγχου ΕΛΓΟ στους παραγωγούς του γάλακτος.

Παράλληλα, εξημερωθήκαμε ότι η επιχείρηση του κυρίου Συλλιγάρδου προετοιμάζεται για την πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 και την πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 ενώ από το 2001 στην εταιρεία Συλλιγάρδος Ο.Ε εφαρμόζεται το σύστημα H.A.C.C.P στην παραγωγική διαδικασία όλων των προϊόντων. Τέλος όπως μας ανέφερε ο κ. Συλλιγάρδος το τυροκομείο τους ελέγχεται σε ανύποπτο χρόνο δυο-τρεις φορές μέσα στο χρόνο από κρατικές υπηρεσίες για τυχόν παραλείψεις. 

Συνοψίζοντας, ο κύριος Συλλιγάρδος είναι ένας πολύ δραστήριος, νέος άνθρωπος, που κατάφερε μαζί με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες του τυροκομείου, να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία και χρόνο με το χρόνο να βελτιώνονται και να εξελίσσονται πάνω στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά τον κύριο Συλλιγάρδο για αυτή την ευχάριστη  και διδακτική εμπειρία.

Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσας

του Παραρτήματος,  Ψαρουδάκη Ιωάννα