in

Το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου στην εκδήλωση για τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (pics)

Με αφορμή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1999, να ανακηρυχθεί η 25η Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Λύκειον των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου, μαζί με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Κιν/θέατρο  ΡΕΞ, εκδήλωση με τον τίτλο:

«ΜΙΛΑ ΦΙΛΟΜΗΛΑ»

Αφιέρωμα στην ημέρα και συμβολική αφορμή, να αντικρίσουμε όλοι κατάματα αυτό το διαχρονικό πρόβλημα της έμφυλης βίας. Να αντιληφθούμε ότι αυτό που συμβαίνει, συμβαίνει  πίσω από κλειστές πόρτες, που πρέπει να σπάσουμε,  μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει. 

Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε η Πρόεδρος του ΛτΕ κ. Παρούλα Κουτσάκη.

Ως συμμέτοχοι αυτής της εκδήλωσης, επιθυμούμε να δηλώσουμε τη βαθιά αφοσίωση μας στις παρακαταθήκες και τα οράματα της ιδρύτριας του Λυκείου των Ελληνίδων, μιας φωτισμένης γυναίκας, κόρη της Κρήτης, της Καλλιρρόης Σιγανού–Παρρέν η οποία περισσότερο από έναν αιώνα πριν, μαζί με ένα μικρό στην αρχή κύκλο κυριών της αστικής κοινωνίας, αγωνίστηκε με πάθος για την εξύψωση της γυναίκας, την υπεράσπιση και την προστασία της. Με την μαχητική αρθρογραφία της στην Εφημερίδα των Κυριών, που εξέδιδε η ίδια, καταπολεμούσε με πάθος  τις κοινωνικές προκαταλήψεις και την αγραμματοσύνη των γυναικών, αγωνιζόταν για τη δυνατότητά τους να εργάζονται και να κερδίζουν τη ζωή τους, πρωτίστως να μορφώνονται και να διεκδικούν την ισότητα, την πολιτική και κοινωνική. 

Οι πρώτες γυναίκες που συσπειρώθηκαν γύρω από την Παρρέν, αστές στο σύνολό τους, χωρίς προφανή κοινωνικά προβλήματα ή προβλήματα επιβίωσης, εξετάζουν τη θέση της γυναίκας στην ευρύτερη κοινωνία της εποχής και διαπιστώνουν τη μειονεκτικότητά της, ένα περιθώριο στο οποίο είναι τοποθετημένη, περιθώριο εξωραϊσμένο με λόγια πομπώδη ως προς τον ρόλο της στην οικογένεια, τη μητρότητα και τα συναφή. Δεν είναι ούτε φανατικές ούτε τόσο ανόητες ώστε να θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τον ρόλο αυτό. Δεν έχουν καμία διάθεση να ανατρέψουν τους βασικούς κανόνες που διέπουν τον πυρήνα του κοινωνικού οικοδομήματος που είναι η οικογένεια, την οποία αγαπούν, σέβονται και υπηρετούν. Αυτό που θέλουν είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες τη δυνατότητα να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Να μορφώνονται, να μπορούν ενδεχομένως, όταν και αν οι συνθήκες το απαιτούν, να τα βγάζουν πέρα μόνες τους. Δεν αρνούνται την εξάρτηση από την αγάπη, απορρίπτουν την εξάρτηση από τον καταναγκασμό.

Η ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων δεν είναι όποια κι όποια. Βρίσκεται από χρόνια ήδη στην πρωτοπορία  του γυναικείου κινήματος. Δημοσιογραφεί, γράφει βιβλία, μάχεται, επεξεργάζεται  νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας, για την εκπαίδευσή της, για την επαγγελματική της αποκατάσταση.

Έχει δεχθεί άγριες επιθέσεις. Η διαμάχη της με τον Ροΐδη έχει μείνει θρυλική, όταν ο ίδιος  αντέτεινε: «Μόνο δύο δουλειές αρμόζουν στις γυναίκες. Η νοικοκυρά και η εταίρα» !! αλλά δεν είναι η μόνη. 

Ο διευθυντής της Ακροπόλεως της εμήνυσε ότι «θα την πολεμήσει μέχρι να την τσακίσει», κι όταν ρωτήθηκε γιατί; Απάντησε: «επειδή έχω μητέρα και αδελφήν, άγαμον.» 

Έχει δεχθεί όμως και πολλές τιμητικές διακρίσεις και πολλούς επαίνους από την πρώτη στιγμή και εν γένει έχει καταφέρει να σταθεί ακλόνητη. Δεν έχει καθόλου μασήσει τα λόγια της όταν χρειάστηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο είναι αρνητική προς την ψήφο των γυναικών και τη συμμετοχή τους στην πολιτική: Επειδή, όπως λέει, «πρέπει πρώτα να προετοιμασθεί όπως πρέπει το έδαφος, να έχει δυναμώσει η γυναικεία ψυχή, να έχει τονωθεί το γυναικείο μυαλό με γενναίαν δόσιν κρίσεως, σταθερότητος, γνώσεως του σκοπού». 

Με σημερινά λόγια της πολιτικής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Καλλιρρόη Παρρέν ζητούσε εκείνο που ονομάζουμε εμβάθυνση των θεσμών πριν από την όποια βιαστική εφαρμογή νέων μέτρων.

Δυστυχώς στον 21ο αιώνα, οι διακρίσεις και  η βία κατά των γυναικών, εξακολουθούν να υφίστανται. Σήμερα και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, κάπου στον κόσμο, κάποια εικοσάχρονη θα κακοποιηθεί ή θα δολοφονηθεί από τον σύντροφό της, κάποια δωδεκάχρονη θα εξαναγκαστεί σε γάμο, κάποια τετράχρονη θα υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, κάποια τριαντάχρονη θα χάσει τη δουλειά της γιατί δεν υπέκυψε στις σεξουαλικές πιέσεις του εργοδότη της, κάποια θα πουληθεί σαν σεξουαλικό παιχνίδι,  κάποια θα ξυλοκοπηθεί για πολλοστή φορά από τον σύζυγό της. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και όλες αυτές οι «κάποιες» έχουν ένα και μόνο κοινό: Είναι γυναίκες.

Υπάρχει μια μορφή βίας που αγγίζει ένα δισεκατομμύριο γυναίκες. στον πλανήτη. Λέγεται έμφυλη βία και είναι η βία που δέχεται ένας άνθρωπος λόγω του φύλου του. Είναι μια πληγή στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, με τεράστιες και πολύπλευρες προεκτάσεις. Όσο το φαινόμενο της έμφυλης βίας συνεχίζει, είναι σίγουρο πως η ισότητα των φύλων είναι ακόμα μακριά.

Η θέση της Ελληνίδας στον περασμένο αιώνα, στην κοινωνία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, άλλαξε από τον διαρκή αγώνα μιας χούφτας γυναικών, που συσπειρώθηκαν γύρω την Καλλιρρόη Παρρέν.

 Σήμερα, πάλι μια άλλη χούφτα γυναικών, ξεκίνησε ένα νέο αγώνα,  μέσα από το παγκόσμιο αυτήν τη φορά κίνημα Me too που ελπίζουμε να ολοκληρώσει την ουσιαστική ισότητα των φύλων μέσα στην οικογένεια, την εργασία, την κοινωνία.

Στην εκδήλωση της Κυριακής προσκεκλημένες ομιλήτριες ήταν η κ. Φωτεινή Κούβελα πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, η γνωστή ηθοποιός κ.  Δώρα Χρυσικού, η κ. Γερασοπούλου Ελένη πρωτοδίκης Λασιθίου, η κ. Σπυριδάκη Ζήνα αστυνόμος, υπεύθυνη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας Αστυνομίας Λασιθίου, ενώ το εκλεκτό πάνελ των ομιλητριών έκλεισε η κ. Πεδιώτου Μαρία Φιλόλογος και Ψυχολόγος.

Ικανοποίησε εξ ίσου και εντυπωσίασε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μια performance βασισμένη στον αρχαίο μύθο της Φιλομήλας και εναρμονισμένη με τον τίτλο της εκδήλωσης, σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Ζωγραφάκη, με τις εντυπωσιακές ερμηνείες, του Νίκου Ανδριγιαννάκη και της Μικαέλας Κεφαλογιάννη, τους οποίους ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Νίκο Ανδριγιαννάκη συνεργάτη του ΛτΕ για την ποικίλη και πάντα  αφιλοκερδή βοήθεια του. Το κλείσιμο έγινε με την ιδιαίτερη πρωτοβουλία κοριτσιών, μελών του Λυκείου των Ελληνίδων και την εκπληκτική απαγγελία του  ποιήματος του Αζιζ Νεσίν «Σώπα μη Μιλάς» από την  Ιωάννα Κώτση-Μαυρικάκη γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου μας, αφιερωμένο, ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.

Η Φιλομήλα, θύμα βιασμού από τον άνδρα της αδελφής της, τον βασιλιά της Θράκης Τηρέα, εξιστόρησε σε υφαντό τον βιασμό της, όταν εκείνος της έκοψε τη γλώσσα για να μην αποκαλύψει τι συνέβη. Το υφαντό με το οποίο η Φιλομήλα κοινοποίησε την κακοποίησή της μετατρέπεται σε σύμβολο προτροπής στα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να  μιλήσουν. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι η πρώτη γυναίκα που έστειλε με τον τρόπο της μήνυμα αντίστασης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή την κ. Δέσπω Καρνιαδάκη πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας για την πρόταση της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης. Τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Ζερβό και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου κ. Χάρη Αλεξάκη για την συνολική τους βοήθεια. 

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στις εκλεκτές προσκεκλημένες ομιλήτριες για την ευγενική συμμετοχή τους, όπως και στους συντελεστές της performance. 

Συγχαίρουμε τέλος τους δασκάλους και μαθητές του Ειδικού σχολείου και 1ου ΓΕΛ  Αγ Νικολάου, για την δημιουργία την ταινίας μικρού μήκους, «Στιγμές Αλήστου Μνήμης», το πρώτο μέρος της οποίας επιλέξαμε για την έναρξη εκδήλωσης μας. 

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλους όσοι βοήθησαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση της.

Κλείνουμε με την ευχή σύντομα να έρθει ο καιρός που θα σταματήσουμε να μιλάμε για τέτοιου είδους θέματα. Γιατί όλοι μα όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Όλοι μπορούμε να γίνουμε φορείς αλλαγής για αυτά που μας αποκαλύπτονται. 

Όλα αντιμετωπίζονται όταν δε σωπαίνουμε,  όταν δεν αδιαφορούμε.

Για το Διοικητικού Συμβουλίου του ΛτΕ Αγ. Νικολάου

Η Πρόεδρος

Παρούλα Κουτσάκη

Την εκδήλωση θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις επόμενες ημέρες   από το κανάλι του Λυκείου Ελληνίδων Αγ. Νικολάου στο youtube