in

Μια εκπληκτική παράσταση – αφιέρωμα του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου για τη Μικρασιατική καταστροφή (video-pics)

Σε ένα κατάμεστο κινηματογράφο “Χριστίνα” το βράδυ της Κυριακής (12-7) το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή.

Το πρώτο μέρος αποτελούνταν από ένα θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία του Νίκου Ανδριγιαννάκη και επιλογή κειμένων της Έφης Μπουκουβάλα Κλώντζα από λογοτεχνικά έργα, σημαντικών Μικρασιατών δημιουργών.

Το δεύτερο μέρος ήταν μουσικοχορευτικό με τραγούδια και χορούς από τη Σμύρνη και χορευτές μέλη του Λυκείου.

Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Μανώλης Κανακάκης με συνεργάτες τους,  Κώτη Μιχάλη και Πουλιανάκη Κωστή.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου κα Παρούλα Κουτσάκη

Η πρόεδρος του Λυκείου Αγίου Νικολάου κα Παρούλα Κουτσάκη αφού καλωσόρισε όλους τους θεατές έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης και τη σημασία της επετείου από τη μικρασιατική καταστροφή.

Αναλυτικά όσα ανέφερε η πρόεδρος του Λυκείου.

1922-2022. 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, μια θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στη συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά και όλων των Ελλήνων

Φέτος είναι μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό και συγκινησιακή φόρτιση. Επικαλούμαι, ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα», που περικλείει μέσα σε λίγες λέξεις όλα όσα έζησαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας:  «Γκρέμισε ο κόσμος μας, Γκρέμισε η Σμύρνη μας, Γκρέμισε η ζωή μας»

Το ΛτΕ Αγ. Νικολάου τιμά εφέτος την μνήμη της επετείου συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τους γενέθλιους τόπους τους. Τιμά ένα ιστορικό γεγονός που έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη ως το τέλος του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και ταυτόχρονα ως την ιστορική αφετηρία της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Η σημερινή παράσταση, δεν είναι ένα μάθημα Ιστορίας. Αφιερώνεται στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που έζησε, πρόκοψε και μεγαλούργησε στα χώματα της,  για να ξεριζωθεί βίαια από τις εστίες του και να ζήσει την σκληρή δοκιμασία της προσφυγιάς. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, μια και οι  Μικρασιάτες, έγιναν η καινούργια ανανεωτική δύναμη για την Ελλάδα . Το προζύμι της προκοπής όπως μαρτυρεί η Διδώ Σωτηρίου, αλλά και γιατί μας κληροδοτούν πολύτιμα διδάγματα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο  καλοκαιρινές διακοπές, όπως νομίζαμε πριν κάποιες δεκαετίες, αλλά και  ένα πέλαγος μυθικό, και την ίδια στιγμή, θάλασσα αμέτοχη μπροστά στη θηριωδία ανθρώπινων όντων, όπου, όπως εκείνους τους χρόνους, έτσι και σήμερα, χάνονται ζωές ανοχύρωτες, παραδίδονται σε εξολοθρευτές που ρημάζουν  ιερά και όσια και αφήνουν  χωρίς τύψεις πλάσματα αθώα στο έλεος του ολέθρου και των ποικίλων  συμφερόντων.

 Τα πρόσφατα γεγονότα στον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι η Ιστορία δεν τελειώνει αλλά επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, ξεχασμένες, ή σκόπιμα αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Και δη τις μέρες μας. Μέρες ταραγμένες, που δοκιμάζουν οικουμενικές αξίες, καθώς οι εστίες πολέμου, που ποτέ βέβαια δεν έσβησαν, μαίνονται πλέον στη γειτονιά μας. 

Συνοδοιπόρους στο αποψινό ταξίδι στο χρόνο, θα έχομε τον Μανώλη Κανακάκη, ο οποίος είχε και την μουσική επιμέλεια,  και τους εκλεκτούς συνεργάτες του,  Κώτη Μιχάλη και Πουλιανάκη Κωστή, οι οποίοι θα ιστορήσουν με τραγούδια και σκοπούς το χρώμα της εποχής 

Τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους, καθώς και τους  χοροδιδασκάλους  και τους χορευτές του ΛτΕ, που θα ζωντανέψουν αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς Μικρασίας, καθώς και  την καθηγήτρια μας, του τμήματος Εικαστικών, κ. Ελιάνα Ναούμ, Μικρασιάτισσα και η ίδια, που φιλοτέχνησε το θέμα  της αφίσας της παράστασης.

Ο σκηνοθέτης και αφηγητής Νίκος Ανδριγιαννάκης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον σκηνοθέτη του θεατρικού δρώμενου και αφηγητή, τον Νίκο Ανδριγιαννάκη για την πολύτιμη βοήθεια του, αλλά  και για την αγάπη με την οποία δίδαξε τους ηθοποιούς μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα στους ηθοποιούς μας, είναι μέλη και μαθητές,  του ΛτΕ Αγ.Νικολάου, ερασιτέχνες όλοι τους, για το σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν τα συγκλονιστικά κείμενα που επέλεξε η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα Κλώντζα, από εμβληματικά λογοτεχνικά έργα, σημαντικών Μικρασιατών δημιουργών, την οποία ευχαριστώ ξεχωριστά και από τη θέση αυτή. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑ και Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης

Η παράσταση έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγ. Νικολάου. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χάρη Αλεξάκη για την οικονομική στήριξη.

Ευχαριστούμε τους τεχνικούς μας Γιάννη Πάγκαλο, στον ήχο και φωτισμό, και τους Παντελή Κουτσελάκη και Νίκο Κοινάκη, για τον επαγγελματισμό τους στην ζωντανή μετάδοση της παράστασης.[Το ΛτΕ πρωτοπορεί και σε αυτό και μάλιστα για δεύτερη φορά]

Ευχαριστούμε Τα τοπικά, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά για την προβολή της εκδήλωσης, και  το προσωπικό του ΄΄ΧΡΙΣΤΙΝΑ΄΄ την ακούραστη Αντωνία και τον Ανδρέα για την άψογη συνεργασία, 

και όλους όσοι βοήθησαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στην προετοιμασία της παράστασης. Όλους εσάς για την αποψινή σας παρουσία.

Σε ζωντανή μετάδοση η εκδήλωση

Η παράσταση, για μια ακόμη φορά σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Αγίου Νικολάου, μεταδόθηκε ζωντανά (livestreaming) σε όλο τον κόσμο, με μια εντυπωσιακή παραγωγή με έξι κάμερες και υψηλή ανάλυση.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε, όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά, στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης

Μουσική επιμέλεια:

Κανακάκης Μανώλης 

Μουσικοί:

Κανακάκης Μανώλης , κανονάκι – τραγούδι

Κώτης Μιχάλης, ούτι -πολίτικο λαούτο- τραγούδι

Πουλιανάκης Κωστής , κρουστά

Διδασκαλία χορών:

Μόσχου Δημήτρης και Ράπτη Γωγώ, 

Χοροδιδάσκαλοι Λυκείου των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου 

Χορεύουν:   Μέλη Χορευτικών Τμημάτων Λυκείου των Ελληνίδων

Σκηνοθεσία -Διδασκαλία δρώμενου-Αφήγηση: Ανδριγιαννάκης Νίκος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Λύκειον των Ελληνίδων Αγ. Νικολάου

                                                   Παραδοσιακές φορεσιές-Σταματίνα Μπογέα

Τα κείμενα και οι μονόλογοι είναι από τα λογοτεχνικά έργα των :

Ηλία βενέζη: Αιολική Γη – Το Νούμερο 313208 – Γαλήνη.

Διδώς  Σωτηρίου: Ματωμένα Χώματα – Οι νεκροί περιμένουν

Ποιητικό κείμενο Γ. Σεφέρη : Το Μυθιστόρημα

Α. ΜΕΡΟΣ 

Θεατρικό Δρώμενο

 Μικρασιατική καταστροφή: Όταν ο πόνος γίνεται πηγή έμπνευσης

 και καλλιτεχνικής έκφρασης

Κείμενα, επιλογή και επιμέλεια:

Έφη Μπουκουβάλα- Κλώντζα, φιλόλογος

Αφηγητής : Ανδριγιαννάκης Νίκος 

Ομάδα Προσφύγων: Γιακουμάκης Μανώλης – Γιαλιτάκη Πέλα- Καλύβα Ευγενία- 

 Καπαράκη Ελένη- Κοκκίνη Μυρτώ- Κώτση Ιωάννα 

και οι μικροί: Κουτουλάκης Μιχαήλ-Άγγελος & Μαυρικάκης Ιωάννης -Μαυρικάκη Αντριάννα

Χορεύει: Ο Δημήτρης Μόσχου

Ακούγονται τα τραγούδια: 

Στ΄ Αλάτσατα είναι ένα βουνό –Πέργαμος– Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι

Β. ΜΕΡΟΣ

Μουσικοχορευτική Παράστσση 

Επιλογή και επιμέλεια κειμένων : 

Παρούλα Κουτσάκη,  Πρόεδρος ΛτΕ Αγ. Νικολάου

Καλώς Ανταμωθήκαμε     Τραγούδι, Παραδοσιακό από Αλάτσατα Ερυθραίας

Σηκώστε να χορέψουμε: Συρτός σε ρυθμό 2/4, από περιοχή Προποντίδας. 

Από τα γλυκά σου μάτια: Απλός Καρσιλαμάς, αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8 από τα παράλια της Μικράς Ασίας. 

Τα παιδιά της γειτονιάς σου: Αργιλαμάς,  αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8, από  τα παράλια της Μικράς Ασίας. 

Ροδοδάχτυλος Αυγή μου: Γυναικείος ιδιότυπος χορός, σε ρυθμό 4/4, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Γιωργίτσα: Βαρύς ή Αργός καρσιλαμάς, αντικριστός χορός σε ρυθμό 9/8 από Αλάτσατα Ερυθραίας.

Σεβερί: Καρσιλαμάς απτάλικης δομής, σε ρυθμό 9/8, αντικριστός χορός από το Μελί της Ερυθραίας. 

Τα Μελιωτάκια: Ζευγαρωτός συρτός  σε ρυθμό 4/4, από το Μελί της Ερυθραίας.

Τέσσερα μάτια δυο καρδιές: Γυναικείος ιδιότυπος χορός σε ρυθμό 9/8, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μενεξέδες και Ζουμπούλια: Αστικό Πολίτικο βαλς, σε ρυθμό 3/4.

Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ  Τραγούδι, Παραδοσιακό  της Σμύρνης

Όμορφη γλυκιά Πολίτισσα μου: Πολίτικο χασάπικο αντρικός χορός από περιοχή Προποντίδας.

Έχε Γεια Παναγιά: Χορός χασαπιά σε ρυθμό 2/4, από περιοχή Προποντίδας.

Χορεύουν : Βερυκοκίδη Ζωή, Κουρίνου Αθηνά, Κυριακοπούλου Δήμητρα, Λαθιωτάκη Σοφία, Λιανουδάκη Γιάννα, Μιχαηλίδου Άρτεμις, Τερζακοπούλου Μαρίλια, Ράπτη Γωγώ, Σγουρού Τούλα, Σηφαντωνάκη Πόπη, Χριστοδουλάκη Τώνια,  Χριστοφάκη Εργίνα,

Βιδάκης Μιχάλης, Κουμιανάκης Μάνος, Κουμιανάκης Στέλιος, Κουναλάκης Χρήστος, Κουτουλάκης Δημήτρης,  Μόσχου Δημήτρης, Μόσχου Άγγελος, Μουστάκας Έλπις, Πάγκαλος Γιάννης