in

Το Λύκειο Ελληνίδων Αγίου Νικολάου για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Η άνοιξη η ωραιότερη για τους περισσότερους εποχή του χρόνου με τα πιο όμορφα χρώματα, τις γλυκιές ευωδιές της φύσης  και το ήρεμο φως, είναι φέτος διαφορετική.

Έφθασε γκριζαρισμένη και μελαγχολική. Η χαρά της προσμονής της αλλαγής από τον  χειμώνα, χάθηκε…. Ο ήχος των σειρήνων του πολέμου στην γειτονική Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί, τα κατεστραμμένα κτίρια,  οι απελπισμένες κραυγές των γυναικών και τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών, οι ουρές των τρομαγμένων προσφύγων σε κάνουν να αισθάνεσαι απελπισία .

8η Μαρτίου. Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η σκέψη μας και η προσευχή μας, ας  συνοδεύει αυτή την ημέρα τις Γενναίες Γυναίκες της Ουκρανίας και ξεχωριστά στις Λυκειάδες Μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Κιέβου.

Η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου  επιλέχτηκε με αφορμή μια μεγάλη διαμαρτυρία που έγινε το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη , που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σαν Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1910 στη Κοπεγχάγη. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του 60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Το ΛτΕ Αγ. Νικολάου χαιρετίζει την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  Τιμά τη γυναίκα όπου γης και θυμάται το πνεύμα και τους αγώνες της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 Στέκεται πάντα στην ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων, την πρωτοπόρο του Ελληνικού φεμινιστικού κινήματος, την Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν, η οποία πριν από ένα και πλέον αιώνα, με τη μαχητική αρθρογραφία της, από τις στήλες της ΄΄Εφημερίδος των Κυριών΄΄ χάραξε καινούριους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. 

Ένα μικρό απόσπασμα από το πρώτο φύλλο της εφημερίδος της, υποδηλώνει την μαχητικότητα και τον δυναμισμό της: «…Δεν ήτο λαχείον υποσχόμενον κέρδη υπέρογκα το πωλούμενον…. Ήτο η σάλπιγξ, η τονίζουσα το πρώτον εμβατήριον της εξεγέρσεως, του εν Ελλάδι γυναικείου φύλου. Ήτο η πρώτη επίσημος διαμαρτύρησις της Ελληνίδος Γυναίκας, κατά των επικρατουσών προλήψεων περί της πνευματικής ανικανότητος αυτής.  Ήτο το πρώτο βήμα της πέραν του ασφυκτικού κύκλου, ον διέγραψαν αιώνες δουλείας και βαρβαρότητος. Ήτο το πρώτο δείγμα της συντρίψεως των χειροπέδων και των αλύσεων, των οποίων αι τρυφεραί χείρες της, βαρέως έφερον τας πληγάς. Ήτο η εμφάνισις της εμπροσθοφυλακής της μεγάλης του γυναικείου φύλου στρατιάς, ήτις απετόλμησεν να τάξει στήθη κρατερά, αντιμέτωπα προς τα βέλη τα οποία η προληπτική και οπισθοδρομική μερίς της κοινωνίας, θα εκτόξευε κατ΄αυτών…»

Και φτάνει στο σήμερα . Δύσκολο και πολύπλοκο . Όπου οι γυναίκες διαδραματίζουν κυρίαρχους και σημαντικούς  ρόλους. Η πολυπλοκότητα των σημερινών προβλημάτων απαιτεί την ενεργητική συμβολή των ιδεών, της φαντασίας, της ευαισθησίας, των ικανοτήτων και των φιλειρηνικών αξιών των γυναικών, για ένα πολιτισμό των δύο φίλων χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Για ένα κόσμο ανθρώπινο, δημοκρατικό, ΕΙΡΗΝΙΚΟ

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας έστω και για ένα λεπτό να αναλογιστούμε :

–Οι Γυναίκες,   ότι οφείλουν να αντισταθούν σε κάθε τι που προσβάλει την ανθρώπινη ύπαρξη μας .

–Οι Άνδρες,     ότι αποδέκτες της βίας, της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, μπορεί να είναι η μάνα, η αδελφή, η γυναίκα μας .

Με απόλυτο σεβασμό στη Γυναίκα μάνα,  σύντροφο,  φίλη .

Παρούλα Κουτσάκη 

Πρόεδρος ΛτΕ Αγίου Νικολάου