in

Το Γυμνάσιο Κριτσάς μαζί με άλλα 380 σχολεία από όλη την Ελλάδα στο δίκτυο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το Γυμνάσιο Κριτσάς υλοποιεί φέτος πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας και συμμετέχει μαζί με άλλα 380 σχολεία από όλη την Ελλάδα στο δίκτυο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» με συντονιστή το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιστέγασμα των εργασιών του δικτύου αποτελεί η διοργάνωση του 2ου Πανελλαδικού Μαθητικού Συνεδρίου που διεξάγεται από τις 17 έως τις 20 Απρίλη υβριδικά, στην Πάτρα για όσους μπόρεσαν να ταξιδέψουν και διαδικτυακά για τα υπόλοιπα σχολεία.

Οι 580 εργασίες που εκπονηθήκαν καλύπτουν τις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

γ) Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και αρχιτεκτονική

ε) Τοπική ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.

Η ομάδα του Γυμνασίου Κριτσάς ασχολήθηκε με τη θεματική «Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες» και θα παρουσιάσει την Παρασκευή 19 Απριλίου το διάστημα από τις 9.30 έως τις 11.00 διαδικτυακά την εργασία «Το τραγούδι της Κριτσωτοπούλας». Την εργασία παρουσιάζουν οι μαθήτριες: Γιακουμή Λυδία, Παπαδούλη Μελίνα.

Την παρουσίασή μας καθώς και το υπόλοιπο συνέδριο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο https://www.youtube.com/channel/UC5vRcjqV-2l5XgURhn6uFVg

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σχολικών μονάδων στο Δίκτυο ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς, εντείνει την εξωστρέφεια τους, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών, καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους και αποτελεί αντίδοτο στην απομόνωση που οι υγειονομικές συνθήκες επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, το εν λόγω θέμα, παρά τις ταχύτητες που καθημερινά αναπτύσσουμε και την άνετη κυκλοφορία της πληροφορίας, παραμένει ιδεώδες για την κάλυψη των παραπάνω στόχων και την ουσιαστική μας επαφή με τη «γειτονική μας ετερότητα».

Εκ μέρους του προγράμματος της τοπικής ιστορίας του Γυμνασίου Κριτσάς

Η συντονίστρια Άννα Μάμου.