in

Στα ίχνη της ιστορίας και της δικαιοσύνης οι μαθητές-τριες του Γυμνασίου Κριτσάς

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ –ΙΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΙΤΣΑΣ

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές-ιες της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Κριτσάς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νεάπολη με δύο άξονες: Ιστορία και Δικαιοσύνη.

Ως προς την Ιστορία, ξεκινήσαμε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους όπου η προϊσταμένη κ.Μέμου μας έδειξε τι σημαίνει αρχειακό υλικό και ποιος είναι ο σκοπός των Γενικών Αρχείων του Κράτους εστιάζοντας σε δικαιολογητικά εγγραφής προσφυγόπουλων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Ορφανοτροφείο Νεάπολης και σε έγγραφα από το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς που φυλάσσεται στα ΓΑΚ. Ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στη Νεάπολη στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου υλοποιήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Ρούσσο Κούνδουρο με συντονίστρια την κ.Κωστάκη. Αφού κάναμε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης στο νομό, μιλήσαμε για το Ρούσσο Κούνδουρο, την προσφορά και τις παρακαταθήκες που άφησε. Δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές –ιες όταν κλήθηκαν να περιηγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου για να υλοποιήσουν εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Η δράση όμως που ενθουσίασε τους μαθητές-ιες ήταν η συμμετοχή τους σε ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΚΗΣ στο Πρωτοδικείο Νεάπολης. Ο πρόεδρος των Πρωτοδικών κ.Ευαγγελάτος υποδέχτηκε τους μαθητές-ιες, τους ενημέρωσε για τη διαδικασία της Δίκης που θα ακολουθούσε και τους οδήγησε στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Η υπόθεση που εκδικάστηκε ήταν φθορά ξένης περιουσίας που προκάλεσε ο κατηγορούμενος κ.Ερωτευμενάκης στο παράθυρο της κοπέλας που αγαπούσε για να επικοινωνήσει μαζί της. Όλοι οι μαθητές ανέλαβαν ρόλους. Έγιναν δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι, μηνυτές ή κατηγορούμενοι, μάρτυρες, γραμματείς, αστυνομικοί και διεξήγαγαν τη δίκη με την καθοδήγηση του κ.Ευαγγελάτου.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης κι αφού ο Έρωτας που νικά στη μάχη νίκησε και στη δίκη, ακολούθησε συζήτηση για την έννοια του δικαίου και την αναγκαιότητα του νόμου, το ρόλο κάθε μέλους του δικαστηρίου, την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στην απονομή της δικαιοσύνης και στις δυσκολίες του επαγγέλματος δικαστών και συνηγόρων. Έτσι, στις 14 του Φλεβάρη 2024 είδαμε το Δικαστήριο όχι μόνο ως τόπο επίλυσης των διαφορών και απονομής του Δικαίου, αλλά και ως διαδικασία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μέρες μετά την επίσκεψη οι μαθητές-ιες μιλούσαν εντυπωσιασμένοι για τη μοναδική εμπειρία που έζησαν! Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Τσαγκαράκη εστίασε στην αξία των νόμων, των ορίων, του σεβασμού για την ομαλή κοινωνική συμβίωση και τους κινδύνους που απειλούν τους νέους μέσω των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων. Επιτεύχθηκε λοιπόν στο ακέραιο ο σκοπός του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου να φέρουν τους μαθητές-ιες σε επαφή με τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης! Ήταν πραγματικό Μάθημα Ζωής!

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στα πολλαπλά παιδαγωγικά οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές-ιες με την επίσκεψη της 14 Φλεβάρη στη Νεάπολη: Τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λασιθίου κ.Ευαγγελάτο, την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Τσαγκαράκη, την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Λασιθίου κ.Μέμου, την πρόεδρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Νεάπολης κ.Κωστάκη, καθώς και τις φιλολόγους Καλοκύρη Χρυσάνθη για την προετοιμασία των μαθητών και Καναβά Σοφία που συνόδεψε τους μαθητές-ιες. Θερμές ευχαριστίες στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου για την οικονομική στήριξη της μετακίνησης.

Η συντονίστρια της δράσης Άννα Μάμου, Φιλόλογος-Διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς