in

Την 1η Μαρτίου αρχίζει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές

Από τη διασύνδεση ταμειακών και POS εκτιμάται πως θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Θέμα λίγων μηνών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως το κλείσιμο μίας μεγάλης «μαύρης τρύπας» για τα φορολογικά έσοδα του κράτους και θεωρείται ως ένα αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο με αυτή την κίνηση θα μειωθεί σημαντικά το κενό ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή το 2026 να μειωθεί στο 9% από περίπου 15% που είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.

Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; Δεν θα μπορεί καμία απολύτως συναλλαγή να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η Εφορία, δηλαδή κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρταμ αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά συνέπεια, θα είναι σχεδόν αδύνατη η παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ. Το έργο της διασύνδεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό το καλοκαίρι βγάλαμε πάρα πολλά κλιμάκια για να ελέγξουμε ακριβώς αν οι ταμειακές διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις πληροφορίες και επιβλήθηκαν και πολύ αυστηρά πρόστιμα και κλεισίματα επιχειρήσεων στους παραβάτες. Είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά».

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών δηλώνουν απόλυτη πίστη ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση, ώστε από την 1η Μαρτίου να αρχίσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμα πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα POS.

Πάντως, από τη φορολογική διοίκηση σημειώνουν με έμφαση ότι με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Πως θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα

1. H συναλλαγή αρχίζει από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε ή online έγκριση ή offline έγκριση ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: Απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.

Τέλος, να αναφερθεί ότι – με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών – «προσεχώς, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα επανεκκινήσουν τα προγράμματα ενισχύσεων για απόκτηση ή αντικατάσταση POS, παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. και θα εμπλουτιστούν με τις νέες τεχνολογικές λύσεις που καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ».

ieidiseis.gr