in

Τέλος χρόνου για το κτηματολόγιο στην Κρήτη – Πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα

Τελευταίες ημέρες για τις δηλώσεις στην Κρήτη – Παρά το γεγονός ότι η συλλογή δηλώσεων στην Κρήτη «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα, τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί είναι λιγότερα από τα μισά τον εκτιμώμενων, με το ποσοστό τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά το 30% σε Περιφερειακές Ενότητες του νησιού

Αδειάζει η κλεψύδρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, καθώς οι σχετικές προθεσμίες έχουν εκπνεύσει, ενώ άλλες λήγουν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, δεδομένου ότι μεταξύ άλλων, εξαντλήθηκαν και οι παρατάσεις – προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Παρά το γεγονός ότι η συλλογή δηλώσεων στην Κρήτη «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα, τα δικαιώματα που έχουν δηλωθεί είναι λιγότερα από τα μισά τον εκτιμώμενων, με το ποσοστό τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά το 30% σε Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστά άνω του 60% στην Ανατολική Κρήτη συγκεντρώνουν μόνο οι Περιφερειακές Ενότητες Νοτίου Ηρακλείου και Λασιθίου.

Έως την περασμένη άνοιξη συνολικά σε όλη την Ελλάδα είχε δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια προστέθηκαν 11 εκατ. δικαιώματα στα περίπου 33 εκατ. που είχαν ήδη συλλεγεί.

Ωστόσο, σε περιοχές όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, πλην των πόλεων – καθώς οι περιοχές στον αστικό ιστό έχουν κτηματογραφηθεί – η συμμετοχή παραμένει χαμηλή και η συλλογή δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 25%!.

Αγώνας δρόμου για Βόρειο Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ελάχιστα δικαιώματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στο Κτηματολόγιο για ιδιοκτησίες στα Χανιά, στο Βόρειο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές προθεσμίες για τις δύο πρώτες εκπνέουν στις 18 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου αντίστοιχα, ενώ στο Ρέθυμνο η προθεσμία εξέπνευσε τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, τα ποσοστά των παραληφθέντων δικαιωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης έχουν ως εξής:

  • Νότιο Ηράκλειο: 83%
  • Βόρειο Ηράκλειο: 16%
  • Λασίθι: 90%
  • Ρέθυμνο: 25%
  • Χανιά: 19%

Δύο ταχύτητες ως προς την ωριμότητα των μελετών στην Κρήτη

«Υπάρχουν μελέτες στο Λασίθι και στο Νότιο Ηράκλειο που ξεκίνησαν νωρίτερα. Σήμερα βρίσκονται σε πολύ καλή φάση, καθώς έχουν συλλεχθεί σε υψηλά ποσοστά. Δηλαδή στο νότιο Ηράκλειο είμαστε στο 83% των προεκτιμώμενων δικαιωμάτων και στο Λασίθι στο 90% και, πλέον έχει γίνει και η προανάρτηση, καθώς επίσης και η ανάρτηση», σημειώνει στο neakriti.gr, η διευθύντρια της διεύθυνσης έργων, αρμόδια για τη σύνταξη της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα, Άρια Ιωαννίδη.

Η ανάρτηση που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου στο Νότιο Ηράκλειο, εκπνέει στις 16 Νοεμβρίου 2022. Αντίστοιχα στο Λασίθι ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και λήγει τέλος του Οκτώβρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η διαδικασία κυλά ομαλά, οι πολίτες έχουν λάβει ειδοποιητήρια, προκειμένου να μπουν στην ιστοσελίδα του φορέα, να δουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας και να ελέγξουν τα ακίνητά τους. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να εντοπιστούν τα λάθη από τους ενδιαφερόμενους και εφόσον υπάρχουν, να υποβληθούν αντιρρήσεις και διορθώσεις. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, τότε θα «κλειδώσουν» και οι συμβάσεις.

Στον αντίποδα, μολονότι στο Ρέθυμνο έχει λήξει η προθεσμία από τον Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί εξάμηνη παράταση με απόφαση υπουργού, το ποσοστό ακόμη και σήμερα είναι 25%, εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά και της Κρήτης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εξαιτίας δικαστικών διενέξεων μεταξύ μελετητικών εταιρειών, καθυστέρησε η ανάθεση στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, καθυστέρηση όμως που δεν δικαιολογεί τους αργούς ρυθμούς ως προς την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Αντίστοιχα, στα Χανιά η συλλογή είναι στο 19% (προθεσμία στις 18/10) και στο Βόρειο Ηράκλειο είναι στο 16% (προθεσμία στις 22/11). Θεωρητικά σε αυτές τις περοχές θα έπρεπε να έχει γίνει η συλλογή των στοιχείων για να μπορέσει ο φορέας  να προχωρήσει σε προανάρτηση και στη συνέχεια σε ανάρτηση.

Τελευταία ευκαιρία – Έρχονται πρόστιμα και δικαστήρια

Η χαμηλή προσέλευση είναι, άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες τονίζοντας ότι μία ελλιπής δήλωση είναι καλύτερη από καμία δήλωση και σε αυτό το πλαίσιο ο φορέας καλεί τους Κρητικούς να υποδείξουν το ακίνητό τους και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να υποβάλουν και το τοπογραφικό διάγραμμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Σε δεύτερο χρόνο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα υφιστάμενα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα δοθεί περίοδος χάριτος, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την επιβολή προστίμων σε όλους όσοι έχουν αμελήσει να υποβάλλουν δηλώσεις κτηματογράφησης για την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και το ύψος των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, έστω και εκπρόθεσμα, αλλά κοντά στις ημερομηνίες ορόσημα και εντός του τρέχοντος έτους χωρίς πρόστιμο, καθώς η σχετική διαδικασία έχει «παγώσει» έως το τέλος του 2022.

Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι τελευταίοι

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία τελευταία ευκαιρία σε όλους τους πολίτες στο νησί προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους ή έστω εκπρόθεσμα να υποβάλλουν δήλωση ή/και συμπληρωματικά στοιχεία για το ακίνητό τους, καθώς από τις αρχές του 2023 ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο ενδεχομένως να κλειδώσει η πλατφόρμα του φορέα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες. Και αυτό γιατί αν ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης και ο φορέας δημοσιεύσει τις εγγραφές, οι πολίτες θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

«Δυσκολεύουν τα πράγματα όσο προχωρά η διαδικασία της κτηματογράφησης»

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το εάν τελικά αυτά τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο και – εφοσον ληφθεί η σχετική απόφαση – θα αρχίσουν να επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση που θα υποβάλλεται.

«Το κρίσιμο είναι ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αν δεν υπάρχει προσέλευση από τους πολίτες και το ελληνικό δημόσιο, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει η ορθή και πλήρης κτηματογράφηση, γεγονός που στο τέλος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, γιατί αν δεν προχωρήσει το Κτηματολόγιο, η επιβάρυνση για τον πολίτη θα είναι μεγαλύτερη, γιατί θα χρειαστεί να κάνει ενστάσεις, πρόσθετα τοπογραφικά κ.ο.κ., δηλαδή να αποδείξει κυριότητα, ενώ τώρα η διαδικασία είναι πιο απλή, αν αποφασίσουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας», υπογραμμίζει η κ. Ιωαννίδη.

Κίνδυνος ακόμα και απώλειας του ακινήτου

Όπως έχει επισημάνει πολλάκις η διοίκηση του φορέα, η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Σημειώνεται ότι μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, μέσω της δικαστικής οδού, για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος, ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Γιατί καθυστερεί το κτηματολόγιο στην Κρήτη;

Ορισμένες ιδιαιτερότητες στην Κρήτη δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;». Όπως επισημαίνει στο neakriti.gr ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης: «Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες στην Κρήτη. Το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις. Το βασικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί στην Κρήτη, δεν είναι οι άνθρωποι ή η νοοτροπία, αλλά το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι επαγγελματίες δεν επαρκούν, καθώς έχουν εξαντληθεί. Υπάρχουν ελάχιστοι τοπογράφοι, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, με αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν προς τα πίσω», τονίζει ο κ. Κοτσώλης.

Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδη, ένα μεγάλο αγκάθι είναι και οι δασικοί χάρτες, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στους Κρητικούς. «Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές τροποποιήσεις σε σχέση με τα δασικά της κάθε περιοχής, είχε δοθεί μια προτεραιότητα στους πολίτες της Κρήτης να υποβάλουν πρώτα ό,τι απαιτείται για την αντίρρησή τους για τους δασικούς χάρτες και να επανέλθουν για την κτηματογράφηση. Αυτή η διαδικασία όμως θεωρητικά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος στην πραγματικότητα που να δικαιολογεί καθυστερήσεις στο κτηματολόγιο, καθώς οι αντιρρήσεις στις διευθύνσεις δασών έχουν ολοκληρωθεί», τονίζει ξεκαθαρίζοντας ότι ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση, ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση» καταλήγει η διευθύντρια του φορέα.

Τέλος, οι υφιστάμενες κληρονομικές εκκρεμότητές σε όλη την Ελλάδα καθυστερούν τη διαδικασία, καθώς αρκετές οικογένειες δεν έχουν τακτοποιήσει τα κληρονομικά τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους στο κτηματολόγιο.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι δύσκολο να γίνουν δηλώσεις και δεν είναι δύσκολη η διαδικασία, για αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα γραφεία κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή, τα οποία είναι στελεχομένα με δικηγόρους και μηχανικούς και τα οποία παρέχουν κάθε είδους πληροφορία και βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση και με τη βοήθεια ειδικών πλατφόρμων, στις οποίες ο πολίτης υποδεικνύει το ακίνητό του και το δηλώνει ηλεκτρονικά, χωρίς να υποβάλει τοπογραφικό» σημειώνει η διευθύντρια του φορέα και προσθέτει ότι σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις που τα όρια είναι δυσδιάκριτα, υπάρχουν εκ των προτέρων οριοθετημένες εκτάσεις, με στοιχεία που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το μητρώο του ελαιοκομικού ή διοικητικές άλλες πράξεις, προκειμένου να διευκολυνθεί ο πολίτης και να υποδείξει το ακίνητό του, χωρίς να χρειάζεται πάντα η χρήση του τοπογραφικού που κοστίζει και απαιτεί χρόνο».

Οι περιοχές που κτηματογραφούνται και οι ημερομηνίες λήξης

Οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

  • Λασίθι (Καστέλλου Μεραμπέλου 5, πρώην υποθηκοφυλακείο), ΤΚ 72100 Άγιος Νικόλαος)

Α) στον καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: Αγίου Αντωνίου, Βουλισμένης, Βραχασίου, Βρυσών, Έξω Λακκωνίων, Έξω Ποτάμων, Ζενίων, Καλού Χωρίου, Καρυδίου (Μιραμπέλλου), Καστελλίου Φουρνής, Κριτσάς, Κρούστα, Λατσίδας, Λιμνών, Μέσα Λακκωνίων, Μιλάτου, Νεαπόλεως, Νικηθιανού, Πρίνας, Φουρνής, Χουμεριάκου.
Β) στον καλλικρατικό Δήμο Ιεράπετρας.
Γ) στον καλλικρατικό Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. 
Δ) στον καλλικρατικό Δήμο Σητείας.

Ημερομηνία υποβολής έως 4/11/22

  • Ρέθυμνο (Εθυμνου Παλαιά Εθνική οδός Ρεθύμνου-Χανίων, Περιοχή Βιολί Χαράκι, Ατσιπόπουλο, ΤΚ 74100)

Α) στον καλλικρατικό Δήμο Αγίου Βασιλείου. 
Β) στον καλλικρατικό Δήμο Αμαρίου.
Γ) στον καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνου προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Αμνάτου, Αρχαίας Ελεύθερνας, Ελευθέρνης,  Έρφων, Κυριάννας, Μέσης, Παγκαλοχωρίου, Πηγής, Πρίνου, Σκουλουφίων, Χαμαλευρίου, Χαρκίων, Βιλανδρέδου, Κάτω Πόρου, Μυριοκεφάλων, Αγίου Κωνσταντίνου, Άνω Βαλσαμονέρου, Γωνιάς, Ζουριδίου, Καλονύχτου, Κάτω Βαλσαμονέρου, Μαλακίων, Μούντρου, Ρουστίκων, Σαϊτουρών, Φρατζεσκιανών Μετοχίων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Όρους, Σελλίου.
Δ) στον καλλικρατικό Δήμο Ανωγείων.
Ε) στον καλλικρατικό Δήμο Μυλοποτάμου

Ημερομηνία υποβολής έως 30/06/22

  • Χανιά 3ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) Χανίων – Κισσάμου, περιοχή Μακρύς Τοίχος, ΤΚ: 73100

Α) στον καλλικρατικό Δήμο Χανίων προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρυπέτρου, Θερισού, Μαλάξας, Αρωνίου, Μουζούρα, Στερνών, Χωρδακίου, Καλαμίου και Τσικαλάριων.
Β) στον καλλικρατικό Δήμο Αποκορώνου.
Γ) στον καλλικρατικό Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Δ) στον καλλικρατικό Δήμο Κισσάμου.
Ε) στον καλλικρατικό Δήμο Πλατανιά. 
ΣΤ) στον καλλικρατικό Δήμο Σφακίων.

Ημερομηνία υποβολής έως 18/10/22

  • Βόρειο Ηράκλειο (Μενελάου Παρλαμα 119, ΤΚ 71410)

Α) στον καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου, προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Αγ. Μύρωνα, Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Ν. Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.
Β) στον καλλικρατικό Δήμο Μαλεβιζίου, προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου.
Γ) στον καλλικρατικό Χερσονήσου,προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ: Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας,  Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Ημερομηνία υποβολής έως 22/11/2022

  • Νότιο Ηράκλειο, Ευαρέστου 5, Τ.Κ. 71410 Ηράκλειο, περιοχή Γιόφυρος

Α) στον καλλικρατικό Δήμο Γόρτυνας.
Β) στον καλλικρατικό Δήμο Φαιστού.
Γ) στον καλλικρατικό Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
Δ) στον καλλικρατικό Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων.
Ε) στον καλλικρατικό Δήμο Βιάννου

Ημερομηνία υποβολής έως 22/11/2022

Επικοινωνία με όλα τα γραφεία Κτηματογράφησης

8014000100 (από σταθερό τηλέφωνο) – 2316005400 (από κινητό τηλέφωνο)
e-mail: contact@kthma.gr
website: kthma.gr

Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00

Γενικές Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600 από 08:30 έως 15:30
και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

πηγη neakriti.gr