in ,

Στον…αέρα βρίσκονται ακόμα 32 υπάλληλοι των ξενοδοχείων “Ερμής” και “Κοράλ” – Στις 6/10 και στα δικαστήρια θα δοθεί η λύση

Τι είπε αποκλειστικά στο fonien.gr η δικηγόρος των εναγόντων κυρία Σοφία Μακατουνάκη…

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα λύσουν τις διαφορές τους 32 υπάλληλοι των ξενοδοχείων “Ερμής” και “Κοράλ”, των οποίων η ιδιοκτησία έχει περάσει από τον Δεκέμβριο του 2019 στην αμερικανική εταιρία “Hines”.

Αυτή τη στιγμή στον όμιλο εργάζονται υπάλληλοι γραφείου, συντηρητές και μερικές καμαριέρες. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο, αφού οι ανάγκες για επιβίωση τους ανάγκασαν να αναζητήσουν μία καινούρια εργασιακή στέγη, χάνοντας φυσικά κάθε οικονομικό προνόμιο προϋπηρεσίας (για αρκετούς άνω των 20 ετών).

Ενώ οι πληροφορίες από τον ίδιο τον όμιλο έλεγαν για άνοιγμα του ενός ξενοδοχείου στα μέσα του Αυγούστου, με τους υπαλλήλους να περιμένουν να εργαστούν μετά από καιρό, αυτό δεν έγινε ποτέ…

Οι ίδιοι θα έπρεπε είτε να επαναπροσληφθούν από τον Ιούλιο, είτε να απολυθούν με την ανάλογη αποζημίωση, είτε να τεθούν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, όπου θα έπαιρναν τον μισο μισθό με τα ένσημά τους και παράλληλα να εργαστούν σε άλλη επιχείρηση, χωρίς να χάσουν και πάλι το δικαίωμα επαναπρόσληψης.

To fonien.gr επικοινώνησε με την δικηγόρο των 32 εργαζομένων κυρία Σοφία Μακατουνάκη η οποία δήλωσε: “Όπως γνωρίζετε, βάσει συλλογικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχιακά σε ένα ξενοδοχείο, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την επόμενη τουριστική περίοδο.To 2020 ήταν μια ανώμαλη περίοδος με τα προβλήματα από τον κορονοϊό και έτσι τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση των εργαζομένων, κάτι που συνέβη και για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 2021 (για τους ίδιους λόγους), με τους υπαλλήλους να μη χάνουν το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, αλλά παράλληλα να αποζημιώνονται με μονομερείς δηλώσεις των 534 ευρώ”.

Η ίδια αναφέρει: “H επιχείρηση σε μία προ μηνών τριμερή συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας και τον Σύλλογο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου δήλωσε πως δεν θα επαναπροσλάβει τους εργαζομένους της διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των ξενοδοχείων, αίτια που κατά την άποψή μου δεν μπορεί να άρει την εργασιακή σύμβαση. Έτσι, η επιχείρηση όφειλε από 1 Ιουλίου να επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους της και από τη στιγμή που ήθελαν να διατηρήσουν την εργασιακή τους σχέση, μπορούσε να εφαρμόσει κάποιες διατάξεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις περιορισμού δραστηριότητας του εργοδότη. Θα μπορούσε να τους θέσει σε διαθεσιμότητα για 3 μήνες, όπου οι υπάλληλοι θα έπαιρναν τον μισό μισθό με τα ανάλογα ένσημα, έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να εργαστούν σε άλλη επιχείρηση ακόμα και με πλήρη απασχόληση για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους”.

Στη συνέχεια δήλωσε πως “με αυτή την εξέλιξη, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι σε καθεστώς ανασφάλειας και χωρίς να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από την εταιρία, άσκησαν τα δικαιώματά τους και διεκδικούν τους μισθούς από τον Ιούλιο και έπειτα, οι οποίοι από λανθασμένους χειρισμούς του εργοδότη έχασαν για τη σεζόν 2021, ασκώντας αγωγή κατά της εταιρίας”.

Η δίκη ορίστηκε για τις 6 Οκτωβρίου, με την ίδια να είναι αισιόδοξη πως οι ενάγοντες ξενοδοχοϋπάλληλοι θα μπορέσουν να δικαιωθούν και να διεκδικήσουν δια της νόμιμης οδού τα χρήματά τους, χωρίς παράλληλα να χάσουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Θ.Κ.