in

Στο ΣΔΕ Αγίου Νικολάου το οινοποιείο Λυραράκη

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΥΡΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΔΕ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΑΟΥ!

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου του 2022, στη τρίτη εκπαιδευτική μας συνάντηση, στο πλαίσιο του μαθήματος του Projectμε θέμα «Ανακαλύπτουμε τον Tόπο μας μέσω Παραδοσιακών Προϊόντων, Τοπικών Επιχειρήσεων και Σημείων Ενδιαφέροντος», στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας-Παράρτημα Αγίου Νικολάου,τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού, είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε ίσως τους πιο εκλεκτούς καλεσμένους που είχαμε ποτέ κατά τη δεκαετή μου παρουσία ως υπεύθυνος παραρτήματος ΣΔΕ Άγιου Νικολάου!

Ήταν ο κύριος Λυραράκης Γιώργος, ιδιοκτήτης του γνωστού οινοποιείου και κτήματος Λυραράκη και ο κύριος Δούλος Γιώργος στενός του συνεργάτης και ειδικός στη γευσιγνωσία του κρασιού.

Η επίσκεψη αυτή κανονίστηκε με μεγάλη προσπάθεια και δυσκολία (καθότι οι καλεσμένοι ήρθαν από το Ηράκλειο και με πιεσμένο πρόγραμμα) και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον εκπαιδευόμενο μας Νερατζούλη Μιχάλη για την μεγάλη του συνεισφορά για να λάβει χώρα αυτή η επίσκεψη! Καταρχάς, ο ίδιος ο κ. Λυραράκης μας σύστησε το οινοποιείο του κάνοντας μας μια ιστορική αναδρομή. Το κτήμα Λυραράκη βρίσκεται στο χωριό Αλάγνι του νομού Ηρακλείου και δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού από το 1966.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας παρήγαγαν μόνο χύμα κρασί, το οποίο και διοχέτευαν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έπειτα, το 1992 παρήγαγαν το πρώτο τους συσκευασμένο λευκό κρασί. Έκτοτε το Οινοποιείο Λυραράκη έχει καταφέρει να διασώσει τρεις δίκες του ποικιλίες κρασιού, το Δαφνί, το Πλυτό και το Μελισσάκι και ταυτόχρονα παράγει 11 μονοποικιλιακά κρασιά που παράγονται αποκλειστικά από κρητικές καλλιέργειες.

Το Οινοποιείο Λυραράκη έχει στη διάθεσή του συνολικά 750 στρέμματα από αμπελώνες όπου τα 300 στρέμματα από αυτά παράγουν βιολογικό κρασί. Σύμφωνα με τον κύριο Λυραράκη και το κρασί είναι ένα προϊόν, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών στο νησί μας. Έπειτα, το λόγο πήρε ο κύριος Δούλος κάνοντας μας μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Καταρχάς, ο κύριος Δούλος μας έδειξε αναλυτικά τη διαδικασία κατανάλωσης του κρασιού,πραγματοποιώντας μία ζωντανή επίδειξη για το πώς ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί, πώς σερβίρεται και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να απολαύσει κάποιος στο έπακρον τη γεύση του κρασιού, που θα επιλέξει. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρεις διαφορετικές κρητικές ποικιλίες κρασιού παραγωγής του οινοποιείου του κ. Λυραράκη.

Πρώτα δοκιμάσαμε την ποικιλία Βιδιανό του 2021, το οποίο αποτελεί τη πιο διάσημη ποικιλία παραγωγής στην Κρήτη.Είναι ένα λευκό, ελαφρύ και αρωματικό κρασί.Στη συνέχεια γευτήκαμε τη ποικιλία Μαντηλάρι, η οποία είναι η πιο δύσκολη ποικιλία ως προς την καλλιέργεια της. Το συγκεκριμένο ροζέ κρασί έχει έντονη οξύτητα, μια έντονη στιφάδα και μία φρουτώδης γεύση. Τέλος, δοκιμάσαμε τη ποικιλία Λιάτικο,ένα κρασί με έντονο κόκκινο χρώμα, με έντονα αρώματα από γλυκά μπαχαρικά και με έντονη στιφάδα.

Στη συνέχεια, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε σχετικά με τη συντήρηση του κρασιού και τους τρόπους παλαίωσης του. Η συντήρηση του κρασιού από τη μία επιτυγχάνεται με τη χρήση των θειωδών, ενός συντηρητικού που έχει την ιδιότητα να διατηρεί το κρασί αναλλοίωτο στο χρόνο και από την άλλη με τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο φύλαξης του από 16-18βαθμούς κελσίου.

Επιπλέον, όσον αφορά τον τρόπο παλαίωσης του κρασιού, πληροφορηθήκαμε ότι τοποθετείται είτε σε ανοξείδωτες δεξαμενές, όταν κάποιος επιθυμεί να παράγει ένα ελαφρύ κρασί, είτε σε ξύλινα βαρέλια, όταν κάποιος επιθυμεί να παράγει ένα πιο βαρύ είδος κρασιού. Ακόμη, αντλήσαμε σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τα τρία βασικά στάδια της οινοποιίας,για το πώς επιτυγχάνεται το άρωμα και η γεύση του κάθε κρασιού και για το πώς καθορίζεται η τιμή του.

Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί, πως το χρώμα του κρασιού το οποίο θέλει κάποιος να παράγει εξαρτάται από το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι η φλούδα του σταφυλιού κατά την παραγωγή του και πόση ώρα θα μείνει μαζί με το χυμό του σταφυλιού πριν τη ζύμωση του. Τέλος, ενημερωθήκαμε για τις χώρες εξαγωγής του κρασιού με τις πρώτες θέσεις να κατέχουν η Αγγλία,η Γερμανία και ο Καναδάς.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η Ελλάδα κατέχει τη 15ηθέση στη παραγωγή κρασιού αλλά πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού της. Το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού όπου πλέον έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Συνοψίζοντας, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές είχαμε μία μοναδική ευκαιρία να γευτούμε διαφορετικές ποικιλίες κρασιών από το οινοποιείο του κυρίου Λυραράκη και να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το κόσμοτης οινοποιίας.

Το κρασί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παραγόμενο προϊόν του τόπου μας, το οποίοκαταφέρνει να ταξιδέψει σε πολλές χώρες της γης αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα μας και προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο στο νησί μας με σκοπό να το γευτούν. Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά τον κ.Λυραράκη και τον κ. Δούλο για αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσαςτου Παραρτήματος, Ψαρουδάκη Ιωάννα