in

PROJECT στα Χρόνια του Κορονοϊού από το ΣΔΕ Αγίου Νικολάου… Η Συνέχεια…

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου το παράρτημα ΣΔΕ Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του μαθήματος project πραγματοποίησε ζωντανή συνέντευξη στον κύριο Μαρκάκη Μιχάλη με τη μέθοδο της εξ’αποστάσεως διδασκαλίας και χωρίς την παρεμβολή οποιουδήποτε τρίτου, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στην εποχή του Κορονοϊού, το Project μπορεί να πραγματοποιείται εξίσου καλά και δημιουργικά με την προ Κορονοϊού εποχή! 

Ο κύριος Μαρκάκης Μιχάλης είναι Αρχιμάγειρας και ήταν καλεσμένος μας για να μας μιλήσει για την παραδοσιακή Κρητική Κουζίνα. Ο κύριος Μαρκάκης ως μικρότερος της οικογένειας ήταν εκείνος ο οποίος αρκετές φορές δεν ακολουθούσε στις δύσκολες εργασίες και έμενε πίσω, μεγαλουργώντας στην κουζίνα της μαμάς του. Ήταν εκείνη που από τότε είχε προβλέψει την ενασχόληση του με τη μαγειρική χωρίς βεβαία να φανταστεί το μέγεθος της καριέρας που θα είχε ο γιός της στην πορεία της ζωής του. O στρατός τον έριξε κατά λάθος ξανά στα μαγειρεία και  ήταν τότε που συνειδητοποίησε ότι η μαγειρική είναι κάτι που θα αποτελούσε όπως στη συνέχεια έγινε, μία από τις μεγάλες του αγάπες.  Ο κύριος Μαρκάκης είναι ένας καταξιωμένος Chef, με πολυετή εμπειρία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η Ελλάδα και ο τόπος που αγαπά, η Κρήτη τον κέρδισε και εκείνος δράττει κάθε ευκαιρίας για να το δείξει σε κάθε βήμα του.

 Eίναι εκείνος που πάντα προσπαθεί να δουλεύει με τοπικά προϊόντα σε κάθε δουλειά του, προωθώντας πάντα τις τοπικές γεύσεις και την Κρητική κουζίνα εν γένει. Μέλημα του είναι η επιλογή των τοπικών παραγωγών για την οικονομική στήριξη των συμπατριωτών του αλλά και για να προσφέρει τα πιο φρέσκα υλικά στους ανθρώπους για τους οποίους μαγειρεύει. Είναι εκείνος που επιλέγει να φτιάχνει από τα πιο απλά μέχρι τα πιο περίτεχνα φαγητά μπροστά στους ξένους φιλοξενούμενους, δείχνοντας τα τοπικά υλικά που χρησιμοποιεί, τον τοπικό τρόπο μαγειρέματος, χωρίς να κρατά τα μυστικά που του έμαθε η μαμά, η γιαγιά και η θεία, όπως πολύ συχνά ανέφερε στην συνέντευξη μας. 

Οι ερωτήσεις των μαθητών και καθηγητών μας πολυάριθμες και συνεχείς και ο κύριος Μαρκάκης απάντησε σε όλες με μεγάλη χαρά, ενώ ήταν ο ίδιος που μας προέτρεπε για ακόμη περισσότερες ερωτήσεις. Χαμογελαστός, ευχάριστος, με χιούμορ και ακούραστος. 

Μας μίλησε με πικρία που η Κρητική Παραδοσιακή Διατροφή, μετονομάστηκε τεχνηέντως σε Μεσογειακή Διατροφή με αποτέλεσμα να ξεθωριάζει το μεγαλείο της Κρητικής Κουζίνας, δίνοντας βήμα σε άλλες Μεσογειακές Χώρες να καρπωθούν τη φήμη και κατ’επέκταση τα οικονομικά πλεονεκτήματα που θα είχε ο τόπος μας. 

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που έδωσε σε εμάς και τους μαθητές μας για την «Έρευνα των 7 Χωρών», μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αμερική, Ιαπωνία και Ελλάδα με 2 συμμετοχές από Κέρκυρα και Κρήτη. Η έρευνα ξεκίνησε το 1950 και τελείωσε το 1990 με 11.500 συμμετέχοντες, κατά την οποία ερευνήθηκε ο συσχετισμός της Διατροφής με την Υγεία. Τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν, οι συμμετέχοντες από την Κρήτη ήταν αυτοί που έδωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από Εμφράγματα, κάποια είδη Καρκίνου και Ζαχαρώδη Διαβήτη. 

Μας μίλησε επίσης για τον χαρακτηρισμό της φέτας ΠΟΠ, τον οποίο χάσαμε λόγω των προσμίξεων που εντοπίστηκαν σε ελέγχους μετά από σχετικές καταγγελίες άλλων χωρών, αποδεικνύοντας ότι και εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε για την δυσφήμιση μας.

Ο κύριος Μαρκάκης μας μίλησε και για την σύγχρονη κρητική διατροφή που δυστυχώς έχει αλλάξει χάρη στα κατοχικά σύνδρομα τα οποία ανέπτυξαν οι γονείς μας και χάρη στον κατακλυσμό του Δυτικού τρόπου διατροφής, δίνοντας στο κρέας μεγάλη μερίδα στο πιάτο μας, χάνοντας τις ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητες και κερδίζοντας ανεβασμένη χοληστερίνη! Μας ενημέρωσε ότι σήμερα έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για να επανέλθει η Κρητική διατροφή στα πιάτα μας και στη συνείδηση όλων.

Μας μίλησε για κρητικά πιάτα που αγαπάνε οι ξένοι, για το ότι εύκολα «εκπαιδεύονται» σε νέες γεύσεις πέρα από τον μουσακά και τη χωριάτικη σαλάτα, πιάτα τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά.  Μας απαρίθμησε πιάτα τα οποία φαίνονται άγνωστα και ακραία, που έχουν όμως τις ρίζες τους στο παρελθόν και ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά, σούπα με ξινόχοντρο από καπνιστά κόκκαλα χοιρινού, σαλάτα με μαρούλι, άνηθο και τρυφερά μωβ φυλλαράκια από τη λεμονιά μας. Είναι η απλότητα της κρητικής κουζίνας που δεν μπερδεύει υλικά και καταλαβαίνεις όλες τις γεύσεις και τις μυρωδιές αυτού που τρως. 

Σε ερωτήσεις που αφορούσαν ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων, μας απάντησε ότι το πάντρεμα γλυκών με αλμυρών γεύσεων έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελληνική κουζίνα, για αυτό και ο Έλληνας παραδοσιακά τις μπερδεύει. Γραβιέρα με μέλι, φέτα με καρπούζι, κρέας και ψάρι με διάφορους καρπούς δέντρων. 

Μας ανέφερε και την δεύτερη μεγάλη του αγάπη, τη Διδασκαλία, που του γεννήθηκε από έναν δικό του καλό δάσκαλο πρότυπο, αρχικά σαν άνθρωπο και έπειτα σαν μάγειρα. Είναι μία δεύτερη ενασχόληση που όμως δεν αφήνει ποτέ, μη λογαριάζοντας ότι οικονομικά τον ζημιώνει αλλά λέγοντάς μας ότι είναι ένα λειτούργημα, θεωρία που όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ακολουθούμε και πρεσβεύουμε.

Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγ. Νικολάου τον ευχαριστούν θερμά και εύχονται να συνεχίσει να προάγει τη Κρητική Διατροφή και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και αξίες του στους νέους μαθητές του. 

Ο υπεύθυνος παραρτήματος Αργυράκης Δημήτριος

Η εκπαιδεύτρια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 

του Παραρτήματος,  Βαϊλάκη Ισμήνη