in

ΠΟΥ: «Συναγερμός» για την μετάλλαξη Pirola – Αύξηση κρουσμάτων και στην Ελλάδα

Ο ΠΟΥ αναβάθμισε την απειλή από την μετάλλαξη Pirola, χαρακτηρίζοντάς την ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου κατέταξε την μετάλλαξη Pirola του κορονοϊού (υποπαραλλαγή BA.2.86) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, από τις 17 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, η Pirola είχε καταταχθεί στην κατηγορία «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (variant under monitoring – VUM). Πλέον, ωστόσο, τόσο η Pirola όσο και οι «απόγονοί» της, έχουν χαρακτηριστεί ως υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος (variant of interest – VOI).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση του κινδύνου της υποπαραλλαγής, τα κρούσματα της Pirola έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η αύξηση χαρακτηρίζεται ως «αργή αλλά σταθερή», αν και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη άνοδος στην ταχύτητα της διασποράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χώρα μας είναι η 8η στη λίστα με τα κράτη όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα της Pirola.

Πέρα από την Pirola, παραλλαγές ενδιαφέροντος μέχρι στιγμής είναι οι παρακάτω:

  • ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν)
  • ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος)
  • EG.5 (Έρις)

Τι ξέρουμε για την υποπαραλλαγή του κορονοϊού Pirola

Η Pirola (BA.2.86) ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 και στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή των επιστημόνων, επειδή έφερε πάρα πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα, που χρησιμοποιεί για να προσκολληθεί και στη συνέχεια να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει η παραλλαγή Pirola είναι κοντά σε αυτόν που παρατηρήθηκαν με στα πρώτα στελέχη Όμικρον, συγκριτικά με τον αρχικό κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία.

Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή έχει επεκταθεί σε 46 χώρες και φαίνεται να προσπαθεί να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων. Ειδικότερα, στις 8 Οκτωβρίου αντιπροσώπευε το 1,8% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Στις 5 Νοεμβρίου, όμως, είχε φτάσει στο 8,9%.

Όπως και να ‘χει, ο ΠΟΥ τονίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος που συνιστά η παραλλαγή Pirola παραμένει χαμηλός. Επειδή, όμως, δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια εμβολιαστική κάλυψη εναντίον του κορονοϊού και υπάρχουν διαφορές στα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο, εκτιμά ότι θα υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των σοβαρών περιστατικών (νοσηλείες ή θανάτους).

ieidiseis.gr