in

Νόσος του κινητικού νευρώνα: Νέο εργαλείο ανιχνεύει την πάθηση πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο που εντοπίζει σημάδια της νόσου του κινητικού νευρώνα (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση), πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το εργαλείο, το οποίο ονομάζεται TDP-43 aptamer, ανιχνεύει κατεστραμμένες κυτταρικές πρωτεΐνες σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Αμπερντίν και Εδιμβούργου στη Σκωτία που ανέπτυξαν το εργαλείο, αυτές οι πρωτεΐνες είναι βιοδείκτες της νόσου και μπορούν να εντοπιστούν πριν τα κύτταρα αρχίσουν να δυσλειτουργούν και εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ανίχνευση της πάθησης στα αρχικά στάδια ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

«Αυτό το εργαλείο στοχεύει την πρωτεΐνη της νόσου και μας επιτρέπει να δούμε πού συσσωρεύονται τοξικές συστάδες στο σώμα. Μπορεί να το κάνει αυτό για πολύ χαμηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών ασθένειας και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ. Αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζένα Γκρέγκορι από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Πρόκειται για μία εκφυλιστική νόσο η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια των ανωτέρων και κατωτέρων κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από το ποιες ομάδες νευρώνων έχουν προσβληθεί. Κυρίως παρατηρείται μυϊκή αδυναμία η οποία εξαπλώνεται και επιδεινώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές είπαν ότι το εργαλείο τους θα μπορούσε να εντοπίσει δείκτες της νόσου νωρίτερα και με μεγαλύτερη ευαισθησία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Δρ. Μπράιαν Ντίκι, διευθυντής έρευνας στο Motor Neurone Disease Association, είπε: «Συχνά χρειάζεται ένας χρόνος από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της νόσου. Αυτή η καινοτόμος έρευνα προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων εξετάσεων που θα επισπεύσουν τη διάγνωση» επισήμανε.

Η Τζιλ Ντάγκλας, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης My Name’5 Doddie, δήλωσε «επιφυλακτικά ενθουσιασμένη» από αυτή την εξέλιξη.

«Χρειάζεται να γίνει μια πραγματικά συντονισμένη προσπάθεια για να κάνουμε κάτι για αυτήν την ασθένεια και νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής ανακάλυψης για τις αναδυόμενες θεραπείες. Απλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί» δήλωσε.

«Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μια καταστροφική πάθηση για την οποία δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποτελεσματικές θεραπείες και η διάγνωση συχνά καθυστερεί. Χάρη στην πρόοδο που έχει γίνει στην έρευνα, έχουμε πολλές πιθανές θεραπείες οι οποίες διερευνώνται επί του παρόντος στο εργαστήριο και σε κλινικές δοκιμές» δήλωσε η Τζέσικα Λι, διευθύντρια έρευνας της ίδιας φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε τώρα ισχυρούς βιοδείκτες της νόσου για να υποστηρίξουν την αξιολόγηση αυτών των θεραπειών και να επιταχύνουν τη διάγνωση, έτσι ώστε οι θεραπείες να μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου» τόνισε.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Target ALS και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Acta Neuropathologica».

ΠΗΓΗ: Independent