in

Πώς η Κομισιόν αλλάζει το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb και οι πρώτες αντιδράσεις

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν για ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Σε ανακοίνωσή της η Airbnb, που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, ανέφερε πως ζητούσε εδώ και καιρό πιο εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κατακερματισμένων κανονισμών, χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνει πως σύμφωνα με τις προτάσεις, οι τοπικοί κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και απλοί για να τους ακολουθούν οι οικοδεσπότες και οι αρχές θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.

“Αυτές οι προτάσεις παρέχουν ένα πλαίσιο για την Airbnb ώστε να διευρύνει τη συνεργασία της με τις κυβερνήσεις και να διευκολύνει τους καθημερινούς Ευρωπαίους να μοιράζονται τα σπίτια τους και να ακολουθούν τους κανόνες. Υποστηρίξαμε εδώ και καιρό το έργο της ΕΕ για νέους κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ακολουθώντας μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση στη ρύθμιση, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα για να βελτιώσουν την πρόσβαση στα δεδομένα, να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να αντιμετωπίσουν τους δυσανάλογους τοπικούς κανόνες που υπονομεύουν την ενιαία αγορά και εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές οικογένειες να μοιράζονται τα σπίτια τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους”, λέει στην ανακοίνωσή της.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) με την European Holiday Home Association (EHHA) σημειώνουν πως πρόκειται για μια πρώτη σημαντική προσπάθεια, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη αναλογικής καταγραφής σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο ως προϋπόθεση για την κλιμακούμενη ανταλλαγή δεδομένων μέσω κοινής πλατφόρμας σε επίπεδο ΕΕ.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Το πλαίσιο της Κομισιόν στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Ειδικότερα:

– Εναρμονίζει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το “ποιος”, “τι” και “πού”. Κατά τη συμπλήρωση της καταχώρισης, οι εκμισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.

– Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς.

– Επιπλέον, θα πρέπει να κοινοποιούνται στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται δυνατότητες απλούστερης κοινοποίησης.

– Τα δεδομένα θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις στατιστικές για τον τουρισμό που παράγει η Eurostat.

– Τα κράτη-μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.

Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί με σκοπό την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μετά την έκδοσή της και την έναρξη ισχύος της, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους διετή περίοδο προκειμένου να θεσπίσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς για την ανταλλαγή δεδομένων.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενό της, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αποτελούν όλο και πιο σημαντικό μέρος του τουρισμού τομέα. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 της συνολικής προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων της ΕΕ, και αυτό ενισχύθηκε από την εμφάνιση διαδικτυακών πλατφορμών. Οι μισθώσεις δημιουργούν οφέλη και ευκαιρίες για τους επισκέπτες, τους οικοδεσπότες και το συνολικό τουριστικό οικοσύστημα, αλλά αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας (κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες που αντιμετωπίζουν υπερβολικές τουριστικές ροές και έλλειψη προσιτής μακροχρόνιας στέγασης). 

Τι ζητούσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Σε επιστολή που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προς τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη διατυπώνονταν πέντε προτάσεις:

Πολυκατοικίες διαμερισμάτων: Προτείνεται να προβλεφθεί ρητά πως σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

ΦΠΑ: Προτείνεται η απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος να περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι δύο ακίνητα στον Α.Φ.Μ. του (εκ των οποίων το ένα από τα δύο ακίνητα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικεί). Σε αντίθετη περίπτωση, καθώς και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, τότε στο εισπραττόμενο μίσθωμα θα πρέπει να επιβάλλεται Φ.Π.Α.

Παρακράτηση φόρου: Προτείνεται να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατά φόρο 5% επί του συνολικού αντιτίμου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο θα αποδίδει στη συνέχεια στο Δημόσιο.

Μέγιστος αριθμός ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά Δήμο: Προτείνεται να παρέχεται το δικαίωμα στους ΟΤΑ Α’ βαθμού να ορίσουν, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους, η οποία θα αιτιολογείται με βάση σχετική επιστημονική μελέτη, τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους.

Επιβολή δημοτικού φόρου: Προτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών να επιβάλλεται φόρος υπέρ των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ο οποίος θα ισούται με ποσοστό 0,5% επί του αντιτίμου της μίσθωσης και θα αξιοποιείται από τους ΟΤΑ στην κάλυψη των αυξημένων δαπανών καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ., που προκαλείται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

ΠΗΓΗ: capital.gr