in

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου – συνάντηση με διοίκηση εργαζόμενους – Μεγάλο κτίριο, καλός εξοπλισμός χωρίς γιατρούς (videos)

Τελευταία στάση πριν την αναχώρησή του από την Κρήτη, στο πλαίσιο του 5ήμερου ταξιδιού του, ήταν ο Άγιος Νικόλαος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο μετά τις 12:30, ο κ. Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του, βρέθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου είχε συνάντηση με εργαζόμενους στους διαδρόμους και σε κλινικές, στο γραφείο του διοικητή, αλλά και στην αίθουσα διαλέξεων της μονάδας. Εκεί, του παραδόθηκε υπόμνημα από τον πρόεδρο των εργαζομένων, Γιώργο Μανουσάκη αφού πρώτα του παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια και δωρεάν υγεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και είπε πως φαίνεται τόσο στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη αλλα και παντού στην χώρα ότι η Ν.Δ δεν δίνει καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή και είπε στους εργαζόμενους να μην σταματούν να έχουν ελπίδα, “Θα τα φτιάξουμε όλα” σχολίασε

Υπόμνημα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προδευτική Συμμαχία κ. Στέφανο Κασσελάκη

Ως εργαζόμενοι επισημαίνουμε συνεχώς την πορεία υποβάθμισης του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω των συνεχών αποχωρήσεων προσωπικού και της υποστελέχωσης του σε βασικές κλινικές και τμήματα και καταγγέλλουμε την πολιτική που υποβαθμίζει, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ.

Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις οδηγούν το νοσοκομείο σε πλήρη συρρίκνωση που ελάχιστα απέχει από τον όρο “κλείσιμο”.

Βεβαίως βασική αιτία είναι οι γενικότερες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ που η κυβέρνηση τις διατηρεί σκόπιμα για να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να οδηγούνται οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Πέρα από τις γενικές συνθήκες, σημαντική αιτία αποχωρήσεων από το ΓΝΑΝ αποτελεί η άσχημη αντιμετώπιση του προσωπικού από τη διοίκηση με τη συνεχή πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας και τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει οδηγήσει πολλούς ιατρούς, νοσηλευτές-τριες και άλλους εργαζόμενους σε αποχώρηση από το Νοσοκομείο.

Πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το ΓΝΑΝ, αφού η αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος οδηγεί σε αναστολή – σημαντική μείωση  των τακτικών χειρουργείων, σε κενά στο πρόγραμμα εφημεριών αναισθησιολόγων (με άμεσους κινδύνους για την αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών) και σε πλήρη διάλυση του χειρουργικού τομέα και των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου.

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε τη μείωση των κλινών της ΜΕΘ του ΓΝΑΝ από 6 σε 4 (δηλαδή κατά το 1/3) λόγω της αποχώρησης ενός γιατρού για πρόσληψη σε άλλο νοσοκομείο, και πλέον έχουν απομείνει μόνο 3 ιατροί στη ΜΕΘ, ο ένας εκ των οποίων (ο διευθυντής) έχει υπερβεί το  όριο συνταξιοδότησης και συνεχίζει να εργάζεται με παράταση θητείας. Η μείωση των κλινών ΜΕΘ έχει πολύ αρνητική επίπτωση τόσο στη λειτουργία των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όσο και σε επίπεδο Κρήτης και νότιας Ελλάδας, αφού στη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ μεταφέρονταν περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα που το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο αφού η μία εκ των δύο ιατρών (η διευθύντρια) έχει υπερβεί και αυτή το όριο συνταξιοδότησης και εργάζεται με παρατάσεις. Λόγω της έλλειψης ακτινολόγων οι μισές εφημερίες του νοσοκομείου γίνονται χωρίς να εφημερεύει ακτινολόγος ενώ στο νοσοκομείο δεν γίνεται καμία προγραμματισμένη απεικονιστική εξέταση (Αξονική Τομογραφία, υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας).

Σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη Χειρουργική Κλινική. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας γιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα), ενώ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική.

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη.

Τους τελευταίους 18 μηνες δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας επικουρικός εργαζόμενος στο ΓΝΑΝ, παρά το ότι έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι.

Τον Ιανουάριο του 2023 εργάζονταν στο ΓΝΑΝ 413 εργαζόμενοι συνολικά και το Φεβρουάριο εργάζονται 389, δηλαδή σε ένα χρόνο το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 24 εργαζόμενους.

Στο Νοσοκομείο εργάζονται περισσότεροι 134 συμβασιούχοι με διάφορες μορφές συμβάσεων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ). Η κυβέρνηση λόγω της υποστελέχωσης συνεχώς δίνει νομοθετικά παρατάσεις της θητείας τους και γι΄αυτό εργάζονται πολλά χρόνια στο νοσοκομείο (υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάζονται από το 2013). Εκ των πραγμάτων οι συνάδελφοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες και γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει μονιμοποίηση τους, με νομοθετική ρύθμιση και όχι με  μοριοδότηση στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ με  την οποία απορροφούνται πολλοί λίγοι και οι περισσότεροι μένουν εκτός.

Στην καθαριότητα, στη σίτιση και στη φύλαξη εργάζονται 16 συνάδελφοι με συμβάσεις που παρατείνονται νομοθετικά από το 2018 μέχρι σήμερα και ο υπουργός υγείας έχει δηλώσει ότι μετά τις 30/6/2024 δεν θα δοθεί άλλη νομοθετική παράταση θητείας, θα απολυθούν και το έργο τους θα ανατεθεί σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει το δικαίωμα στα Νοσοκομεία να κάνουν προκηρύξεις για προσωπικό με συμβάσεις σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα με το άρθρο 63 παρ. 1 του νόμου 4430/2016, όμως στο συγκεκριμένο άρθρο υπήρχε και η φράση “Οι εξαιρετικές ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι 31.12.2019.” Οι κυβερνήσεις της ΝΔ εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη φράση, δεν την κατήργησαν (παρά το ότι το ζητήσαμε) και έτσι τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν πλέον προκηρύξεις ΣΟΧ. Εμείς ζητάμε να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι που εργάζονται τόσα χρόνια σε αυτές τους τομείς (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη (και αν δεν γίνει αυτό, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μπορούν τα Νοσοκομεία να ξαναπροκηρύξουν θέσεις ΣΟΧ, ώστε να αποφευχθεί η απόλυση των συναδέλφων και η επαναφορά των εργολάβων.

Υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα με τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση προκηρύσσει ελάχιστες θέσεις μόνιμου προσωπικού σε σχέση με τους συνταξιοδοτούμενους, κάτι που έχει οδηγήσει ο συνολικός αριθμός των μόνιμων εργαζόμενων στην υγεία να είναι σήμερα κατά 8.850 μικρότερος από το 2019, όπως φαίνεται στα παρακάτω στοιχεία από τη Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr) :

Μόνιμοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας τον Ιούλιο του 2019: 79.122

Μόνιμοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο  του 2023: 70.272 

Διαφορά: 8.850

Τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΓΝΑΝ 62 μόνιμοι ιατροί και το Φεβρουάριο του 2024 υπηρετούν 54.

Από το 2020 και μετά υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από την ημερομηνία έκδοσης κάθε προκήρυξης ΑΣΕΠ (για μόνιμο προσωπικό πλην ιατρών) μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, καθυστερήσεις που φτάνουν και τους 28 μήνες . Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων και στο διορισμό στερούν πολλές θέσεις από τα Νοσοκομεία, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα εκδίδεται νέα προκήρυξη στην οποία έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση οι επιτυχόντες στα προσωρινά αποτελέσματα της προηγούμενης που δεν έχουν διοριστεί. Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της ανακύκλωσης των ίδιων διοριστέων σε δύο προκηρύξεις, αφού πάρα υποψήφιοι διορίζονται και στη συνέχεια περιλαμβάνονται και στους πίνακες διοριστέων της επόμενης προκήρυξης και είτε παραιτούνται από την πρώτη θέση, είτε δεν αποδέχονται το διορισμό στη δεύτερη θέση και το ΑΣΕΠ κάνει πολλούς μήνες μέχρι να στείλει τον επόμενο διοριστέο.  Θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να οριστεί συγκεκριμένο χρονικό όριο στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για θέσεις στο ΕΣΥ (πχ 6 μήνες) και στο ΑΣΕΠ να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα που θα επεξεργάζεται και θα βγάζει αποτελέσματα μόνο για τις προκηρύξεις που αφορούν στο ΕΣΥ.

Απέναντι στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις για το ΕΣΥ και το ΓΝΑΝ συγκροτήθηκε από φορείς και πολίτες Επιτροπή Αγώνα για τη στήριξη του ΓΝΑΝ και της δημόσιας δωρεάν υγείας και υπήρξε έντονη αντίδραση από την κοινωνία και τους φορείς του Μεραμπέλλου με τη μεγάλη συγκέντρωση της 14ης Δεκεμβρίου στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στον Άγιο Νικόλαο.

Ακολούθησε η πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση στο Σεληνάρι στις 28/3/24 όπου οι επιτροπές αγώνα από Αγ. Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία ένωσαν δυνάμεις και πολίτες από όλο το νομό Λασιθίου διαδήλωσαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης των νοσοκομείων του νομού και της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Γι΄ αυτό σας καλούμε να πάρετε θέση και να αντιδράσετε στην πλήρη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Αυτά που ζητάμε είναι :

-Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13 ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί υπάρχει κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

– Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.

– Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.

-Υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, αύξηση των δαπανών για την υγεία και για μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, κατάργηση απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων και χειρουργείων, καμία πληρωμή από τους ασθενείς.

-Κατάργηση των νόμων που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ και την αποτροπή κάθε κίνησης αλλαγής του χάρτη υγείας με υποβαθμίσεις νοσοκομείων και νέες συγχωνεύσεις

-Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού με εσωτερικό διαχωρισμό ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (τριτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

-Διπλασιασμό και επέκταση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα Νοσοκομεία

-Αξιοκρατία στην επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης, με κρίσεις

-Προστασία όλων των νοσοκομείων του νομού,στελέχωση τους σύμφωνα με τους οργανισμούς λειτουργίας τους με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, υλοποίηση του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη, προστασία των δομών απεξάρτησης και του ΚΕΘΕΑ, δοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και κατάργηση της ενοποίησης και επαναφορά τους στο πριν το 2012 καθεστώς διοίκησης, παροχή κινήτρων στις άγονες και προβληματικές περιοχές και τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων

– Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αποτροπή της επαναφοράς των εργολάβων και της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του ΕΣΥ

Εκ του ΔΣ