in

Κ. Μητσοτάκης: Εντός του Αυγούστου η πρώτη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – Νέο καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα

Μέχρι το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου αναμένει η Αθήνα την πρώτη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρόκειται για ένα ποσό τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, να εκφράζει την αισιοδοξία του για το “μεγάλο”, όπως το χαρακτήρισε αναπτυξιακό πρόσημο του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση των άμεσων ανακοινώσεων, σχετικά με το θέμα των διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. “Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα…Εφόσον έχουμε φτάσει σε επίπεδο όσοι θέλουν να εμβολιαστούν να εμβολιάζονται πρέπει να σκεφτούμε με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουμε έξυπνα τους πολίτες που δεν έχουν πάρει αυτήν την απόφαση”, τόνισε, ενώ επεσήμανε πως δεν υπάρχει πλειοψηφία στο συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών, ελέω της ινδικής μετάλλαξης. “Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Η Ελλάδα άνοιξε στον τουρισμό, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ο μόνος τρόπος, για να περιορίσουμε τον ιό είναι ο εμβολιασμός. Αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Και τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη”, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σύντομο τετ α τετ που είχε με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων. “Δε συναντήθηκα με τον κ. Τατάρ. Διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου. Μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του επανέλαβα την πάγια μας θέση. Με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Απορρίπτεται. Η συζήτηση σταματά εν τη γεννέσει της. Και αυτό του το επανέλαβα”, τόνισε, εκπέμποντας, παράλληλα, νέο μήνυμα προς την Τουρκία.

“Η Ευρώπη, δια των 27 στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, που πιστεύω ότι θα διαλέξει το σωστό δρόμο της αποκλιμάκωσης, για να χτίσουμε μία θετική ατζέντα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο συμπερασμάτων που σχετίζεται με την Τουρκία.

“Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο…Για εμάς, είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα”, ανέφερε. “Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων…Με δική μου επιμονή και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. “Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση”, είπε, ενώ έκανε λόγο για συστηματική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σε ερώτηση για το Κυπριακό.

“Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες. Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις”, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, χαρακτήρισε απόλυτα εφικτό το στόχο να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να μην υπάρξει lockdown λόγω των μεταλλάξεων. “Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις“, ανέφερε.