in

Μαθητές από Τσεχία, Τουρκία, Ισπανία, Ρουμανία και Γαλλία φιλοξενήθηκαν Κρητικά από το 2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

Η φιλοξενία του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+  με τίτλο “(N)EVER (S)TOP SAVING h2o FOR LIFE; TRUE WATER WARRIORS in SCHOOLS

Το διάστημα  3 με 7 Οκτωβρίου 2022 το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου φιλοξένησε στον Άγιο Νικόλαο πέντε σχολεία από χώρες της Ευρώπης: την Τσεχία (Strědní zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady, příspěvková organizace), την Τουρκία (Çorum Mehmetçik Anadolu Lisesi), την Ισπανία (Centro San Juan Bosco), τη Ρουμανία (Liceul Teoretic “Avram Iancu”) και τη Γαλλία – Reunion Island (Jean Joly High School) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα τη διαχείριση του νερού και με τίτλο “(N)EVER (S)TOP SAVING h2o FOR LIFE; TRUE WATER WARRIORS in SCHOOLS “. Συνολικά υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στην πόλη μας δέκα εκπαιδευτικούς και δεκαεννιά μαθητές εκ των οποίων οι δεκαπέντε φιλοξενήθηκαν από δέκα οικογένειες μαθητών/-τριών του σχολείου μας. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις και επισκέψεις σχετικές με το νερό. Την πρώτη μέρα (Δευτέρα 3/10) υποδεχτήκαμε την ομάδα στο σχολείο μας και παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του γεωπόνου Α. Αλεξανδρίδη για την ξηρασία και τα φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή του Λασιθίου. Στη διάρκεια της αναπαράστασης του εθίμου του Κλήδονα με το αμίλητο νερό μαθητές του σχολείου μας έπαιξαν παραδοσιακή κρητική μουσική, τραγούδησαν μαντινάδες του κλήδονα και χορέψαμε όλοι στην αυλή του σχολείου. Στη συνέχεια, δώσαμε τα δώρα φιλοξενίας που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές μας, με την πολύτιμη συμβολή των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου.  Τέλος, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση σε πάρκο δίπλα στο σχολικό κτίριο και παρουσίαση του “Συστήματος ευφυούς άρδευσης σε αστικό περιβάλλον” που διαθέτει ο δήμος από τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Βάρδα.

Την Τρίτη 8/10 επισκεφθήκαμε το φράγμα Αποσελέμη όπου μας ξενάγησε ο κ. Στέλιος Γυπαράκης καθώς και το οροπέδιο Λασιθίου.  Εκεί μας υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ιωάννης Στεφανάκης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τζιράκης και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ψυχρού Μαρία Πιταροκοίλη. Μετά την επίσκεψη στο Δικταίον Άνδρον μας μίλησαν για τη χρήση των ανεμόμυλων στην άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και πρόσφεραν κέρασμα και δώρο φιλοξενίας στην ομάδα  κάθε χώρας. Ο κ. Στέλιος Χατζάκης μας εξήγησε τη λειτουργία των ανεμόμυλων.  

Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε τις αλυκές της Ελούντας, τη Σπιναλόγκα ως χαρακτηριστικό τόπο ξηρασίας που χρησιμοποιούσε  τις στέρνες για την εξοικονόμηση νερού, τη Νεάπολη και το Λαογραφικό μουσείο της με ξεναγό τον κ. Γεώργιο Μαυροειδή καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Κνωσού με το αρχαιότερο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα στην Ευρώπη. 

Την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε από τον Χημικό Μηχανικό Fabien Michelet  στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Νικολάου. Και εκεί η φιλοξενία ήταν θερμή! Τέλος, αφού πρώτα κάναμε μια στάση στην εκκλησία “Παναγία η Κερά”, πήγαμε στην Κριτσά όπου ο κ. Γιώργος Αφορδακός με πολύ μεράκι μας μίλησε για τα βότανα στο μουσείο  “Ροδάνθη”.  Η φιλοξενία έκλεισε την τελευταία βραδιά (Παρασκευή 7/10) με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι σε παραθαλάσσιο εστιατόριο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί διασκέδασαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών και όχι μόνο. 

 Η εμπειρία από την  αλληλεπίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών διαφορετικών χωρών, κουλτούρας και νοοτροπίας κατά τη φιλοξενία ήταν μοναδική! Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη γνώσεις, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, συναισθήματα. Ήρθαμε σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, την αρχαία ιστορία, την τεχνολογία και τη φύση με σημείο αναφοράς πάντα το νερό και τη διαχείρισή του.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως τις οικογένειες των μαθητών μας για την εξαίρετη φιλοξενία τους! Έγιναν η αγκαλιά που είχαν ανάγκη οι μαθητές όχι μόνο αυτοί που φιλοξενούνταν αλλά και όσοι έμειναν στο ξενοδοχείο! Στάθηκαν δίπλα στους μαθητές όταν τους χρειάζονταν κι άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις!

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά:

  • Τον κ. Αλέκο Αλεξανδρίδη, γεωπόνο και Προϊστάμενο Τμήματος Εφαρμογής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ για την παρουσίασή του στο αμφιθέατρο του σχολείου την πρώτη μέρα εργασιών.
  • την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Τουρισμού για την παραχώρηση πλούσιου έντυπου διαφημιστικού υλικού της περιοχής μας.
  • Τον κ. Μανώλη Φιορέτζη από την Κριτσά για τα κρητικά φορέματα (σακοφούστανα) που μας δάνεισε προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα. 
  • τον κ. Μιχάλη Φουντουλάκη για τη στάμνα, την κ. Μαρία Φιορέτζη για την υφαντή πετσέτα και το κλειδί για την αναπαράσταση καθώς και τον κ. Ηλία Αγγελάκη που συνέβαλε στην εξεύρεση των παραπάνω αντικειμένων. 
  • Τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας Γιάννη Λαβδάκη, Γιώργο Μπαρμπούνη και Παναγιώτη Νίκα που έπαιξαν παραδοσιακή κρητική μουσική στο σχολικό χώρο και κατάφεραν να ζωντανέψουν τη σχολική ατμόσφαιρα και να εμπλέξουν στο κλίμα του Erasmus και της τοπικής παράδοσης όλους, μαθητές και φιλοξενούμενους. 
  • Τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Βάρδα που φρόντισε για τη δεντροφύτευση σε πάρκο του δήμου δίπλα στο σχολείο και για την παρουσίαση του “Συστήματος ευφυούς άρδευσης …” που  ο δήμος έχει τοποθετήσει σε σημεία της πόλης μας.
  • Τα στελέχη του ΟΑΚ και τον υπεύθυνο κ. Στέλιο Γυπαράκη για την ξενάγηση στο φράγμα του Αποσελέμη.
  • Τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Τζιράκη και την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ψυχρού Μαρία Πιταροκοίλη για τη θερμή φιλοξενία τους.
  • Τον κ. Στέλιο Χατζάκη που μας παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου.
  • Τη ΔΕΥΑΝ και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίου Νικολάου και πιο συγκεκριμένα τους Χημικούς Μηχανικούς, κ. Ελευθερία Μαρτιμιανάκη για τη φιλοξενία και κ. Fabien Michelet για την ξενάγηση στους χώρους της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.
  • Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και Ηρακλείου για τη δωρεάν είσοδο των μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους. 
  • Τον κ. Γεώργιο Μαυροειδή για την ξενάγησή του στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης αλλά και για την πολύτιμη βοήθειά του με τους μαθητές του στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου στην ετοιμασία των δώρων φιλοξενίας.
  • τον κ. Αντώνη Γιαλελάκη για τη σουμάδα που μας πρόσφερε.  
  • Το BIOAROMA και τον κ. Μανούσο Πεδιαδίτη για την προσφορά βοτάνων.
  • Τον κ. Γιώργο Αφορδακό του Μουσείου Βοτάνων “Ροδάνθη” στην Κριτσά 
  • Τον κ. Γιαννακάκη Γεώργιο και Γιαννακάκη Κωνσταντίνα που φρόντισαν για τις μετακινήσεις μας
  • Την κ. Annette Κalogeraki, διευθύντρια του ξενοδοχείου NAIADES MARINA HOTEL
  • Την κ. Κατερίνα Καρέτσου, που μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Η ομάδα Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου

Καλλιόπη Βελεγράκη, Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Άννα Μάμου, Μαρία Πέππα