in

Ιστορική ομιλία Ομπάμα ύμνος στη Δημοκρατία – «Ζήτω η Ελλάς»

Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί άνοιξε την ιστορική ομιλία του – ύμνο στη Δημοκρατία ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». «Ζήτω η Ελλάς», αναφώνησε στο τέλος της, στα ελληνικά, με τους παρευρισκομένους στην κατάμεστη αίθουσα να ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη χώρα μας, έστειλε μηνύματα Δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο, εξήρε τα δώρα της Ελλάδας προς τον δυτικό κόσμο και μίλησε για την ελληνική κρίση, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, καθώς και το όραμά του για τις σημερινές κοινωνίες.

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό  της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή», είπε ο κ. Ομπάμα, τονίζοντας πως ήθελε στο τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ να έρθει στην Ελλάδα, γιατί έμαθε για τη φιλοξενία του ελληνικού λαού, γιατί ήθελε να δει τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη «για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα».

«Ο Περικλής έλεγε ότι το πολίτευμά μας ευνοεί του πολλούς και όχι τους λίγους, αυτό είναι Δημοκρατία», υπογράμμισε.

«Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Ομπάμα και τόνισε: «Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

«Τα δικαιώματα του πολίτη δεν ήταν ίσα για τις γυναίκες από την αρχή. Οι Αθηναίοι γνώριζαν ότι οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν, έπρεπε να προστατεύεται από θεσμούς. Ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα, να  μιλήσει».

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποφασιστικότητα, έπρεπε να τους πει κάποιος τι να κάνουν. Να αποτρέψει τη διασάλευση της τάξης. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια, η ισχύς έχει δίκιο. Ή ότι δια του αίματος μπορούσαν να υπάρχουν οι επόμενοι βασιλείς», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα. Και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους είχαν το βλέμμα τους εδώ στην Αρχαία Ελλάδα»

«Συνεργαζόμαστε με όλες τι χώρες. Κάποιες χώρες διεξάγουν εκλογές αλλά δεν είναι δημοκρατίες», ανεέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.  Ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε :«Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις δημοκρατίες. Η ιστορία μας έχει δείξει πως οι χώρες αυτές είναι πιο δίκαιες, σταθερές και επιτυχημένες». «Είμαι αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και ότι αυτή θα συνεχιστεί. Η δημοκρατία μας έδειξε πως ήμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, τους απολυταρχικούς», είπε.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπόνοια, από ότι εδώ στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφεθείτε μόνοι σας»

«Το γεγονός ότι είστε μια δημοκρατία ανοίγει την καρδιά σας σε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ τόνισε:  «Με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο, έχουμε πολλές διαφορετικές απόψεις…Τις επόμενες εβδομάδες, όμως η κυβέρνηση μου θα εξυπηρετήσει τη μετάβαση, γιατί έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία»

Για την παγκοσμιοποίηση

«Εργαζόμενοι και συνδικάτα παραμένουν ανίσχυρα και δεν μπορούν να δώσουν τη μάχη για καλύτερους μισθούς. Η παγκοσμιοποίηση παράγει περισσότερες ανισότητες μεταξύ κοινωνιών κρατών. Φαίνεται ότι οι ισχυροί είναι αυτοί που μπορούν να σωρεύουν πλούτο. Αυτές οι ανισότητες δημιουργούν τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία.

Η ανισότητα είναι πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. Οι αντιδράσεις μπορούν  να οδηγήσουν μια κοινωνία σε κατάρρευση». «Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο, σχετίζεται με τις ανοιχτές αγορές και τα δικαιώματα και τη δημοκρατία», είπε.

Για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση

«Να αναγνωρίσουμε ότι ήταν ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Οικονομία και χρέος στην Ελλάδα έγιναν μη βιώσιμα στα επίπεδα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας»

«Γνώριζα τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις», είπε και συνέχισε «Μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε να δείξει τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ δήλωσε πως το χρέος είναι κλειδί ανάκαμψης. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό γιατί οι νέοι άνθρωποι όλης της Ελλάδος πρέπει να δουν ελπίδα. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε»

«Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες, διότι το σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας είναι αυτό. Πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων σε όλη σας την ιστορία. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας»

«Αν υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία, τότε υπάρχει πρόβλημα και στη Δημοκρατία».

«Γνώρισα νέους ανθρώπους που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες, όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζούμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς», είπε και κατέληξε:

Το πιο σημαντικό αξίωμα δεν είναι του προέδρου αλλά του πολίτη. Σε όλα τα έθνη, τις χώρες μας πάντοτε οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τις αξίες και τα ιδανικά που θα μας διακατέχουν. Η εξουσία θα πηγάζει πάντα από τον Δήμο, από τον λαό. Ζήτω η Ελλάς!

newpost.gr