in

Καμπανάκι κινδύνου για την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας

Από την 1η Οκτωβρίου η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Σητείας βρίσκεται στον αέρα με την πραγματοποίηση μόνο πρωινών ιατρείων και όχι σε καθημερινή βάση

Καμπανάκι κινδύνου για το διαφαινόμενο «λουκέτο» στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας «χτύπησαν» τα μέλη της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας στη διάρκεια του 35ου Παιδιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, τονίστηκαν επίσης τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις παιδιατρικές των δημόσιων νοσοκομείων, το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι ιδιώτες παιδίατροι και η μη αξιολόγηση του έργου των παιδιάτρων από το κράτος. 

Από την 1η Οκτωβρίου η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Σητείας βρίσκεται στον αέρα με την πραγματοποίηση μόνο πρωινών ιατρείων και όχι σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με την κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, διευθύντρια παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ και πρόεδρο της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας, «αυτή τη στιγμή καλύπτεται με κάποια παροδική λύση, αλλά ουσιαστικά δεν έχει δοθεί απάντηση. Μιλάμε για ένα περιφερειακό νοσοκομείο και για μια παιδιατρική κλινική που έχουν προσφέρει πολλά στο νησί αλλά δυστυχώς ενώ έχουμε κρούσει κώδωνα κινδύνου και οι ιατρικοί σύλλογοι και η παγκρήτια παιδιατρική εταιρία δεν έχουμε πάρει ως τώρα κάποια απάντηση».

Την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας είχε καταγγείλει σε Επίκαιρη Ερώτησή του το ΚΚΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, που υπέγραφε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, τονίζονταν μεταξύ άλλων πως «η επικίνδυνη κατάσταση που, με ευθύνη της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία του Λασιθίου και εκφράζεται πιο οξυμένα, το τελευταίο διάστημα, στη Σητεία. Οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σητείας από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου επιβεβαιώνουν αυτό που οι μαχόμενοι υγειονομικοί φωνάζουν χρόνια, ότι με μπαλώματα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα δημιουργούνται ακόμα περισσότερα».

Εξάλλου, και ο Σύλλογος Εργαζομένων Σητείας προειδοποιούσε τον περασμένο Αύγουστο ότι «η Παθολογική Κλινική θα παραμείνει ουσιαστικά με ένα παθολόγο μετά την παραίτηση που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες ο ένας εκ των δύο εναπομεινάντων γιατρών της κλινικής και η λύση που δόθηκε, δυστυχώς, είναι να κρατηθεί ξανά σε καθεστώς ομηρίας με ένα ακόμα «εντέλλεσθε» η γιατρός που από τον Αύγουστο η οργανική της θέση ανήκει στο Βενιζέλειο, ξεπληρώνοντάς την με τον τρόπο αυτό για τη μακροχρόνια προσφορά της».

Η πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας , έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του τομέα της παιδιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία σημειώνοντας ότι οι νέοι επιστήμονες έχουν πολύ υψηλή επιστημονική κατάρτιση κι ότι υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη στις μονάδες των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που όχι απλά δεν υστερούν, αλλά παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. «Όμως σαν λειτουργοί της δημόσιας υγείας,  θέλουμε ενίσχυση, υποστήριξη και φυσικά στελέχωση», υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου.

Με πολλές παιδιατρικές κλινικές του ΕΣΥ να υπολειτουργούν ο κλάδος επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα του για αξιολόγηση του έργου των παιδιάτρων. «Μας απασχολούν ζητήματα και υποστελέχωσης και ανάγκης του παιδίατρου να μπορεί να κάνει τη δουλειά του με περισσότερη αξιοπρέπεια σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχει. Δηλαδή να αξιολογείται καλύτερα το έργο του, το λειτούργημα του το οποίο κάποιες φορές δυστυχώς δεν αξιολογείται σωστά».

Στο 35ο Παιδιατρικό Συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά τέθηκαν θέματα που απασχολούν την παιδιατρική κοινότητα συνολικά τόσο αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του παιδιού όσο και σε σχέση με σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

πηγη neakriti.gr