in

Η μελέτη του αρχαιότερου αποτυπώματος μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας

Δεν είναι συχνό φαινόμενο μια και μόνο επιστημονική ανακάλυψη να καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας…

Μια αρχαία πατημασιά αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι περπατούσαν 30.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι δίποδοι homo sapiens ζούσαν στη Νότια Αφρική, αποδείχθηκε, μετά την ανακάλυψη ενός ίχνους ηλικίας 153.000 ετών.

Τα ίχνη ξεπερνούν τις παλαιότερες προηγούμενες ανακαλύψεις, με τις προηγούμενες παλαιότερες που βρέθηκαν σε κοντινές περιοχές να χρονολογούνται σε ηλικία 124.000 ετών. Οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στη μέθοδο χρονολόγησης με optically-stimulated luminescence , μια τεχνολογία η οποία αναλύει πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ένας κόκκος άμμου εκτέθηκε στο φως του ήλιου.

Οι ερευνητές Τσαρλς Χελμ του Πανεπιστημίου Νέλσον Μαντέλα και Άντριου Καρ του Πανεπιστημίου του Λέστερ έγραψαν στο Conversation: «Το 2023, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν έψαχναν αρκετά έντονα ή δεν έψαχναν στα σωστά μέρη.

Οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλές διαφωτιστικές ανακαλύψεις, δεδομένης της σύστασης του εδάφους. Υποψιαζόμαστε ότι περαιτέρω ιχνοστοιχίες ανθρωποειδών περιμένουν να ανακαλυφθούν στην ακτή Cape South και σε άλλα σημεία της ακτής. Η έρευνα πρέπει επίσης να επεκταθεί σε παλαιότερες αποθέσεις στην περιοχή, που κυμαίνονται σε ηλικία από 400.000 χρόνια έως πάνω από 2 εκατομμύρια χρόνια».

gazzetta.gr