in

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κλείνουν οι πιο δύσκολες πληγές στο δέρμα (video)

Μια προϋπάρχουσα θεωρία φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή σε μια πρωτοποριακή μέθοδο για να επουλωθούν χρόνιες πληγές στο δέρμα…

Υπάρχουν πληγές που αποκτούμε στο δέρμα μας από απροσεξία, όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι και κάνουμε δέκα πράγματα μαζί. Ή όταν κάνουμε ένα πράγμα ενώ σκεφτόμαστε άλλα 9. Υπάρχουν όμως και πληγές που μας βασανίζουν περισσότερο, καθώς δεν επουλώνονται.

Ιατρικές καταστάσεις όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος, η διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος και οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης ενδέχεται μερικές φορές να βλάψουν τη φυσική ικανότητα που έχει ο οργανισμός μας να επουλώνει τις πληγές. Έτσι, γίνονται δυνητική πηγή μόλυνσης και κάνουν τους πάσχοντες ευάλωτους σε λοιμώξεις. Όταν είναι ηλικιωμένοι, αυξάνεται ο κίνδυνος να κολλήσουν ασθένειες.

Ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες πληγές. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και μικρά κοψίματα μετατρέπονται σε έλκη και μακροχρόνιες λοιμώξεις.

Μια θεωρία για τις χρόνιες πληγές

Επιστήμονες από το Chalmers Institute of Technology και το University of Freiburg χρησιμοποίησαν μια παλιά θεωρία για να αναπτύξουν μια νέα τεχνική που μπορεί να τακτοποιήσει και το χειρότερο είδος πληγών τρεις φορές πιο γρήγορα.

«Οι χρόνιες πληγές είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο δεν ακούμε πολλά. Η ανακάλυψη μιας μεθόδου που μπορεί να τις επουλώσει έως και τρεις φορές πιο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους –μεταξύ άλλων–, που συχνά υποφέρουν από τη μη επούλωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Maria Asplund, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοηλεκτρονικής στο CTH και από τους συγγραφείς της μελέτης του δημοσιεύτηκε στο Royal Society of Chemistry.

Στην τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος οι χρόνιες πληγές μπορούν να επουλωθούν πολύ γρήγορα.

Η μέθοδος ηλεκτρικής διέγερσης που προτείνουν οι ερευνητές βασίζεται σε μια γνωστή υπόθεση (προέκυψε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021), ότι το ανθρώπινο δέρμα είναι ηλεκτροστατικό και ως εκ τούτου τα κύτταρα του δέρματός μας είναι ευαίσθητα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, όταν τοποθετούνται σε ένα ηλεκτρικό πεδίο, τα κύτταρα είναι πιθανό να αρχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση της «προβληματικής» περιοχής.

Χρησιμοποιώντας αυτή την υπόθεση ως βάση της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον πείραμα. Δημιούργησαν ένα βιοτσίπ που περιέχει καλλιεργημένα κύτταρα δέρματος με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος. Στη συνέχεια, διάλεξαν δύο κύτταρα και δημιούργησαν πληγές πάνω τους.

πληγές στο δέρμα

Το ένα κύτταρο «επισκευάστηκε» κάτω από ηλεκτρικό πεδίο (200mV/mm), ενώ το άλλο επουλώθηκε χωρίς ηλεκτρική διέγερση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ηλεκτρισμός επέτρεψε στο πρώτο να επουλωθεί τρεις φορές πιο γρήγορα από το δεύτερο.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι η παλιά υπόθεση για την ηλεκτρική διέγερση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επουλωθούν οι πληγές σημαντικά πιο γρήγορα», σχολίασε η Asplund.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ένα ηλεκτρικό πεδίο λειτουργεί ως οδηγός για τα κύτταρα του δέρματος. Ελλείψει ρεύματος, τα κύτταρα κινούνται τυχαία, και ως εκ τούτου η διαδικασία επούλωσης είναι αργή. Ωστόσο, όταν τα κύτταρα διεγείρονται ηλεκτρικά, ευθυγραμμίζονται όλα προς μία κατεύθυνση και «μεταναστεύουν» γρήγορα προς το κατεστραμμένο σημείο, κάνοντας τελικά μια πληγή να επουλωθεί πιο γρήγορα. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στα καλλιεργημένα τραυματισμένα κύτταρα από την ηλεκτρική διέγερση.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με διαβήτη, οι επιστήμονες δοκίμασαν την προσέγγισή τους σε σχετικά μοντέλα και παρατήρησαν πως η ταχύτητα επούλωσης σε καλλιέργειες κυττάρων με διαβήτη επίσης αυξήθηκε υπό την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου.

«Με την ηλεκτρική διέγερση, μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα της επούλωσης, έτσι ώστε τα κύτταρα που επηρεάζονται από τον διαβήτη να αντιστοιχούν σχεδόν σε υγιή κύτταρα του δέρματος», διευκρίνισε η καθηγήτρια Βιοηλεκτρονικής στο CTH.

news247.gr