in

Guardian: «Οι ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων τουριστών»

Ο θάνατος της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ από τη Βρετανία στην Κάλυμνο έχει εγείρει συζητήσεις για τις ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων τουριστών.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τις οποίες ο θάνατος της τουρίστριας αποδίδεται στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Ο Guardian φιλοξενεί τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος λέει: «Αυτή είναι μια περίπτωση μίας τουρίστριας από τη Βρετανία, που πέθανε άδικα λόγω της απελπιστικής κατάστασης των εγκαταστάσεων στα νοσοκομεία στα ελληνικά νησιά. Η έλλειψη γιατρών, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και προμηθειών αποτελεί τεράστια απειλή τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους Έλληνες». Αν τύχει κάποιος να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό εκτός των μεγάλων ελληνικών πόλεων, στα νησιά ή στα ορεινά μέρη, θα βρεθούν «στο έλεος του Θεού», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.
Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος της Βίβιαν Τέιλορ αποδίδεται στην απουσία διαθέσιμου ασθενοφόρου. Η 74χρονη άρχισε να παραπονιέται για πόνο στο στήθος αργά το βράδυ. Όταν ζήτησαν ασθενοφόρο από το τοπικό νοσοκομείο του νησιού, τους είπαν ότι δεν ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί η ασθενής στο νοσοκομείο με ιδιωτικά μέσα.
«Αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι να την πάρει ένα αγροτικό αυτοκίνητο αλλά τότε ήταν πολύ αργά», λέει ο  κ. Γιαννάκος στον Guardian. «Αυτό συμβαίνει αν έχετε την ατυχία να αρρωστήσετε τη νύχτα σε ένα νησί όπως η Κάλυμνος. Είναι παράλογο αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί έχει 16.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 50.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», συνεχίζει. Οι γιατροί δήλωσαν ότι η 74χρονη Βίβιαν θα είχε σωθεί εάν είχε φτάσει εγκαίρως ένα ασθενοφόρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
«Λίγοι δημόσιοι τομείς έχουν πληγεί από τις περικοπές όσο το ελληνικό σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας» αναφέρει στη συνέχεια ο Guardian. «Στις αγροτικές περιοχές είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις καρδιολόγο, μηχάνημα ακτινογραφιών και άλλο βασικό εξοπλισμό».
Στη συνέχεια, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε ένα περιστατικό ενός άλλου Βρετανού τουρίστα που χρειάστηκε να μεταφερθεί από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα για να χειρουργηθεί στο πόδι.
Υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκαν ότι ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος, που είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών στον κόσμο, στερούνται μονάδων εντατικής θεραπείας.
ΠΗΓΗ: reader.gr