in

Δήμος Αγίου Νικολάου: Ενίσχυση της μικροκινητικοτητας

O Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση για το «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στο Δήμο Αγίου Νικολάου»

O Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στο Δήμο Αγίου Νικολάου» και εντάχθηκε σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 240.3.1/2022 Απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2022» με προϋπολογισμό 37.200,00 €. 

Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας αφορά την εκπόνηση προγράμματος καθορισμού των απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΧΩΡΟΙ

O Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. στο Δήμο Αγίου Νικολάου» και εντάχθηκε σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 228.3.2/2021 Απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2021» με προϋπολογισμό 39.680,00 €. 

Με την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου θα καταγραφούν  ανά δημοτική ενότητα ή δημοτική κοινότητα, οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και έτσι θα προωθηθεί ο χωρικός σχεδιασμός και θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Οι χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση ιεραρχούνται βάσει κριτηρίων ως προς την αναγκαιότητα απόκτησής τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.

 Η προοπτική μιας τέτοιας διαδικασίας θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να αποσαφηνίσει σημαντικά ζητήματα του χωρικού σχεδιασμού του που μένουν ανολοκλήρωτα και αρρύθμιστα για πολλά χρόνια και να επαναπροσδιoρίσει τις προτεραιότητές του ως προς την αναγκαιότητα των χώρων αυτών για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ – ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»

ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

«ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, 20 ΙΟΥΝΟΥ 2022

O Δήμος Αγίου Νικολάου υπέβαλε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος-Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)» και στη συνέχεια σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ5074/16-05-2022 Απόφαση, εντάχθηκε η Πράξη με τίτλο: «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)»  με προϋπολογισμό για το Δήμο Αγίου Νικολάου: 317.911,96 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων που θα εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου, το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις, θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικροκινητικότητας. 

Η Πράξη περιλαμβάνει για το Δήμο Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τα δικαιολογητικά και τις μελέτες που έχουν υποβληθεί, τα παρακάτω δύο Υποέργα:

Α) Υποέργο 1 (Προμήθεια):   «Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Αγίου Νικολάου» με προϋπολογισμό 309.911,96  ευρώ

Β) Υποέργο 2 (Υπηρεσία): «Παροχή Υπηρεσιών  Συμβούλου Παρακολούθησης των δράσεων Μικροκινητικότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου» με προϋπολογισμό 8.000,00  ευρώ.

Πιο αναλυτικά το Υποέργο 1 περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη των αναγκών του Δήμου:

  • Προμήθεια 38 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης.
  • Δημιουργία δικτύου 40  κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων)
  • Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας.
  • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων Μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου. 

Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα.