in

Αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες η Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι φέρνει για πελάτες, εργαζόμενους

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να αποκομίσει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος από την αξιοποίηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) -γνωστής μέσω της εφαρμογής ChatGPT- σε μια σειρά καθημερινών εργασιών οι οποίες μέχρι στιγμής στηρίζονται κυρίως στην ανθρώπινη εργασία.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με τη Deloitte, το 83% των κλάδων πλην της Πληροφορικής -όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες- εκτιμούν ότι το GenAI θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους (82%), ενώ το 91% εξ αυτών παραδέχονται ότι έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους για ενσωμάτων της νέας τεχνολογίας στη λειτουργία τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 48% της επίδρασης του Gen AI εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από πέντε κλάδους της οικονομίας: τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, το χονδρικό εμπόριο, τη μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών και την ενημέρωση & επικοινωνία.

Ως προς τα οφέλη που θα δουν στην καθημερινή τους λειτουργία οι τράπεζες, αυτά επικεντρώνονται κυρίως στην εξοικονόμηση του κόστους, τη βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα σε επίπεδο κόστους, αναμένονται εξοικονομήσεις τουλάχιστον 30% μέσω της αυτοματοποίησης πολλών χρονοβόρων διαδικασιών όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα.

Άλλοι τομείς που θα ευνοηθούν σημαντικά από τη χρήση του GenAI είναι η δημιουργία επιπλέον εσόδων μέσω εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης σε πελάτες – στόχους, καθώς και η καλύτερη λήψη αποφάσεων λόγω της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων που οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Τι φέρνει το GenAI στην ελληνική οικονομία

Σε ενίσχυση του ΑΕΠ έως και 5,5% (10,7 δισ. ευρώ) σωρευτικά έως το 2030 αναμένεται να συμβάλλει η αξιοποίηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την έρευνα των ΣΕΠΕ-Deloitte. 

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η επίδραση της εν λόγω τεχνολογίας στο έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της Πληροφορικής. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte το 2022, υπολογίστηκε ένα ετήσιο κενό σε ειδικούς ΤΠΕ ύψους 7.000 – 7.500 ετησίως, δηλαδή 57.500 ειδικούς έως το 2030.

Με την ενσωμάτωση του GenAI στις καθημερινές λειτουργίες των επιχειρήσεων, όμως, το κενό αυτό αντί να μειωθεί αυξάνεται καθώς η αξιοποίηση των νέων αυτών τεχνολογιών προϋποθέτει σημαντική συνεισφορά του κλάδου ΤΠΕ. Έτσι, εκτιμάται ότι το έλλειμμα για τις ειδικότητες της πληροφορικής στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έξι χρόνια θα αγγίξει τα 83.000 άτομα, αυξημένο κατά 25.500 θέσεις εργασίας.

Η επίδραση αυτή θα μπορούσε να μετριαστεί, σύμφωνα με τη Deloitte, εάν ληφθούν εγκαίρως κατάλληλα μέτρα πολιτικής όπως η ταχύτερη εξειδίκευση στελεχών στο αντικείμενο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων το κενό θα μπορούσε να διαμορφωθεί στις 44.500 αντί για 83.000 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεξιότητες γύρω από το Gen AI μπορούν να αναπτυχθούν σε ταχύτερους χρόνους και σε αποφοίτους άλλων κατευθύνσεων εκτός σχολών STEM με σχετική ευκολία, η εκτίμηση αυξήθηκε κατά 8.000 θέσεις, ήτοι συνολικά 38.500 έως το 2030.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται στη μελέτη ότι είναι μεγάλης σημασίας να δημιουργηθούν τα εστιασμένα, ταχύρρυθμα προγράμματα για κατάρτιση σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ), υπό τη διαχείριση εξειδικευμένων φορέων του αντικειμένου και οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποιήσεις με σημαντικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

capital.gr