in

Αυτά είναι τα 5+1 νέα μέτρα για τους αγρότες

Στο ύψος των 232 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε για τους αγρότες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός:

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

– Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

– Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”, ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο “κλειδωμένος” ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον “κλειδωμένο” χώρο από 10kW σε 50kW.

– Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Κ. Μητσοτάκης: Τζάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε – Τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη

“Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22% στο 9%. Δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στο φόρο εισοδήματος στους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα συνεργασίας…Καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών…Επί δύο χρόνια επιστρέφουμε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο…Να ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει αρκετά καλά για να μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024…82 εκατομμύρια ακόμα…”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

“Με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα προβλέπεται επταετής ρύθμιση οφειλών των πληγέντων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αργήσαμε ένα μήνα να ψηφίσουμε την τροπολογία, αλλά κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας. Επί δύο χρόνια οι αγρότες δε θα πληρώνουν τίποτα σε ρεύμα…”, σημείωσε. “Έχουμε ήδη διαθέσει 40 εκατομμύρια ευρώ και προσθέτουμε σε αυτή την πρώτη αρωγή μία αύξηση του ποσού στα 5.000 έως 10.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι η τελική αρωγή που θα απαιτηθεί θα είναι σίγουρα εντός αυτού του πλαισίου…”, ανέφερε για την πρώτη αρωγή ο πρωθυπουργός. “Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τζάμπα χρήματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε. Τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη”, συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός σημείωσε: 

-Η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνάει το κυβερνητικό όριο και απαιτεί σχεδιασμό, συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά απαιτεί και πόρους, χρόνο και συνέπεια…Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία ήταν απολύτως πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα της Θεσσαλίας ως προς τον απόλυτο όγκο νερού κατατάσσεται σε μία από τις δύο ή τρεις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Ευρώπης…

-Δύο είναι οι προτεραιότητες που μας απασχολούν. Να στηρίξουμε τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας, για να ξαναχτίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη ζωή τους και την οικονομική τους δραστηριότητα στον τόπο τους και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με τρόπο σύγχρονο και ανθεκτικό εκείνες τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού…Πρόκειται για μία άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα και ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ…

-Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά, οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Αφού με ρωτήσατε τι έχουμε κάνει στον τομέα των αποζημιώσεων θα πω ότι κάναμε πολλά και σίγουρα πολύ γρηγορότερα από ό,τι έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατομμύρια σε 43.000 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Άλλα 20 εκατομμύρια έχουν δοθεί ως προκαταβολή σε επιχειρήσεις ενώ σήμερα ξεκινούν και οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αγωγής σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, πέρα από τα 150 εκατομμύρια που έχουν εισπράξει από τον ΕΛΓΑ… 

-Έχουμε μία πλήρη αποτύπωση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στις κρίσιμες υποδομές…Ελάχιστα ήταν τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό και υπέστησαν ζημιές. Τα έργα άντεξαν και αυτός είναι ο οδηγός, για να προχωρήσουμε στη μόνιμη αποκατάσταση όλων των υποδομών…

-Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει αυτόν τον μήνα και θα ταράξει τα νερά της στασιμότητας, με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας…Κάποιοι θα ξεβολευτούν από αυτό το νέο σύστημα που σχεδιάζουμε, αλλά είναι μία τολμηρή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών ειδικών και για την επόμενη ημέρα της περιοχής…

-Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς…Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα και για αυτό πιέζουμε ανά πάσα στιγμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και το σύνθετο των παρεμβάσεων…Είναι μία προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση και μόνο αν μπορέσουμε να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν… 

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

-κ. Χαρίτση, φοβάμαι ότι έχετε υιοθετήσει όλες τις παλαιές κακές συνήθειες της αριστεράς, από την οποία προέρχεστε με πρώτη να μπορείτε να μιλάτε πολύ ώρα χωρίς να λέτε απολύτως τίποτα το συγκεκριμένο και το ουσιαστικό…

-Έχουμε μία σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε, για να στηρίξουμε τους αγρότες που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται…Τα προβλήματα των αγροτών δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία…

-Η κοινή αγροτική πολιτική συμφωνήθηκε το 2020 με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το αποκαλούμενο πρασίνισμα του πρωτογενούς τομέα…Το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν και για αυτό προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της επιτροπής για ένα νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και να ενσωματώσουμε προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ένα μηχανισμό που υπο προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που άντεχαν…Ίσοι κανόνες παιχνιδιού στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε…

capital.gr