in , , ,

Δύσκολος αναμένεται ο Σεπτέμβριος και στα σχολεία.

Με τα κενά στα σχολειά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ανέρχονται ήδη σε 24.000 ο ερχόμενος Σεπτέμβριος δεν θα είναι καθόλου υποτονικός ως προς τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων κατά τις εργασίες της 85ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα.
Ένας από τους εκπροσώπους των δασκάλων από το Ν. Λασιθίου, ο κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης μας είπε ότι «στις τρεις μέρες της συνέλευσης το κλίμα ήταν ανήσυχο, διότι τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης όλο και πληθαίνουν, χωρίς να δίνονται λύσεις που μπορούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι κάτι μπορεί πιο καλό να γίνει.
Τα χιλιάδες κενά, ο νέος ενιαίος τύπος σχολείου που εισαγάγει η κυβέρνηση και η τροπολογία για τα Νηπιαγωγεία ήταν λίγα από αυτά που μας απασχόλησαν στην συνέλευση των αντιπροσώπων των συλλόγων όλων των νομών της χώρας.
Το σχολείο που η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει δεν εκφράζει την εκπαιδευτική κοινότητα, δεν εκφράζει το σχολείο που εμείς οι εκπαιδευτικοί θέλουμε για τους μαθητές και τα παιδιά μας,  δεν είναι το σχολείο που αναπτύσσει κοινωνικά και πολύπλευρα τον μαθητή ούτε επίσης είναι το σχολείο που θα μπορέσει να προσφέρει την ανώτερη ποιότητα μόρφωσης.
Πάνω σε αυτά ασκήσαμε κριτική και θέσαμε επί τάπητος ότι εμείς οραματιζόμαστε ένα 14χρονο σχολείο, ενιαίο το οποίο θα ξεκινάει χωρίς κενά σε όλες τις ειδικότητες και όχι μέσω προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ να έχουν σπάσει το σχολείο σε τέσσερις κατηγορίες και ταχύτητες. Θέλουμε ένα σχολείο με 2 χρόνια προσχολική εκπαίδευση και άλλα 12 σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο  και δίνουμε έμφαση στην προσχολική αγωγή, που είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός στην διαμόρφωση του αυριανού μαθητή.
Δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν σχολεία και να είναι κλειστά τμήματα ή να μην υπάρχει προσωπικό ειδικής αγωγής για τα Ειδικά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία».
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ