in , , ,

Ο Φώτης Κόντογλου απο την ΠΛΕΑΜ στην μνήμη του μακαριστού Νεκτάριου. fotos

Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας ήταν, είναι και όπως όλα δείχνουν θα είναι από τα βασικά μας δυνατά χαρακτηριστικά διότι σε ένα χώρο που χωρούν και γίνονται πολλά πράγματα υπάρχουν εκείνες οι ομάδες των ανθρώπων όπου μέσα από τις πρωτοβουλίες των συλλόγων τους παρουσιάζουν στο κοινό εκδηλώσεις υψηλού περιεχομένου.
 
Σε αυτό δεν συμβάλει μόνο το θέμα αλλά επί της ουσίας οι ομιλητές που καλούνται να το παρουσιάσουν και πολλές φορές να το αναδείξουν διαφορετικά, ξεχωριστά, μοναδικά.
 
Η Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία Απάνω Μεραμπέλλου στην εκδήλωση της για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων διοργάνωσε μα απόλυτη επιτυχία μια εκδήλωση αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου την οποία και αφιέρωσε στον μακαριστό μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο.
 
Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης καθώς όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο γεγονός της δυναμικής παρουσίας του Νεκτάριου που λείπει σε όλους με το βλέμμα παρόλα αυτά  όλων στην αίθουσα να τον ψάχνουν, να τον δουν να μπαίνει στην αίθουσα του κτιρίου του πνευματικού κέντρου της Μεγάλης Παναγίας που οι ίδιος δημιούργησε και τόσο πολύ ζωή του είχε δώσει.
_D200056 p foyskis
Μια εικόνα του με λουλούδια δίπλα και δύο κεριά έδιναν στην εκδήλωση το βάρος που της άρμοζε. Τόσο ο γραμματέας της Μεγάλης Παναγίας π. Κωνσταντίνος Περβολαράκης όσο και ο πρώην γυμνασιάρχης Μανόλης Φούσκης αναφέρθηκαν στην απουσία του μακαριστού Πέτρας και Χερρονήσου μακαριστού Νεκταρίου, απουσία μόνο βιολογική και σωματική καθώς ψυχικά ο Νεκτάριος θα είναι για πάντα στις ψυχές όλων.
 
Ο μικρασιάτικης καταγωγής λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, Φώτης Κόντογλου σίγουρα παρουσιάστηκε στις 2 και επιπλέον ώρες της εκδήλωσης με τρόπο που έγινε κατανοητός σε όλα τα επίπεδα της δημιουργικότητας του.
_D200062 p2
Ξεκίνησε η πρόεδρος της ΠΛΕΑΜ Μαρία Κωστάκη φιλόλογος η οποία ταξίδεψε το κοινό στο περιβόλι του λόγου του Φώτη Κόντογλου με συνταξιδιώτη σε αυτό το ταξίδι της επίσης φιλόλογο Νεκταριαλένα Φουλέ η οποία και απάγγειλε κείμενα του τιμώμενου.
_D200070 p3
Ο Οδυσσέας Σγουρός στην συνέχεια στην παρουσίαση του αναφέρθηκε με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό στις ζωγραφικές και όχι μόνο πτυχές του Φώτη Κόντογλου τονίζοντας πως ότι και αν γίνεται στις μίτρες του πολιτισμού του τόπου μας που για τον ίδιο είναι η Νεάπολη και η Κριτσά έχει μια επιπλέον αξία.
_D200088 p6
Ο τιμώμενος ήταν και σπουδαίος αγιογράφος και το κομμάτι του αυτό σε ότι αφορά μάλιστα εικόνες που βρίσκονται σε εκκλησίες του Ρεθύμνου παρουσίασε με τρόπο ιδιαίτερο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος ο οποίος για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε με συγκίνηση και σεβασμό στον   πνευματικό γέροντα του μακαριστό Νεκτάριο.
_D200092 p8
Στο τέλος της εκδήλωσης ακόμα μια πτυχή του Φώτη Κόντογλου παρουσιάστηκε καθώς ο ίδιος ήταν και ιεροψάλτης με την χορωδία υπό τον Μανόλη Φούσκη να ψάλει ύμνους των ημερών.
S1540075 p4
Χωρίς να θέλει να δημιουργήσει αναστάτωση στο πρόγραμμα της εκδήλωσης και στην ροή του ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης και τοποτηρητής στην ΙΜΠΧ σεβασμιότατος Ειρηναίος που καθυστέρησε λίγο να έρθει στην εκδήλωση αναφέρθηκε μα τα καλύτερα λόγια τόσο στο περιεχόμενο της εκδήλωσης όσο και στους ομιλητές αυτή ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το πόσο πολύ λείπει ήδη από την εκκλησιά της Κρήτης ο χαμός του μακαριστού Πέτρας και Χερρονήσου.
_D200096 p9
Η αίθουσα γεμάτη από πολίτες, ιερείς, ανθρώπους των τεχνών και της εκκλησίας, εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης. Στις απουσίες που σχολιάστηκαν ήταν αυτές της Περιφερειακής ενότητας του νομού, όσο και της διοίκησης του Δήμου και της τοπικής δημοτικής κοινότητας της Νεάπολης.
 
Περίμενε κανείς ότι η παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης και του σεβασμιότατου Ρεθύμνου θα μαγνήτιζε έστω από ευγένεια και τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ