in , , ,

Με μεγάλες προσδοκίες ξεκίνησε το ΜΙΚΡΟ Φεστιβάλ 2015 – 2016, όλο το πρόγραμμα.

 
 
Η αυλαία του Μικρού Φεστιβάλ, που διοργανώνουν ο ΠΑΟΔΑΝ και το Ωδείο Τέχνης άνοιξε το Σάββατο στο «Ρεξ» με μια πραγματικά κεφάτη βραδιά, ένα μουσικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην Αμερική του 1930, στην Γαλλία και στα φημισμένα καμπαρέ, αλλά και στην Ελλάδα του ‘50 και του ‘60.
Κι όλα αυτά αφού στην σκηνή βρέθηκαν οι «Gadjo Dilo» έξι Έλληνες… λευκοί, μία κυρία και πέντε άντρες, που ωστόσο μας θύμισαν με μεγάλη επιτυχία τις μεγάλες ορχήστρες νέγρων του Σικάγο, των αρχών του 20ου αιώνα, απ’ όπου και ξεκίνησε η μουσική jazz και swing. Οι «Gadjo Dilo» φυσικά, καθ’ ότι από την Ελλάδα, έχουν προσαρμόσει αυτά τα είδη μουσικής στα ελληνικά δεδομένα και έχουν δώσει ένα δικό τους ύφος.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης, πριν ξεκινήσει η πρώτη εκδήλωση του Μικρού Φεστιβάλ 2015- 2016 ευχαρίστησε τους ανθρώπους από το Ωδείο Τέχνης, τη Ρένα Παναγιωτάκη και τη Σοφία Αρακαδάκη για τη βοήθεια και την καλλιτεχνική υποστήριξη, τους χορηγούς που συνδράμουν στις μετακινήσεις και στην φιλοξενία, τα τοπικά ΜΜΕ για την υποστήριξη.
Οι επόμενες εκδηλώσεις του ΜΙΚΡΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι:
 
19 Δεκεμβρίου 2015: Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικοί του συνοδοιπόροι ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με αποσκευή μια «Μικρή βαλίτσα», γεμάτη από παλιά και νέα τραγούδια, καθώς και διασκευές, ο Αλκίνοος και η παρέα του ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταφέροντας αισθήματα, γεγονότα, ήχους και λέξεις. Μέσα από την ιδιαιτερότητα ενός σχήματος αποτελούμενου αποκλειστικά από έγχορδα, αλλά και μέσα από την εφευρετικότητα της συγκεκριμένης ομάδας, τα τραγούδια αντιμετωπίζονται συνεχώς με νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες. Η ζωντανή αυτή διαδικασία παρουσιάζεται στο σημερινό της στάδιο, μέσα από τις χειμερινές εμφανίσεις του σχήματος.
16 Ιανουαρίου 2016: «Μια τρελή ΑΒ με τον άνθρωπο ορχήστρα» με το Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλος μια παιδική διαδραστική παράσταση, που συνδυάζει μουσική, τραγούδι, χορό, θεατρική εμψύχωση με εναλλαγή ρόλων και ξυλοπόδαρο, κουκλοθέατρο και video προβολές.
30 Ιανουαρίου 2016: Contra Tempo – Ορχήστρα Δωματίου υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Η ορχήστρα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 με πρωτοβουλία του από μουσικούς που αποφάσισαν να εργαστούν μαζί , αγνοώντας τις όποιες αντιξοότητες έχει να αντιμετωπίσει μια τέτοια κίνηση στους καιρούς που διανύουμε
19 Μαρτίου 2016: String Theory Ensemble με τους: Αργύρη Μπακιρτζή: τραγούδι, αφήγηση και το τετραμελές  σχήμα του.
Τσάμικα δίπλα σε πολωνέζες του Σοπέν. και Γιάννης Φλωρινιώτης, δίπλα σε γιαπωνέζικα τραγούδια του ’30.
 9 Απριλίου 2016: «Το Πάρε Δώσε» μια θεατρική παράσταση για παιδιά από 4 – 12 ετών βασισμένη στο παραμύθι των Ε. Ζαχοπούλου και  Ε. Γεωργουλάκη. Ένα πρωτότυπο έργο διασκευασμένο και σκηνοθετημένο από το θίασο  «Ορχήστρα των  χωμάτων» και τέλος:
16 Απριλίου 2016:  «Cαntilena  Χανίων» : Χορωδία Μουσικών στα Χανιά υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Καλούτση ανεβάζει και πιστοποιεί την έννοια του ζητούμενου σε αυτό το είδος της Μουσικής! Είναι η συντροφικότητα, αλλά και η ευθύνη του καθενός χορωδού ξεχωριστά. Ο κάθε χορωδός είναι και σολίστας με όλη του τη συνέπεια για το αποτέλεσμα του κάθε έργου που ερμηνεύεται. Η συνοχή του τόνου των φωνών, της προφοράς του λόγου, της θεατρικότητας που πρέπει να επιτευχθεί είναι μέλημα της κάθε μονάδας που αποτελεί τη Χορωδία. Τότε μόνο φθάνει το σύνολο σε αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα και νοιώθεις την παραδεκτή από όλους διαφορετικότητα!
 
φωτο
Νίκος Μ.
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ